banner fiskars2

Vpis

Biti cvetličarka je ustvarjalen in nagrajujoč poklic, ki bo vedno aktualen

Pri Aniti je šola tista, zaradi katere se je resnično zaljubila v ustvarjanje – z rožami, zelenjem in drugimi dekoracijami. Foto: Barbara Ribič Pri Aniti je šola tista, zaradi katere se je resnično zaljubila v ustvarjanje – z rožami, zelenjem in drugimi dekoracijami. Foto: Barbara Ribič

V centru Cerkvenjaka smo ob šesti obletnici obiskali Cvetličarno Anita. V januarju je sicer nekoliko bolj mirno, Anita Hozjan pa se z naročili rezanega cvetja, lončnic in manjših daril oziroma pozornosti že pripravlja na prihajajoče praznike - valentinovo, materinski dan in dan žena, ki so tradicionalno okrašeni s cvetjem in polepšani z darili.

Šolana cvetličarka pred šestimi leti stopila na samostojno podjetniško pot

Leta 2017 je Anito poklicala bivša lastnica in ji ponudila prevzem cvetličarne. Anito, ki je do takrat ustvarjala le doma za prijatelje, je družina takoj podprla in ji pomagala sprejeti odločitev.
Cerkvenjačani so bili brez cvetličarne zgolj kak teden, saj je nova lastnica vrata hitro spet na široko odprla, stranke, ki so sem prihajale že prej, pa so Aniti pomagale, da je kaj hitro padla v »rutino« in se dodobra spoznala z vsakodnevno polnim urnikom ustvarjanja, zavijanja in okraševanja.

cvetlicarna anita sopek p Foto: osebni arhiv

Samostojna podjetniška pot je bila zanjo torej nekaj novega, vsekakor pa ni bilo novo izdelovanje šopkov, cvetličnih aranžmajev in drugih daril. Končani cvetličarski srednji šoli je Anita najprej dodala dve leti šolanja za hortikulturnega tehnika ter nato uspešno dokončala še višjo šolo.

»Teta ima prav tako svojo cvetličarno, mama je svoj čas delala na vrtnariji. Je pa zagotovo šola tista, zaradi katere sem se resnično zaljubila v ustvarjanje – z rožami, zelenjem, drugimi dekoracijami. Prej nisem imela nekih izkušenj s podjetništvom, tako, da je bilo na začetku marsikaj novega in včasih kar zahtevnega,« nam o začetkih pove Anita.

Ko se je šolala sama, so bili cvetličarji še samostojen razred. Med mladimi zanimanje za ta poklic zdaj upada. Ker je vpisanih vedno manj, se programi v razrede celo združujejo, so povedale dijakinje s Ptuja, katere so zadnji dve leti pri Aniti opravljale prakso.

Čeprav število šolanih za ta poklic pada, pa gre po Anitinih besedah za ustvarjalen, nagrajujoč poklic, ki bo vedno aktualen, in je toliko lepši, če si »sam svoj šef«. Ko sem jo povprašala o raznovrstnosti ponudbe, ki jo pripravljajo za stranke, sva na nek način sestavile kar preprost koledar. Šopki, lončnice, darila in dekoracije so večinoma vezani na razne praznike in osebne dogodke.

Januar je nekoliko mirnejši, sicer "sezona" traja celo leto

»Sezona« se začne z Valentinovim, ko si po Anitinih izkušnjah šopke izmenjujejo predvsem mlajši pari. Drugače je ob dnevu žena in materinskem dnevu, ko se rezano cvetje podarja ne le ženam, temveč tudi hčerkam, tetam in prijateljicam. Sledijo obhajila in birme, s toplejšim vremenom se pričnejo vrstiti še krsti. Poleti so v ospredju poroke, jesen zaznamuje dan spomina na mrtve. Leto se zaključi v prazničnem decembru z božičnimi zvezdami, adventnimi venčki in zavijanjem daril.

cvetlicarna anita valentinovo p Foto: osebni arhiv

V Cvetličarni Anita v Cerkvenjaku torej nudijo zavijanje, rezano cvetje, lončnice, dekoracije z zelenjem, cvetjem in balone ob vseh priložnostih – poroke, birme in obhajila, krsti, otroške zabave, rojstni dnevi ali kar tako. Prilagajajo se željam strank, katere velikokrat pridejo z različnimi fotografijami idej s spleta, lahko se pa popolnoma prepustite njeni kreativnosti ter delovnim rokam in zagotovo ne boste razočarani.

Poročni trendi se spreminjajo

V zadnjih šestih letih so bile Anitine kreacije del neštetih porok. Letno okrasi domove, avte, cerkve, dvorane in nevesto ter svate na približno petnajstih porokah, ki se odvijajo vse tam do Koroške, Maribora in Ptuja, lani in letos je bila celo del po ene poročne pravljice v Grazu. Pove nam, da je skozi leta opazno spreminjanje trendov – trenutno so dekoracije bolj minimalistične, veliko se uporablja lesa in nevtralnih barv. Rdeče klasike skorajda več ni. Vedno več si pripravljajo tudi neveste same – naprsnike, dekoracije miz, darilca za svate. Spremenil se je tudi odnos do poročnega šopka, katerega so neveste v preteklosti večinoma posušile in hranile za spomin, danes pa ga mnoge s tradicionalnim metom šopka kar predajo naprej bodoči nevesti.

cvetlicarna anita poroka p Foto: osebni arhiv

Na eni strani vesele dogodke, kot so krsti, rojstni dnevi in poroke, se na drugi strani zagrinjajo pogrebi. Dnevi, ki so za svojce razumljivo žalostni in velikokrat stresni, so tudi za Anito težki. »Težko je, ko pridejo naročati aranžmaje za pogrebne slovesnosti. Vem, da jim je že tako hudo, da jim je vse odveč, sama pa se moram z njimi pogovarjati o rožicah.«
Pogrebi so nepredvidljivi, zato je v takšnih primerih večkrat potrebno na hitro dobaviti rezano cvetje. To drugače Aniti pripeljejo dnevno, ob vikendih pa jih včasih tudi sama obišče v skladiščih v Mariboru. Nove zaloge lončnic in sveč v cvetličarni razstavljajo tedensko.

Posebej pestro in »leteče« je bilo za Anito obdobje zaprtja zaradi pandemije koronavirusa:

»Ker se ljudje niso mogli zbrati, so si naročali cvetje in si tako z majhno pozornostjo pokazali veliko ljubezni. Takrat smo izdelali in dostavili veliko šopkov.«

Podražitve in okoljska ozaveščenost

Vsesplošnim dvigom cen se niso uspeli izogniti niti v cvetličarskih poslih. Sploh nekatero rezano cvetje, ki je bilo že prej med dražjimi, kot je na primer vrtnica, se je še dodatno podražilo. Na posamezen komad se dvig sicer ne pozna toliko, ko pa seštejemo vse kose, ki sestavljajo šopek, so razlike očitne. Močno so se podražile tudi sveče, skoraj za 100 odstotkov.

Sogovornico povprašam o morebitni vedno večji ozaveščenosti glede varovanju okolja in s tem povezanim morebitnim padcem nakupovanja sveč. Anita pojasni, da se je pred šestimi leti za pogrebe kupovalo ogromne pakete sveč, zdaj pa se podari zgolj par ali dva. Sicer ima občutek, da ne gre toliko za varovanje okolja, temveč za zavedanje, koliko sveč se skupno nabere za en pogreb in posledično ljudje raje podarjajo denar, katerega se običajno nameni tudi za cerkve in svete maše. V cvetličarni med drugim ponujajo tudi papirnate sveče, ki so okolju veliko prijaznejše, saj so biološko razgradljive v večjem delu. Nekaj časa so prodajali še eko lesene sveče, veliko zanimanja pa v zadnjem času zbujajo solarne lučke. Ob dnevu spomina na mrtve najdete Cvetličarno Anita s stojnicami pred pokopališčem v Cerkvenjaku, Vitomarcih in pri Sveti Trojici.

cvetlicarna anita salcke p Foto: osebni arhiv

Ob cvetju in svečah je v cvetličarni možen nakup še personaliziranih skodelic in cvetličnih lončkov izpod flomastrov Nadjinega kotička. Personalizirana darila so v zadnjih letih sploh dobila širok razpon – z njimi lahko bližnjim pokažemo, da smo mislili posebej nanje. Že od vsega začetka prodajajo tudi točene parfume TiAmo. Sodelujejo še z Artio, print & dizajn, ki jim izdeluje vizitke in posvetila.

Nazadnje urejeno: ponedeljek, 30 januar 2023 14:56