zombi 2

Vpis
Marjan Toš

Marjan Toš

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam eleifend eleifend adipiscing. Quisque purus tellus, volutpat ut luctus eu, egestas quis nibh. In molestie dignissim lacinia.

Website URL: http://www.gavick.com

Martini Jozić Agatin pokal, Milanu Žanu pa dve zmagi

Kasaške dirke na lenarški Poleni z novim rekordom hipodroma – 1:14,8
Na lenarškem hipodromu Polena so bile tradicionalne poletne kasaške dirke, ki jih je zgledno pripravil domači Konjenški klub Slovenske gorice iz Lenarta. V ospredjuje bila dirka deklet za tradicionani pokal Agate. Nekoliko nepričakovano, a zasluženo je zmagala voznica Martina Jozić iz Srbije, ki je dobro vodila srbskega kasača Saphira AT in zmagala s kilometrskim časom 1:17,6. Na drugo mesto se je uvrstila Vesna Šušteršič iz Ljutomera, ki je vozila Pelli s časom 1:17,8 in na tretje mesto Darja Krelj iz Komende, ki je odpeljala Iron Roada s časom 1:17,9. Prva favoritkinja te dirke Darja Trontej Dolinšek iz Ljubljane je tokrat ostala praznih rok. Naj zapišemo, da je lenarški hipodrom edini v Sloveniji, na katerem vsako leto posebej pripravijo dirko samo za voznice za pokal Agate.

konji3

Sicer pa je bilo na sporedu 6 kasaških dirk na dobro pripravljeni 1.700 metrski stezi. Med njimi so bile tudi tri spominske dirke, in sicer za memorial Jožeta Hercoga, Tomaža Osterca in Toneta Družovca.

V memorialu Jožeta Hercoga, ki sodi med velike legende slovenskega kasaškega športa, so slavili domačini, saj je Milan Žan namesto obolelega Franca Lovrenčiča do zmage sijajno odpeljal Laosa s kilometrskim časom 1:17,1 pred prvim favoritom te dirke Don Saxom na vajetih Janka Sagaja iz Ljutomera s časom 1:17, 2 in Anabelo na vajetih Marka Slaviča iz Ljutomera s časom 1:17,5.

konji2

V memorialu Tomaža Osterca, ki je sodil med najbolj obetavne mlade tekmovalce in je bil član lenarškega kluba tako kot njegov oče Zvonko, je slavil Iago D' Amore na vajetih enega najboljših slovenskih voznikov kasaških konj Milana Žana s fantastičnim kilometrskim časom 1:14,8 pred Krac du Clocher na vajetih Zvonka Osterca iz Lenarta z enakim časom in Vittorino na vajetih Ljutomerčana Dušana Zorka s časom 1:15,2. To je bila poslastica za gledalce, saj je bil dosežen novi rekord hipodroma Polena – 1:14,8. Lepše zhvale in priznanja si organizatorji dirk skoraj niso mogli želeti.

V memorialu Toneta Družovca, ki je bil dolgoletni predsednik lenarškega kluba in organizator kasaških dirk, pa je slavila Brandy na vajetih Vesne Šušteršič iz Ljutmera s časom 1:19,1 pred Ramzesom na vajetih Branka Seršena iz Ljutomera s časom 1:19,1 in Djangom na vajetih Vita Šadla prav tako iz Ljutomera s časom 1:19,2.
Med zmagovalce lenarških kasaških dirk na Poleni sta se vpisala še Callas na vajetih Vita Šadla iz Šentjerneja v šesti dirki s časom 1: 20,5 in Bersha MMS na vajetih Andreja Simončiča iz Šentjerneja v prvi dirki s časom 1:18,2.

konji4

Davorin Toš veliki zmagovalec Dobrave 2022

Strelsko tekmovanje sredi Slovenskih goric domovini v čast in pozdrav
Na strelišču Lovske družine Dobrava pri Sveti Trojici v Slovenskih goricah je bilo dvodnevno tradicionalno tekmovanje v streljanju na glinaste golobe za pokal državnosti 2022. Strelci iz vse Slovenije so tekmovali v ekipni in posamični konkurenci in to v lovskem in športnem »stavu«. Posebej so se pomerili tudi veterani, kar je bilo za gledalce izjemno zanimivo, saj smo videli na delu nekaj res vrhunskih nekdanjih strelcev, ki so kljub letom pokazali, da še premorejo mirno roko in oster pogled.

Veliki zmagovalec Dobrave 2022 je Davorin Toš iz Lovske družine Trnovska Vas, ki je osvojil pokal državnosti in za nameček zmagal še v športnem streljanju. V močni konkurenci je vzdržal vse pritiske v velikem finalu in zasluženo zmagal pred mladim nadarjenem strelcem Markom Perkom iz Strelskega društva Osek in domačinom Dominikom Slekovcem iz Dobrave. Davorin Toš je tako prejel jubilejni, že 30. pokal državnosti na tekmovanju, s katerim se dobravški lovci vključujejo v praznovanje dneva slovenske državnosti. V športni disciplini se je za zmagovalcem Davorinom Tošem uvrstil na drugo mesto mladi Denis Celec iz Strelskega društva Skakovci v Prekmurju in na tretje mesto Stanko Rojko iz Lovske družine Negova, sicer pa gornjeradgonski župan, ki vedno rad pride na strelišče v Dobravo. Med veterani se je v finalu najbolje odrezal domačin Ivan Bezjak iz Dobrave , ki je zmagal pred Brankom Carom iz Prekmurja in Bojanom Lešnikom iz Dupleka.

V ekipni konkurenci je slavila prva ekipa strelskega društva Osek pod vodstvom kapetana Vlada Steinfelserja pred drugo ekipo istega društva in ekipo Lovske družine Lenart. Ta je za las osvojila tretje mesto pred močno ekipo z Dobravo pobratene Lovske družine Vurmat iz Sv. Duha na Ostrem Vrhu s Kozjaka. Vsem strelcem in še posebej zmagovalcem sta čestitala in se jim zahvalila za izjemno športno merjenje moči starešina LD Dobrava Franc Slekovec in strelski referent Srečko Hojnik. Tekmovanje je spremljalo veliko zadovoljnih gledalcev, ki so jim lovci postregli z okusnim srnjakovim golažem.

lovci3Pokal za zmagovito ekipo SD Osek je prevzel kapetan Vlado Steinfelser. Foto: Marjan Toš.

lovci2Ivan Bezjak, zmagovalec med veterani v akciji na strelišču. Foto: Marjan Toš.

Kamilo Kirbiš, častni občan Svete Trojice z najvišjim priznanjem

Zahvala Trojičanov za predano in ustvarjalno minulo delo na mnogih področjih.
Kot smo že poročali, so pri Sv. Trojici razglasili prvega častnega občana občine Sveta Trojica. Ta naziv so podelili Kamilu Kirbišu iz ugledne trojiške družine Kirbiševih, sicer pa dolgoletnemu družbeno-političnemu delavcu, ki ima velike zasluge za mnoge razvojne pridobitve še v nekdanji krajevni skupnosti Gradišče. Kot družbeno in politično angažirani tajnik krajevne skupnosti je pomembno sooblikoval družbeno, kulturno in gospodarsko-razvojno podobo krajevne skupnosti in celotnega območja današnje občine Sveta Trojica. Kot velik humanist in prostovoljec je veliko prispeval k razvoju gasilstva, Rdečega križa in mnogih drugih društev in organizacij v zdajšnji občini Sveta Trojica, v nekdanji krajevni skupnosti Gradišče pa je bil tudi velik promotor njenega celovitega razvoja na področju komunalne infrastrukture, stanovanjske zidave, turizma in družbenih dejavnosti.

Zborovanje slovenskih lovcev v Celju

PODPRLI  NACIONALNI LOVSKI CENTER ZLATOROG V LUKOVICI
V celjskem kongresnem centru je bil redni občni zbor Lovske zveze Slovenije. Poleg predstavnikov lovskih organizacij iz vse Slovenije se ga je udeležil tudi predsednik Kluba prijateljev lova (KPL) iz Celovca Janez Kaiser. Na zborovanju, ki ga je vodil Ludvik Rituper, so sprejeli in potrdili poročila o delu Lovske zveze Slovenije in njenih delovnih teles v minulem letu ter letošnji delovni program s finančnim načrtom.

Predsednik Nadzornega odbora Branko Zlobko je pohvalil delo Lovske zveze, njenega vodstva in strokovnih služb pod vodstvom novega direktorja mag. Boža Zakrajška. Največ pozornosti pa so namenili izgradnji novega Nacionalnega lovskega centra v Lukovici. Kot je povedal predsednik slovenskih lovcev mag. Lado Bradač, je za izgradnjo že izdano pravnomočno gradbeno dovoljenje, kar pomeni, da je za vse postopke za skorajšnji začetek gradnje prižgana zelena luč.

Na občnem zboru so soglasno podprli sklep o prodaji zdajšnje vile v Župančičevi ulici 9 v Ljubljani, kjer je sedež LZS in sprejeli pobudo, da se bo novi sodobni objekt v Lokovici imenoval Nacionalni lovski center Zlatorog. Pobudo za poimenovanje je predlagala LZ Maribor na delnem občnem zboru v Polskavi. V novem centru bo velika predavalnica, avla, poslovni prostori in lovski muzej. Zanj je že oblikovana delovna skupina, ki bo pripravila strokovna izhodišča v skladu s trendi moderne muzeologije. Na zborovanju so načeli še nekaj aktualnih tem, med njimi tudi vračanje zemljišč, ki so bila lovskim družinam odvzeta, spremembe zakona o orožju, izvajanje javne službe, ukrepe za preprečevanje APK pri divjih prašičih in ukrepe za preprečevanje in zmanjševanje škode po divjadi. Predsednik LZS mag. Lado Bradač je napovedal srečanja s predstavniki nove vlade, na katerih naj bi govorili o nekaterih odprtih vprašanjih v povezavi z upravljanjem z lovišči in divjadjo.

Naročite se na RSS