zombi 2

Vpis

30 let Društva vinogradnikov Lenart: "Kjer so ljudje, tam smo mi"

FOTO: Društvo vinogradnikov Lenart (Facebook) FOTO: Društvo vinogradnikov Lenart (Facebook)

Društvo vinogradnikov Lenart letos praznuje že jubilejnih 30 let delovanja. Njihove aktivnosti segajo nazaj v leto 1992, ko je društvo obsegalo vseh šest občin Upravne enote Lenart. Kot pojasnjuje Mojca Čep, članica društva upravnega odbora Društva vinogradnikov Lenart, so z ustanovitvijo novih slovenjgoriških občin nastajala tudi nova društva. Društvo vinogradnikov Lenart je tako najstarejše, hkrati pa ostaja velik povezovalni člen pri večjih dogodkih. Tudi vinogradniki z drugih društev se udeležujejo njihovih dogodkov, zlasti vsakoletnega aprilskega Meddruštvenega ocenjevanja vin v Lenartu, ki poteka v okviru sejma Kos.

Ocenjevanje_vin_2022_prava.jpgMeddruštveno ocenjevanje vin 2022. Foto: Društvo vinogradnikov Lenart

»Kjer so ljudje, tam smo mi«

Tradicija vinogradništva na območju Slovenskih goric je tesno vpeta v lokalno skupnost, kar povezuje društvo in Občino Lenart na številnih dogodkih, in sicer vseh večjih prireditvah, sejmih ali pohodih, ki se bodo ali so se že odvijali v letošnjem letu. V okviru sejmov in prireditev velja omeniti Velikonočni sejem v Lenartu, Lenartovo – farno žegnanje, Božično novoletni sejem, Prvomajski pohod v Zavrh in po Katrčini poti, Martinovanje v Mariboru, 6. Festival vin Slovenskih goric (samostanska klet pri Sv. Trojici), 3. festival vin mladih vinarjev, Vino in kiblflajš Slovenskih goric (samostanska klet pri Sv. Trojici) in Trgatev Zavrh 2022 – trgatev potomke Stare trte. Sodelujejo tudi v projektih Vinsko-turistične ceste 13, in sicer na prireditvi Veni Vidi Vino Mlado ter pri Grajskem ocenjevanju vina. Velja omeniti še Dneve poezije in vina PTUJ, ki bo letos v avgusta v Selcah in Rez in trgatev v krožišču pri ovtarju ter v vrtcu Lenart. Društvo se vsako leto udeleži tudi strokovne ekskurzije v Sloveniji ali na Hrvaškem, kjer so pobrateni z Udrugo vinogradara Vinea – Vinica. Letos bodo obiskali Vipavsko dolino. »Kjer se zbirajo ljudje, tam smo mi oziroma naši ponudniki,« pove Čepova.

Na letošnji Umetnosti rizlinga in gibanice bo zapela Ditka

Med razvidnejše dogodke velja umestiti tudi Umetnost rizlinga in gibanice, ki bo letos potekal 19. 8., kot glasbena gostja pa bo pričujočim zapela Ditka. Gre za večer vina in kulinarike v Lenartu, ki so ga prvič organizirali lani, in sicer na zanimivi lokaciji ob cerkvi. Slastne gibanice so pripravile prekaljene pekinje Društva kmečkih žena in deklet Lenart, svoje izvrstne rizlinge pa je za pokušino ponudilo več lokalnih vinarjev.  »Ljudje so bili zelo navdušeni. Predstavili smo najboljše laške in renske rizlinge iz regije in širše,« nam je zaupala Čepova.

Umetnost_rizlinga_in_gibanice_2021.jpgStrežba vina na prireditvi Umetnost rizlinga in gibanice. Foto: Društvo vinogradnikov Lenart

Decembra letos ponovno izbor mašnega vina

»Društvo dobro sodeluje z občino na eni, in z župnijo Lenart na drugi strani, zato jo tudi aktivno vključujemo v svoj program. Vinogradna tradicija je precej povezana s podeželjem in cerkvijo in njenimi predstavniki.« Tako vsako leto 27. decembra na Janževo poteka blagoslov vina, ki mu sledi izbor mašnega vina, na katerega se povabi tudi škofa. Na dogodku se izbere vinarja, ki z zmagovalnim vinom za celotno naslednje leto oskrbi farnega duhovnika oz. faro. »To pomeni, da ima duhovnik pri maši vedno izbrano mašno vino,« pojasnjuje naša sogovornica, ki dodaja, da je lani ta čast doletela vinarja Jožeta Kranerja iz Zamarkove.

V kakovosti vina viden velik napredek

Med večjimi, pomembnejšimi prireditvami gotovo ne gre pozabiti strokovnega Meddruštvenega ocenjevanja vin, kjer 5 ocenjevalcev – med njimi je obvezno eden iz tujine – ponavadi okuša med 100 in 120 vzorci vin iz Slovenskih goric. V komisiji ocenjevalcev je tudi Andrej Rebernišek, Direktor KZS Zavoda Ptuj, , ki je v letnem biltenu ob 30.letnici delovanja Društva zapisal: »Danes se lahko v občini pohvalite z odličnimi vini in kvalitetno turistično ponudbo, kar je tudi odraz vašega delovanja.« Hkrati s ponosom ugotavlja, da je po analizi kletarjenja in kakovosti vina narejen velik napredek, saj da so tehnološki ukrepi prilagojeni novejšim trendom, kakršne išče potrošnik.

Umetnost_rizlinga_in_gibanice_2021_strežba_vina.jpgStrežba vina na prireditvi Umetnost rizlinga in gibanice. Foto: Društvo vinogradnikov Lenart

Katero Županovo vino bo izbrano letos?

Prijavljen vinar, ki izpolnjuje pogoje meddruštvenega ocenjevanja vin, lahko prijavi svoje vino za izbor Županovega vina, še pojasnjuje Čepova. Če doseže oceno 18,10 ali več (zlata medalja), ima na zalogi dovolj vina (500 litrov) in je občan Občine Lenart, kjer ima tudi vinograd, lahko vino prijavi na izbor za Županovo vino Občine lenart, ki poteka v okviru sejma Kos. Izbrano vino tako postane protokolarno vino Občine Lenart.

Priznanja za zasluge prejmejo ...

Ob 30-letnici so v društvu podelili priznanja vsem bivšim predsednikom in ustanovnim članom društva (velja omeniti, da sta nekdanja ustanovna člana Jože Padovnik in Jože Šuman že pokojna). Za dolgoletno sodelovanje z društvom pa so izpostavili in priznanja podelili tudi Radiu Slovenske gorice, Emici Breznik, Edvardu Pukšiču, Občini Lenart in Kmetijsko gozdarskemu zavodu Ptuj (KGZS). Za izjemen prispevek in dolgoletno sodelovanje v društvu je priznanje prejel nekdanji direktor Franc Kovačič (1996–2007), ki kljub 80 letom še vedno redno obiskuje vse dogodke v organizaciji društva. Priznanje s strani Upravnega odbora je za požrtvovalno delo in izjemno povezovanje članov društva prejel tudi aktualni predsednik Stanislav Kramberger.

Nekdanji_predsedniki_društva_vinogradnikov.jpgNekdanji predsedniki Društva vinogradnikov Lenart (Radovan Šuman) Foto: Društvo vinogradnikov Lenart

Tudi poleti »bo dogajalo«!

V sledečih mesecih Društvo pripravlja nove dogodke: maja bodo vnovič sodelovali na sejmu Kos, junija jih čaka strokovna ekskurzija v Vipavski dolini, v prvem tednu avgusta pa bodo postavljali klopotec v krožišču pri Lenaparku. Ne pozabimo pa še na že omenjeno Umetnost rizlinga in gibanice v mesecu avgustu.

Nazadnje urejeno: sobota, 07 maj 2022 14:05