banner fiskars2

Vpis

Decembra sta v dveh tujih jezikih izšli poučni slikanici slovenskega avtorja

Foto: osebni arhiv Foto: osebni arhiv

Decembra je pri ameriški založbi Holiday House izšla še tretja slikanica izpod peresa slovenskega avtorja Igorja Plohla z naslovom Happy Again. Gre za slikanico o pogumnem levu, ki ga pri nas poznamo kot leva Rogija. Prav tako je konec lanskega leta izšel prevod slikanice Lev Rogi najde srečo pri nemški založbi Mabuse-Verlag.

Igor Plohl, sicer rojen na Ptuju, je diplomiral iz geografije in sociologije na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Kasneje je na Filozofski fakulteti UM pridobil še naziv magistra znanosti (geografija – pedagoško področje).
Leta 2008 si je ob padcu z lestve poškodoval hrbtenjačo in postal paraplegik. Po dolgotrajni rehabilitaciji se je preselil v Lenart, kjer je ponovno samostojno zaživel.
Sedaj je kot profesor geografije in sociologije zaposlen v bolnišničnih oddelkih Osnovne šole Bojana Ilicha na Kliniki za Pediatrijo UKC Maribor. Ob zaposlitvi veliko časa in energije posveča ozaveščanju otrok in mladostnikov o posledicah poškodb hrbtenjače in invalidnosti. V preteklem letu je Igor svoje knjige in življenjsko zgodbo v živo predstavil več kot 3.300 poslušalcem na 39 predstavitvah. Uspešnost njegovega ozaveščanja pripovedujejo tudi podatki o knjižnični izposoji – v minulem letu so njegove knjige zabeležile več kot 2400 izposoj. Avtor pove, da je priljubljenost leva Rogija prav poseben dosežek, sploh glede na zahtevnost teme in hiperprodukcijo otroških knjig v Sloveniji.

igor predstavitev p Foto: osebni arhiv

V zbirki slikanic o levu Rogiju se je do danes nabralo že pet slovenskih slikanic; Lev Rogi – sreča v nesreči, Lev Rogi najde srečo, Rogi in Edi na paraolimpijskih igrah, Lev Rogi v Afriki in Lev Rogi premaguje ovire.

Ameriška založba Holiday House Books for Young People je prva ameriška založba, ustanovljena z namenom izdajanja le otroških knjig. Leta 2021 sta pod njenim okriljem izšli že slikanici Lucas Makes a Comeback in Lucas at the Paralympics. Decembra lani pa je torej izšla še tretja slikanica, ki nosi naslov Happy Again.

Pol-avtobiografska slikanica Happy Again, namenjena predšolskim otrokom, predstavlja zelo preprosto različico zgodbe o tem, kako se je poškodoval in postal uporabnik invalidskega vozička. S samo enim ali dvema stavkoma na vsaki strani bralci vidijo, kako lev Lucas iz veselja pred poškodbo postane žalosten, ker ne more več hoditi. Odkriva nove načine početja, dobi prilagodljivo opremo, ki mu pomaga biti neodvisen, in najde ljubezen – vse to mu pomaga, da je spet srečen.
Knjigi je priložena informativna brošura, ki pripoveduje o življenju avtorja Igorja Plohla, ki je pravzaprav lev Rogi. Fotografije avtorja, ki opravlja veliko istih nalog, kot jih v knjigi opravlja lev Lucas, bodo zgodbo naredile resnične za mlade bralce in lahko odprejo razpravo o prilagodljivih športih, dostopnosti in drugih pomembnih temah v zvezi z invalidnostjo.
Slikanico je ilustrirala priznana in nagrajena ilustratorka Urška Stropnik Šonc, ki je čudovito upodobila barvito življenje leva.

School Library Journal, ameriška revija, ki vsebuje recenzije in druge članke za šolske knjižničarje ter medijske strokovnjake je slikanici pripravila odlično recenzijo z zvezdico. Zapisali so, da gre za »Prepotrebno knjigo, ki predstavlja izkušnjo invalidnosti na otrokom primeren način.«

happy again p

Pred kratkim je Lev Rogi torej doživel še prevod v tretji jezik. Pod naslovom Rogi findet sein Glűck od decembra lani na nemških policah najdemo slikanico Lev Rogi najde srečo. Tudi ilustracije te slikanice so delo Urške Stropnik Šonc. Projekt sta podprli Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in Evropski strukturni in investicijski skladi. Igor Plohl, avtor, pravi, da je prevodov in izdaj v tujini še posebej vesel, saj dokazujejo, da smo Slovenci na področju osveščanja in izobraževanja predšolskih in šolskih otrok o invalidnosti (paraplegiji in tetraplegiji) med najbolj naprednimi v svetu.
Tudi nemška založba je slikanici priložila obširno prilogo, ki vključuje pobarvanko, fotografsko prilogo Ko Rogi postane Igor, razlago ključnih pojmov na področju poškodbe hrbtenjače, medicinsko razlago pomena hrbtenjače in hrbtenice za človeka (Julia Heilscher, dr. med.) ter psihološki vodnik za starše in druge strokovnjake, ki nudijo pomoč otrokom po poškodbi hrbtenjače (Sylvia Nagel, dipl. psih.).

Igor Plohl p Foto: osebni arhiv

O načrtih za naprej nam Igor pove: »Trenutno delam na novem projektu, ki bo verjetno izšel šele naslednje leto. To je slikanica, ki bi otrokom predstavila pomen društev in zvez paraplegikov. Gre bolj za to, da se otrokom predstavi, kaj vse invalidi v življenju zmoremo. Ne želimo biti pomilovani - v življenju lahko marsikaj dosežemo, če le imamo priložnost.« Omenjena slikanica je še čisto na začetku ustvarjanja, najverjetneje pa bo nosila naslov Lev Rogi med novimi prijatelji.

Nazadnje urejeno: sreda, 18 januar 2023 07:43