banner fiskars2

Vpis

Gaber v spomin na Igmanski marš v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih

Albin PIbernik ob P47 thunderboltu, ki ga je pilotiral na začetku svoje letalske kariere. Foto: osebni arhiv Albin PIbernik ob P47 thunderboltu, ki ga je pilotiral na začetku svoje letalske kariere. Foto: osebni arhiv

V Vrtu spominov in tovarištva bodo v torek, 28. septembra, ob 11.00, posadili gaber v spomin na Igmanski marš. V kulturnem programu bodo nastopili člani vokalne skupine Prekmurci, gostje prireditve pa bodo člani delegacije Zveze borcev NOB iz Bosne in Hercegovine. Slovesnost pripravlja Šiftarjeva fundacija. Častni gost, ki bo tudi posadil spominski gaber, bo Albin Pibernik – Bine.

Pibernik je zadnji živeči udeleženec Igmanskega marša. Januarja 1942 je bil star 10 let in 11 mesecev. Bil je najmlajši udeleženec Igmanskega marša, ki sta ga oče in mama, oba že predvojna aktivna komunista, vzela s seboj na marš. Pibernikovi so bili v začetku druge svetovne vojne izseljeni v Užice, kjer sta se oba, oče Albin kot komandir slovenske čete Ivana Cankarja in mama Julka kot pomočnica političnega komisarja čete, vključila v partizansko gibanje. Mamo je izgubil zaradi ozeblin med Igmanskim maršem v Foči. Na maminem pogrebu v Foči mu je Tito dejal:

"Otrok, zdaj greš z mano!".

Albin je pogledal očeta, ta pa je samo prikimal. Postal je Titov varovanec - kar sedem mesecev je bil ob njem. Avgusta 1942 sta se z očetom vrnila v Slovenijo, ki je padel pod streli vaških straž v Ravnah na Blokah leta 1943. Tovariš Bine, po vojni izšolan za pilota in večletnem službovanju v JLA ter kot vrhunski pilot v Adria Airways, je živa legenda, ki je trajno upodobljena tudi v filmu o Igmanskem maršu (1983); njegovo mamo v filmu je igrala Milena Zupančič, očeta pa Radko Polič.

Vrt spominov in tovarištva sledi svojemu temeljnemu poslanstvu – spominjanju na dogodke, ki se ne smejo nikoli več ponoviti. Dr. Vanek Šiftar mu je tudi dal slogan, ki glasi: Vsem mrtvim borcem proti fašizmu in nasilju v večni spomin, živim v stalni opomin.

»Prof. Vanek Šiftar je za vselej pustil pečat na duši slovenskega naroda: kot osebnost pravne kulture, kot pobudnik lepe umetnosti, kot občutljiv družbeni mislec in kot Prekmurec, ki je prekmursko melanholijo in dobroto na nov način vključil v slovensko zavest. Zato naj ta center (Vrt spominov in tovarištva in RP ZRC SAZU Prekmurje) postane eno od žarišč slovenske misli za prihodnost.«
                                                                                               (dr. Danilo Türk, Predsednik RS, zapis v knjigi »Vtisov« Vrta , 8. maj 2009) 

Nazadnje urejeno: nedelja, 26 september 2021 12:26