banner fiskars2

Vpis

Slovenski Judje za praznik luči

Foto: arhiv skupnosti Foto: arhiv skupnosti

Ohranjanje vere, tradicije, zgodovine in kulture je sestavni del delovanja Judovske skupnosti.
Hanuka ali praznik luči (angleško Hanukkah, Chanukah ali Chanuka) je pomemben judovski praznik, ki obuja spomin na obnovo in ponovno vzpostavitev delovanja jeruzalemskega templja v 2. stoletju pr. n. št. v času makabejskih vojn; prične se 25. kisleva po hebrejskemu koledarju (po Gregorijanskem koledarju) je to čas konec novembra do konca decembra) in traja 8 dni. Po legendi oz. spominu na ta zadnji dogodek v vojni naj bi bilo zalog oljčnega olja, ki je bil nujna sestavina za pravilno opravljanje bogoslužja v templju, dovolj le za en dan. Kot po čudežu pa je olje zadostovalo za celih 8 dni, ravno dovolj dolgo, da je bilo moč pripeljati nove zaloge.

To so Judje razumeli kot čudež, zato hanuka opominja vernike, naj čudeže iščejo v svojemu vsakdanu. Dandanes po vsem svetu obujajo spomin na ta čudež tako, da vsak večer prižgejo (navadno z desne proti levi, od vzhoda proti zahodu) dodatno svečko na posebnem deveteroramnem svečniku, imenovanem hanukija ali hanuka menora. Najprej se prižge sveča, ki stoji na sredi (t. i. sveča služabnica) in z njo nato prižigajo vse ostale. V času tega praznika jedo večinoma krofe in hrano, cvrto v olivnem olju, kar naj bi simboliziralo olje v Templju. Poleg tega plešejo, igrajo družabne igre in pojejo. Slovenska judovska skupnost šteje danes okoli 130 članov, ki ohranjajo in negujejo judovsko vero, tradicijo, navade in seveda zgodovino. Mnogi slovenski Judje svoje judovsko življenje še vedno izpolnjujejo v krogu družin kot del stare tradicije in se javno ne izpostavljajo.

Ob prižiganju sveče se zrecitira molitev: "Blagoslovljen si ti, Gospod, naš Bog, kralj sveta, ki si nas posvetil s svojimi zapovedmi in nam zapovedal prižgati svečo za hanuko." Slovenski Judje bodo imeli svečano hanuko 20. decembra v Ljubljani, v sinagogi in pri Judovskem kulturnem centru Križevniški ulici. Po judovskem koledarju se letošnja hanuka sicer začne 18. decembra zvečer in konča do večera 26. decembra 2022.

Nazadnje urejeno: sobota, 17 december 2022 13:29