banner fiskars2

Vpis

Poletje in psihološko dobro počutje

Zavedati se moramo pozitivnih učinkov, ki jih ima dopust na naše počutje. Če nismo dovolj spočiti in sproščeni, je naša delovna učinkovitost lahko celo slabša, meni psihologinja Lidija Druzovič iz ZD Lenart. Foto: osebni arhiv Zavedati se moramo pozitivnih učinkov, ki jih ima dopust na naše počutje. Če nismo dovolj spočiti in sproščeni, je naša delovna učinkovitost lahko celo slabša, meni psihologinja Lidija Druzovič iz ZD Lenart. Foto: osebni arhiv

S prihodom poletja se spreminja tudi naše razpoloženje. Toplo vreme, daljši sončni žarki in počitniško vzdušje prinašajo novo energijo ter priložnost za sprostitev. Kako pa poletje vpliva na naše psihološko dobro počutje? V iskanju odgovorov smo se obrnili na strokovnjakinjo za duševno zdravje, mag. psih. Lidijo Druzovič iz Zdravstvenega doma Lenart.

Sončni žarki in vitamini za boljše počutje

"Zaradi toplejšega vremena mnogi od nas poleti preživijo več časa na prostem, sonce pa sije dlje kot v drugih letnih časih. Povečana izpostavljenost soncu poveča raven vitamina D in lahko celo izboljša razpoloženje, kar vodi k boljšemu duševnemu zdravju. Preživljanje časa na soncu pomaga telesu, da ponoči proizvede več melatonina (hormona spanja), kar nam omogoča, da bolje spimo in se na splošno počutimo bolje," pojasnjuje mag. Druzovič.

Spremembe rutine in soočanje z izzivi

Toda poletni meseci niso vedno samo brezskrbno uživanje. "Sprememba rutine nastopi tako za odrasle kot tudi za otroke. Nekateri se borijo z nizko samopodobo, pogosto se počutijo neugodno v svojem telesu. Skrbi lahko nastanejo tudi zaradi finančnih sredstev, ki jih imamo na voljo. Dokazano je, da višje temperature vplivajo tudi na povišanje anksioznosti in agresivnosti," opozarja mag. Druzovič.

psihologinja druzovic ovtar242

Dopust kot nujen odmik od vsakdanjika

Dopusti in počitnice pa predstavljajo priložnost za zmanjšanje stresa. "Odsotnost z dela in šole je dobra za naše telo in možgane. Izboljšuje duševno zdravje, motivacijo, kognicijo, ustvarjalnost, delovno uspešnost in celo odnose. Pomembno je, da dopust za nas ni stresen in da zmoremo med dopustom »odklopiti« naše možgane. Izbiramo destinacije in dejavnosti, ki so nam zanimive in sproščujoče," svetuje mag. Druzovič.

Izkoristimo poletje za dvig razpoloženja

Ali obstaja povezava med poletjem in dvigom razpoloženja ter sreče? "Spremembe letnih časov lahko vplivajo na naše razpoloženje. Poleg tega, da dobimo več vitamina D, poletje povezujemo z družinskimi počitnicami in izleti. Že 30 minut, ki jih preživimo zunaj na toplem, sončnem vremenu, ima pozitiven vpliv na naše duševno zdravje. Poleg razpoloženja se izboljša tudi naša koncentracija, prav tako pa lahko krepimo medosebne odnose," pojasnjuje mag. Druzovič.

Ohranjamo pozitivne učinke tudi po dopustu

Kako pa lahko ohranimo pozitivne učinke sprostitve tudi po dopustu? "Najti moramo dejavnosti, ki nas veselijo, in narediti načrte, ki se nam zdijo najboljši. Vzeti si moramo odmor, ko ga potrebujemo. Določimo si dnevni urnik in ga probamo čim bolj ohranjati. Privoščimo si dovolj ur spanja. V svoj urnik vključimo tudi telesno aktivnost, saj ima le-ta velike koristi za naše duševno zdravje. Ob izvajanju sproščujočih aktivnosti ne smemo imeti občutkov krivde, ampak se moramo zavedati, da nam pomagajo ohranjati ravnovesje poleg vseh zadolžitev, ki jih imamo v življenju," zaključuje mag. Druzovič.

Poletje je torej čas za sprostitev, obnovitev energije in krepitev duševnega zdravja. S pravilnim ravnanjem in osveščanjem lahko izkoristimo vse prednosti tega letnega časa za izboljšanje svojega počutja ter pripravimo dušo in telo na prihajajoče izzive. Ne pozabimo, poletje je tu, zato izkoristimo čas za uživanje in skrb za svoje zdravje.

Nazadnje urejeno: petek, 04 avgust 2023 11:35