banner fiskars2

Vpis

Zelišča Kolarič – raj v Sveti Ani

Jože in Danica Kolarič v svoji čajnici v zemljanki, ki sta jo zgradila iz naravnih materialov. Foto: osebni arhiv Jože in Danica Kolarič v svoji čajnici v zemljanki, ki sta jo zgradila iz naravnih materialov. Foto: osebni arhiv

Če kje, potem je raj na posestvu Zelišča Kolarič, v neposredni bližini šole in središča Svete Ane. Ko človek iz vsakodnevnega vrveža v središču kraja stopi vanj, se v hipu znajde v skrbno varovanem in sonaravno negovanem naravnem okolju, obdan z neštetimi zdravilnimi rastlinami, pogled pa mu prek blago valovitih Slovenskih goric seže do Gradca in Murskega polja ter naprej v daljavo. Na sprehodu po potkah med zelmi, čebelnjaki, vrtički in različnimi ostalinami preteklega življenja na posestvu pa se pred njim pojavi čudovito urejena in v zemljo vkopana čajnica iz naravnih materialov, v kateri spozna, zakaj so naši predniki tisočletja najraje živeli v zemljankah.

»Srce« med neštetimi zdravilnimi zelmi na tem dober hektar velikem zeliščnem posestvu je belo cvetoči glog, ki je zdravilen za srce. »Duša« zeliščnega raja pa je Danica Kolarič, ki ob pomoči moža Jožeta skrbi za sonaravno rast in ureditev vsega na posestvu, od lično oblikovanih gredic z zelmi in kotičkov za počitek do številnih hišic za ptičke in drobcenih glinenih »hišic« za nujno potrebne žuželke na njem. Nič na tem posestvu ni po naključju, ničesar ni preveč ali premalo, temveč je vse tako, kot je bilo v davnih časih, ko so ljudje še živeli v sožitju z naravo.

Na obiskovalca zeliščnega posestva Kolarič pa ne vplivajo blagodejno samo zdravilne zeli, ki ga obdajajo in jih lahko duha ter po napotkih gostiteljice Danice celo okuša, temveč še bolj njene zgodbe in pripovedke o življenju na vrtu. Zato ni naključje, da so med najpogostejšimi obiskovalci na zeliščnem posestvu poleg turističnih skupin, romarjev, društev in družin iz vse Slovenije in tujine prav otroci, ki jih tja pripeljejo vzgojitelji, učitelji in starši.

»Zeliščno posestvo sva z možem začela urejati pred četrt stoletja na nekdanji viničariji, ki jo je mož podedoval,« pojasnjuje Danica, ki s prirojeno umetniško žilico skrbi za njegovo urejenost. »Sprva sva nameravala z možem, ki je že od mladih nog čebelar, na mali kmetiji ekološko kmetovati in razviti dopolnilno dejavnost. Ko sva zeliščno kmetijo uredila, pa so ljudje z otroki začeli kar sami prihajati na oglede, tako da se je kmalu spremenila v zeliščni park. Mnogi so med zelišči na »vrhu« Svete Ane začutili neke posebne energije, ki jih tukaj vsak dan občutim tudi sama.«

Ljubezen do narave, rastlin in zelišč je Danica Kolarič podedovala po babici in mami, danes pa jo z veseljem prenaša na najmlajše in druge, ki obiskujejo njen zeliščni raj. Pri izdelavi različnih mazil, tinktur, kapljic in drugih izdelkov iz zelišč sledi receptom patra Simona Ašiča. Za njihovo shranjevanje sta z možem uredila zemljanko, ki je zgrajena izključno iz naravnih materialov. Do njih sta prišla tako, da sta našla več kot 200 let staro poslopje in ga porušila. Danica Kolarič iz zelišč ne izdeluje samo zdravilnih pripravkov, temveč tudi številne kulinarične dobrote. »Recepte iz čarobnega kovčka« je izdala celo v samostojni knjigi. V njej so recepti za številne »čarobne« jedi, od koprivne juhe in čemaževe pogače do pirinega kruha z vinskim kamnom in ajdove torte z aronijo. Najbolj vedoželjne in hrabre pa Danica popelje kar na svoj ekološki travnik, kjer pod njenim vodstvom lahko poskusijo številne užitne trave, cvetlice in druge zeli. Tako so se v pradavnini, ko so še živeli v sožitju z naravo, »pasli« naši predniki.

»Verjamem v pregovor, da za vsako bolezen raste rožica. Nisem zdravnica, poznam pa zelišča in njihove učinke. Še zdaleč ne poznam vseh, ker je to verjetno nemogoče – tiste, ki jih poznam, pa poznam temeljito,« pravi Danica Kolarič, ki je v resnici velika naravovarstvenica, česar ne dokazuje zgolj z besedami, temveč predvsem z dejanji.

Nazadnje urejeno: četrtek, 07 julij 2022 17:34