banner fiskars2

Vpis

Si pričevalec ali zapisovalec? Postani del vseslovenske akcije "Zapišimo spomine!"

Fotografija je simbolična. Foto: freepik Fotografija je simbolična. Foto: freepik

Zavod Dobra pot napoveduje drugo vseslovensko akcijo beleženja spominov starejših

Zavod Dobra pot iz Brkinov že vrsto let osvešča o naravni in kulturni dediščini ter skrbi za njuno ohranjanje. Letos že drugič zapored prireja vseslovensko akcijo beleženja spominov starejših, ki bo izvedena s pomočjo nagrajene aplikacije 'Zapisi spomina'. K sodelovanju želijo pritegniti starejše in mlajše iz vse Slovenije in zbrati čim več pričevanj starejših.

Starejši so zakladnica izkušenj in spominov, s svojimi zgodbami nam dajejo uvid v prenekatero življenjsko modrost – če jim le prisluhnemo. Žal pa se v današnji družbi mnogi znajdejo v okoliščinah, ko ne morejo izkoristiti svojega potenciala, saj se soočajo z osamljenostjo in odrinjenostjo na rob. Po drugi strani so tu mladi, ki izgubljajo stik z dediščino, s svojo identiteto, preteklostjo. Vrzel med generacijami se poglablja.

dobra pot aplikacija Foto: spletna stran Zavoda Dobra pot

Prav te problematike se loteva Zavod Dobra pot, ki je leta 2021 razvil aplikacijo Zapisi spomina – slednja omogoča beleženje in objavljanje spominov starejših o najrazličnejših vidikih življenja v preteklosti. Aplikacija je lani prejela prestižno nagrado Sveta Evrope in Evropske komisije v sklopu pobude »Zgodbe Dnevov evropske kulturne dediščine« in se uvršča v sam vrh inovativnih projektov s področja dediščine na evropski ravni.

Zavod želi z inovativnim povezovanjem tradicionalnega (izročila) in sodobnega (digitalno orodje) povezati generacije, okrepiti vezi med njimi ter starejše vključiti na način, ki jim je najbližji – s pripovedovanjem zgodb o njihovem življenju.

dobra pot 3 Foto: spletna stran Zavoda Dobra pot

Da bi v beleženju spominov znova povezali celotno Slovenijo in spomnili na to, kako pomembni nosilci izročila so starejši, zavod med 15. in 29. marcem organizira že drugo vseslovensko akcijo beleženja spominov z naslovom »Zapišimo spomine!«. V lanskem letu se je v akcijo vključilo več kot 100 posameznikov in okoli 20 ustanov iz 11 slovenskih regij, ki so s skupnimi močmi poskrbeli za ohranitev kar 72 zgodb starejših. V letošnjem letu organizatorji računajo na še širšo udeležbo.

V pobudi lahko sodeluje vsak, in sicer kot pričevalec (starejši, ki bi podelil svoje spomine) ali zapisovalec (tisti, ki bi spomine starejših zabeležil oz. vnesel v aplikacijo). K sodelovanju vabijo tudi šole, nevladne organizacije, lokalna društva ter druge ustanove ... skratka vse, ki imate radi dediščino in vam je mar za to, da se zgodbe in spomini ohranijo.

Vabljeni, da se vključite in prispevate svoj delček k ohranjanju naše skupne dediščine.

dobra pot pisanje  Foto: spletna stran Zavoda Dobra pot

Nazadnje urejeno: sreda, 08 marec 2023 07:35