banner fiskars2

Vpis

Domen Leš iz Zg. Voličine je postal prvi certificirani etični heker

Foto: osebni arhiv Foto: osebni arhiv

Od igric do varnosti velikih informacijskih sistemov - Domen Leš je študent 3. letnika univerzitetnega študijskega programa Informatika in tehnologije komuniciranja na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) v Mariboru. Že od otroških let ga zanima svet računalništva, najprej igrice, kasneje so mu zahtevnejše zadeve zaupali učitelji v osnovni šoli, kot študent pa se danes ukvarja z varnostjo velikih informacijskih sistemov.

“Etični heker je na pravi strani zakona”

Domen Leš je postal prvi študent mariborske univerze, ki je v sklopu akademskega partnerstva z EC-Council po opravljenem predmetu Kibernetska varnost uspešno opravil tudi certificiranje in si s tem pridobil ustrezen naziv certificirani etični heker. Ker je FERI akademski partner EC-councila, je izobraževanje in izpit za pridobitev certifikata lahko opravil na fakulteti. Pridobljen certifikat za etičnega hekerja bo moral obnavljati. EC-Council velja za mednarodno uveljavljeno strokovno organizacijo, ki skrbi za certificiranje, kot na primer CEH – certificirani etični heker in CHFI – forenzični preiskovalec vdiranja v računalnik. Varnost informacijskih sistemov je pomembno področje, zato so na FERI-ju uvedli novo študijsko smer Informacijska varnost ter nova predmeta Digitalna forenzika in Kibernetska varnost. Etični hekerji so kot strokovnjaki zelo pomembni za podjetja, ki jim grozijo zlorabe in vse zahtevnejša vprašanja glede kibernetske varnosti.

Domen Leš pojasni razliko med zlonamernim in etičnim hekerjem: »Etični heker je na pravi strani zakona. Imamo vsa potrdila in dovoljenje stranke oziroma tarče, da zanje opravimo napad. Poskus vdora v sistem je stvar dogovora oziroma pogodbe, poteka pa v več fazah. Podjetje izrazi zanimanje za varnostni pregled, potem se dogovorimo, kaj želijo – ali pregled spletne strani, e-poštnega strežnika, aplikacije, njihovega notranjega omrežja in podobno. Podpisati moramo tudi dovoljenja in pogodbe o zaupnosti podatkov.«

Etični hekerji so iskani strokovnjaki. S pridobljenim certifikatom so tudi Domnu Lešu ponudili redno zaposlitev, potem ko je že nekaj časa opravljal delo prek študentskega servisa. Domnu iskreno čestitamo in mu želimo uspešno poklicno pot.

Nazadnje urejeno: nedelja, 06 junij 2021 13:29