banner fiskars2

Vpis

Namesto cerkve v dolini - kapela in križev pot na griču

Kapelica ob Trojiškem jezeru – kraj mirnega počitka. Foto: Marjan Toš. Kapelica ob Trojiškem jezeru – kraj mirnega počitka. Foto: Marjan Toš.

Med manj znanimi trojiškimi kulturno-turističnimi znamenitostmi, ki jih ne poznajo niti vsi domačini je tudi kapelica pod cerkvijo tik ob Trojiškem jezeru. Postavili so jo na mestu, ki je bilo prvotno sicer namenjeno za izgradnjo cerkve. To je značilna, trioglata kapela, od katere vodijo kamnite stopnice proti cerkvi na griču. Njene poslikave predstavljajo sv. Trojico, sv. Izidorja in sv. Lenarta (slednja dva sta predstavnika kmetskega stanu). Razlog, da je kapelica trikotne oblike, je treba iskati v svetopisemskem izročilu o sv. Trojici kot troedinem Bogu in tudi v legendi o treh lučkah. Po tej legendi so se na vrhu hriba prižigale tri zvezde ali tri lučke, zato so po prvi kapeli iz leta 1631, posvečeni sv. Duhu, med leti 1636 - 1643 na vrhu hriba zgradili novo cerkev in jo posvetili sv. Trojici. Ta je kmalu postala priljubljena romarska božja pot in je ta sloves ohranila vse do današnjih dni.

Kdaj so sezidali kapelico ob jezeru, ni znano, iz ohranjene kronike lahko samo razberemo, da je bila kapelica ( takrat seveda še ob gmajni, saj o današnjem jezeru ni bilo ne duha ne suha) na dan sv. Marka leta 1904 že drugič prenovljena in blagoslovljena. Kapelico je blagoslovil sam lavantinski knezoškof Mihael Napotnik. Ta je obenem blagoslovil še križev pot, ki je že takrat potekal od kapelice na robu gmajne pod cerkvijo do cerkvenega oz. samostanskega dvorišča na vrhu hriba (prvih devet postaj je na poti od kapelice do cerkve, kjer so še zadnje tri postaje). Ob kapelici se radi ustavijo mnogi sprehajalci in drugi obiskovalci Trojiškega jezera, posedijo na klopeh in si naberejo novih moči za nadaljevanje poti okoli jezera.

Nazadnje urejeno: četrtek, 28 julij 2022 14:48