zombi 2

Vpis
Napovedujemo:

7. oktobra v mariborskem Narodnem domu lovska akademija

LEVO: Prvi predsednik podružnice SLD Maribor je bil bančni ravnatelj Dragotin Klobučar. Arhiv LZ Maribor.  DESNO: Podružnica je leta 1921 ustanovila tudi odsek pri Sv. Lenartu v Slovenskih goricah, ki ga je vodil dr. Milan Gorišek. Osebni arhiv Marjana Toša. LEVO: Prvi predsednik podružnice SLD Maribor je bil bančni ravnatelj Dragotin Klobučar. Arhiv LZ Maribor. DESNO: Podružnica je leta 1921 ustanovila tudi odsek pri Sv. Lenartu v Slovenskih goricah, ki ga je vodil dr. Milan Gorišek. Osebni arhiv Marjana Toša.

NA STOLETNICI LOVSKE ZVEZE MARIBOR BO GOVORIL IGOR ZORČIČ, PREDSEDNIK DRŽAVNEGA ZBORA
Častni pokrovitelj praznovanja je slovenski predsednik Borut Pahor

Na zadnji seji Upravnega odbora Lovske zveze Maribor so dokončno potrdili program osrednje slovesnosti ob stoletnici ustanovitve Podružnice Slovenskega lovskega društva v Mariboru. Njen naslednik je Lovska zveza, ki povezuje 45 lovskih družin z Pohorja, dela Dravske doline, iz Kozjaka, Dravinjske doline, dela Boča in iz Slovenskih goric. Na tem območju je v lovskih vrstah nekaj več kot 2100 članov, tako da je mariborska Lovska zveza največja območna lovka zveza v Sloveniji.

Praznična akademija z zborovanjem lovcev bo 7. oktobra 2021 ob 17.00 v Maistrovi dvorani v Narodnem domu. Tam bodo lovce in njihove goste iz domovine in tujine pozdravili in nagovorili Marjan Gselman, predsednik LZ Maribor;Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Sloveije in Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor. Slavnostni govornik bo predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Igor Zorčič. V kulturnem programu bodo nastopili lovski rogisti iz Maribora, vokalna skupina Cantare in dramski igralec Bojan Maroševič. Ta bo premierno predstavil monokomedijo z naslovom Naj ostane med nami, avtorja Toneta Partljiča. Častni pokrovitelj praznovanja stoletnice LZ Maribor je slovenski predsednik Borut Pahor.

Pobudnik za ustanovitev Podružnice SLD v Mariboru je bil bančnik in bančni ravnatelj Dragotin Klobučar. Podružnica je predložila Pravila, ki so datirana na 18. november 1921, v potrditev oddelku za notranje zadeve Pokrajinske uprave v Ljubljani. Pokrajinska uprava jih je odobrila 14. decembra 1921. S tem aktom je podružnica tudi formalnopravno uradno začela delovati. Njen prvi načelnik (predsednik) je postal Dragotin Klobučar, ki je bil hkrati tudi član osrednjega odbora SLD v Ljubljani. Podružnico je dobro vodil in utrdil sloves velike lovske avtoritete na Štajerskem. Dragotin Klobučar je bil tudi ustanovni član Slovenskega lovskega kluba leta 1907 in Društva ljubiteljev ptičarjev. Od leta 1913 je bil vzoren kinološki sodnik in se je uveljavil tudi kot rejec psov ptičarjev. Leta 1925 se je zavzel za decentralizacijo lovske organizacije in dosegel, da so podružnice SLD dobile večjo samostojnost in veljavo pri odločanju. Leta 1955 je prejel odlikovanje LZS, in sicer red za lovske zasluge II. stopnje in leta 1957 še zlati znak Kinološke zveze Slovenije. Bil je tudi častni član Društva ljubiteljev ptičarjev. Umrl je leta 1960. Pokopan je na pobreškem pokopališču v Mariboru.

Mariborska podružnica SLD je kmalu postala »lepa lovska postojanka na Štajerskem« in je opravila tudi pomembno narodno-politično poslanstvo ob severni meji med obema svetovnima vojnama.

 

Fotografija:

Nazadnje urejeno: ponedeljek, 20 september 2021 19:09
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar