banner fiskars2

Vpis

Viljamovka iz cerkvenjaških hrušk požela uspeh na tekmovanju svetovnega nivoja

Foto: Anita Grgić Foto: Anita Grgić

V okolici čudovitih zelenih gričev v majhnem naselju se je leta 1987 porodila ideja o nasadu hrušk sorte Viljamovka, iz katere so začeli izdelovati žgano pijačo, ki je odžejala po delu na žgočem soncu. Značilno aromo viljamovke so želeli obdržati dlje časa in jo ponuditi tudi drugim gostom. Danes družina Firbas iz Cerkvenjaka proizvaja domačo viljamovko po enakem receptu že tri desetletja. V steklenici imenitne žganice je ujet medeni okus hrušk, ki si jo radi privoščijo ljubitelji kakovostnih pijač.

VIljamovka_Firbas_hruska_vejaFoto: Toni Konrad

Mitja Firbas nadaljuje očetovo tradicijo proizvodnje viljamovke na posestvu s sadovnjakom hrušk sorte Viljamovka. Mitja in Monika Firbas, ki stojita za proizvodnjo in prodajo imenitne viljamovke Firbas, sta nas sprejela na posesti in nam zaupala več o začetkih proizvodnje in načrtih za prihodnost. Kakovost priljubljene žgane pijače Firbas so prepoznali tudi v Londonu, kjer so že tretje leto zapored osvojili srebrno priznanje. Tako je aromatična viljamovka navdušila tudi Londončane in požela uspeh na tekmovanju, kjer se pomerijo ponudniki, ki prihajajo iz različnih držav širom sveta.

VIljamovka Firbas posestvo Foto GrgicFoto: Anita Grgić

V svet sadjarstva ga je uvedel oče

Zametki proizvodnje nasada hrušk segajo v leto 1987, ko je bilo zasajenih 1300 sadik, z leti so dodatno povečali število drevesnic in tako razširili sadovnjak, v katerem danes kraljuje okrog 7.000 sadik. Povezanost z naravo Mitjo spremlja že od malih nog, ko je z očetom spoznaval svet sadjarstva. Pred leti, ko je zaključil Srednjo gradbeno šolo in nato študiral na Fakulteti za gradbeništvo, ga je pot zanesla na podjetniške poti. Odločil se je, da bo svojo strokovno izobrazbo zamenjal za delo na kmetiji in se posvetil sadjarstvu.

»Po šolanju sem dobil idejo, da bi delal od doma, zato sem se odločil, da se prijavim na evropski razpis, v okviru katerega pridobiš finančna sredstva za to, da lahko dosežeš poslovne cilje, ki si jih zadaš na začetku. Pogoj je bil tudi, da opravim poklicno prekvalifikacijo, zato sem opravil Nacionalno poklicno prekvalifikacijo (NPK), kjer sem pridobil poklic sadjarja.« Mitja ponosno pove, da je namesto dela v urbanih središčih, izbral delo z zemljo, s čimer ostaja zvest družinski dediščini.

Viljamovka_Firbas_nasad_hruskFoto: Toni Konrad

Pri delu, ki zahteva celega človeka je veliko odrekanja

V družini Firbas so skoraj popolnoma samooskrbni, v lasti imajo vrt s svežo zelenjavo, polje koruze in večji sadovnjak hrušk. »13 let nazaj smo imeli tudi živino, toda potem, ko so dedku amputirali nogo več ni bilo možnosti, da bi nadaljevali z živinorejo. Obdržali smo posestvo, na katerem obdelujemo zemljo,« razlaga Mitja. Delo v sadovnjaku je zahtevno in časovno potratno, saj Mitja oskrbuje 3,6 hektarjev nasada hrušk ter približno 6 hektarjev koruze. Vstati je potrebno zelo zgodaj, včasih delajo ves dan.

»Veliko je odrekanja, ker takšno delo zahteva človeka, ki je na razpolago od jutra do večera,« razlaga soproga Monika Firbas. »Včasih se Mitja odpravi delat že zgodaj zjutraj, domov pa pride šele zvečer okoli 21. ure, sploh sedaj v poletnem času. Na tako velikem posestvu je res ogromno dela, katerega obseg je odvisen od sezone. Tako že sedaj vemo, da bomo konec avgusta pobirali hruške, kar je velik zalogaj. Moramo zbrati veliko skupino ljudi, vsekakor brez pomoči prijateljev, sorodnikov in ostalih ne bi šlo. Letos smo morali prvič plačati delovno silo za spomladansko rez, sicer pa zmeraj delamo v družinskem krogu,« pove Monika.

Nedavno so posadili tudi nov nasad hrušk, iz katerih bodo pridelovali novo generacijo priljubljene žgane pijače.

»Čez tri leta, ko bodo obrodili novi nasad, bomo zagotovo pobirali tri dni. Jeseni se začne žganjekuha, ki traja celo jesen in zimo. Kuham 15 do 16 ur na dan, saj moram drozgo skuhati čimprej, da se ohranijo arome. Gre za zahteven proces,« doda Mitja.

VIljamovka Firbas Foto GrgicFoto: Anita Grgić

Dober odziv strank nam je pokazatelj, da je viljamovka vrhunska

Kakovost imenitne viljamovke Firbas so prepoznali tudi v Londonu na tekmovanju London Spirits Competition, kjer so prejeli prestižno srebrno priznanje že tretje leto zapored.

»Vedno smo imeli željo, da bi se preizkusili v tujini, saj smo v Sloveniji osvojili nekaj certifikatov, zanimalo pa nas je tudi, kako je izven meja. Ko smo svoj izdelek poslali na tekmovanje v London, smo bili prijetno presenečeni, ker sta bila odziv komisije in izid ocen zelo pozitivna. Uspeh na tekmovanju je vplival na prodajo in prepoznavnost, saj so nas leta 2020 potem kontaktirali iz različnih medijskih hiš,« razlaga Mitja.

Veseli ga, da kljub temu, da še nimajo vzpostavljene spletne strani ali trgovine, na leto vse prodajo.

»Dober odziv strank nam je pokazatelj, da je viljamovka vrhunska. Stranke se vračajo, zato menimo, da smo na pravi poti. Verjamem v to, da če imaš dober izdelek in se lahko zaneseš na njegovo kakovost, boš izdelek tudi prodal,« razlaga Mitja.

Viljamovka Firbas se ponaša s certifikatom znak kakovosti

Družinsko podjetje Firbas je prvič sodelovalo na festivalu Dobrote slovenskih kmetij že v letu 2017. Na prvem tekmovanju so prejeli srebrno priznanje, v naslednjih petih letih pa zlato priznanje. Od leta 2020, ko so tri leta zapored osvojili zlato priznanje, se Viljamovka Firbas ponaša tudi s certifikatom znak kakovosti Dobrot slovenskih kmetij. Mitja se zaveda pomembnosti nadgrajevanja znanja, zato se dodatno izobražuje in nenehno širi svoja obzorja. Nedavno se je udeležil tečaja Spirit Academy z Majdo Debevc in s tem pridobil prefesionalni certifikat oz. »Professional Certificate« na 72-urnem tečaju, ki je zajemal teoretični in praktični del z ogledom dobre prakse.

»Naučil sem se veliko novih stvari in pridobil milijon informacij. Predavateljica Majda Debevc ima zelo veliko znanja, od njenih predavanj sem veliko odnesel. Predelali smo vsa žganja, ki obstajajo na svetu, konjak, vinjak, viski, sadna žganja, tekile, rum, džin, itd,« pove Mitja.

VIljamovka_Firbas_Cerkvenjak_Foto_Grgic.pngFoto: Anita Grgić

V prihodnosti si želijo odpreti destilarno in trgovino

Mitja, ki je v prostem času tudi trobentač, se lahko poleg glasbenih talentov pohvali tudi z delavnostjo in žilico za podjetništvo. Z ženo že snujeta ideje za nove projekte, tako želijo v prihodnosti opremiti destilarno, degustacijski prostor in manjšo trgovino v bližnjem objektu. Prestižno viljamovko iz cerkvenjaških domačih hrušk, si lahko privoščite v gostinskem lokalu ali pa jo naročite na dom. Za kozarček viljamovke Firbas v priljubljenem baru boste odšteli od 2,60 EUR naprej. Vas zanima več? Obiščite njihovo stran na Facebooku ali pa jim pišite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Nazadnje urejeno: sobota, 30 julij 2022 13:42