banner fiskars2

Vpis

27. januar – dan spomina na žrtve holokavsta med drugo svetovno vojno

Auschwit – Birkenau, kraj večnega spomina in opomina. Foto: Marjan Toš Auschwit – Birkenau, kraj večnega spomina in opomina. Foto: Marjan Toš
Agonija žrtev genocida med drugo svetovno vojno je nepredstavljiva

V Ljubljani je 22. januarja potekala slovesnost ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst, ki sta jo v Kinu Šiška pripravila Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in Koordinacijski odbor za žrtve vojnega nasilja. Slavnostna govornica je bila ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan, v kulturnem programu pa so nastopili Kvartet klarinetov Glasbene šole Franca Šturm, Ditka, Gorazd Čepin, Baletna šola Slovenije, Domen Valič, Dane Jemc, Lina Potočki Vozny, Anica Horvat in Urban Pipan.

Generalna skupščina OZN je leta 2005 s posebno resolucijo za dan spomina na žrtve holokavsta izbrala obletnico osvoboditve zloglasnega nacističnega koncentracijskega in uničevalnega taborišča Auschwitz v okupirani Poljski. Taborišče so osvobodili vojaki sovjetske Rdeče armade. Od leta 2008 dan spomina na žrtve holokavsta obeležujemo tudi v Sloveniji. Tako se na 27. januar ne spomnimo samo tistih, ki so bili zaradi svojega porekla ali telesnih lastnosti izgnani v koncentracijska taborišča, datum opominja tudi, da se kaj takega ne sme več ponoviti. V Auschwitzu, ki za vedno ostaja simbol holokavsta, je med drugo svetovno vojno v plinskih celicah pri poskusih nacističnih znanstvenikov, zaradi lakote in nemogočih bivanjskih razmer, umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi, pretežno Judov. Skupaj je v holokavstu umrlo oziroma bilo umorjenih okoli šest milijonov Judov.

V nacističnih in fašističnih koncentracijskih taboriščih je bilo zaprtih tudi 63.000 slovenskih internirancev, 12.000 se jih nikoli ni vrnilo. Med njimi je bilo tudi 1331 Slovenk in Slovencev, ki so izgubili življenja v Auschwitzu oz. v Auschwitz – Birkenau.

Nemško koncentracijsko taborišče Auschwitz, ki je bilo sestavljeno iz treh glavnih: Auschwitz I. (koncentracijsko taborišče), Auschwitz II. (uničevalno taborišče Auschwitz - Birkenau) in Auschwitz III. (delovno taborišče Auschwitz - Monowitz), je 27. januarja 1945 osvobodila Rdeča armada.

V Auschwitzu in njegovih podružnicah je umrlo od 1,1 do 1, 5 milijona ljudi, med katerimi je bilo največ Judov in političnih zapornikov. Med sto tisočimi ubitimi Judi iz vseh držav okupirane Evrope so bili umorjeni tudi slovenski Judje iz Prekmurja. Poleg njih so bili umorjeni še številni Romi, Sinti in Slovani, med katerimi je bilo 1331 Slovenk in Slovencev.

Teh mož in žena, nedolžnih otrok ter upanja polnih mladostnikov, katerih življenja so bila pretrgana samo zato, ker so bili drugačni, ne smemo nikoli pozabiti, je bilo sporočilo slovesnosti v Ljubljani. Dan spomina na žrtve pa je hkrati tudi opomin vsemu človeštvu, da se takšno zlo ne bi nikoli več ponovilo. Žrtev holokavsta se bodo v petek, 27. januarja, spomnili s posebnima spominskima prireditvama tudi učenci in učitelji OŠ Sveta Trojica in OŠ Jožeta Hudalesa iz Jurovskega Dola.

Nazadnje urejeno: petek, 27 januar 2023 11:59