zombi 2

Vpis

Družina s kmetije Pukšič z združenim znanjem do prvovrstnih izdelkov

Nezadržno se bliža Velika noč in na kmetiji Pukšič bodo tudi letos za stranke pripravili velikonočni paket. Foto: Nina Zorman Nezadržno se bliža Velika noč in na kmetiji Pukšič bodo tudi letos za stranke pripravili velikonočni paket. Foto: Nina Zorman

Valerija Pukšič, nosilka dopolnilne dejavnosti na Kmetiji Pukšič iz Šetarove, je za nas spregovorila o svoji vpletenosti v kmečka opravila in o storitvah, ki jih ponujajo. Za bralce bo aktualna zlasti v času pred veliko nočjo, saj za stranke ponuja slasten paket velikonočnih jedi.

Zakonca z združenimi močmi uspešno vodita kmetijo
Na 12 hektarjev veliki kmetiji Pukšič, kjer bivajo in pri delu pomagajo Valerija, njen mož Jože, hči Valentina in  Valerijin oče Franc, se ukvarjajo s pridelavo in predelavo mesa in s peko kruha ter peciva na tradicionalen način. Redijo 130 prašičjih in 20 govejih pitancev, nekaj svežega svinjskega in govejega mesa po paketih prodajo po 5, 10 kilogramov ali več. Pretežni del svinjskega mesa  predelajo v  izdelke, kot so suhe bunke, suha vratovina, klobase za kuhanje, meso iz tunke, zaseka, ocvirki, mast, prekajeno meso, rebra in kosti, v zimski sezoni pa po predhodnem naročilu ponujajo krvavice, kašnice ter pečenice. Vsi izdelki so narejeni na tradicionalen način. Prekajene izdelke dimijo v klasičnih dimnicah, kurjenih na bukova drva.  Valerija pripravi narezke različnih oblik in velikosti, glede na želje in potrebe strank.

kmetija puksic2
Hčerka Valentina je navdušena nad delom in življenjem na kmetiji.

kmetija puksic5
Ogromno znanja o suhomesnatih izdelkih je Jože trudoma pridobival v času njegove zaposlitve pri eni od znanih mesarij v Sloveniji in od svojega dedka. Na kmetiji je redno zaposlen vse od leta 2020, Valerija pa je kmetijo prevzela leta 2013.

Za živali je na kmetiji odlično poskrbljeno
Govedo se pase od začetka maja do konec oktobra na skupinskem pašniku. Prašiče krmijo s doma pridelanimi suhimi žiti. Dokupijo samo vitaminsko mineralne mešanice. Da se prašiči na njihovi kmetiji počutijo odlično, priča njihova vključenost v program »Dobrobit živali«, kar pomeni, da so živali na izpustu, v hlevu pa imajo na voljo večjo površino za gibanje.

kmetija puksic7

Stojnica v mariborskem Mercator centru Tabor
Z njihovimi okusnimi izdelki so dodobra seznanjeni tudi Mariborčani, saj kmetija svoje izdelke vsako soboto od 9. do 15. ure ponuja na stojnici v mariborskem Mercator centru Tabor. Vsako soboto se tako v krušni peči speče sveži kruh in gibanice, na voljo je tudi ocvirkova pogača. V predprazničnem času bodo na stojnici prisotni od srede, 13. aprila.

Ker se nezadržno bliža Velika noč, bodo na kmetiji Pukšič za stranke tudi letos pripravili velikonočni paket, kjer je možno izbirati med rženim ali mlečnim kruhom z ali brez rozin, prekajeno šunko, vratovino in ribico, prekajenimi klobasami za kuhanje, potratno in nenazadnje tudi orehovo potico. Naročila sprejemajo vse do 10. aprila. Stranke po predhodnem naročilu po izdelke hodijo tudi na njihov dom.

S slastnimi breskvicami osvojila znak kakovosti
Valerija Pukšič je tudi odlična pekinja: »Za »breskvice« sem prejela znak kakovosti, kar je najvišje možno priznanje ocenjevanja na Dobrotah slovenskih kmetij, prireditvi, ki jo organizator KGZ Ptuj vsako leto organizira na Ptuju,« se rada pohvali, ob čemer poudarja, da ključne sestavine vseh njihovih izdelkov izvirajo iz lokalnih kmetij.

Prav njihov »kiblflajš« je bil pika na i na slavni »tro-tici« pod okriljem Janeza Bračiča, zmagovalni sladici, ki so jo junija 2021 v Sveti Trojici na natečaju za izbor krajevne sladice izbrali med 19 prijavljenimi sladicami. Na vrhu tro-tice, ki je blestela zaradi domačih sestavin, kot so jurkina marmelada, orehi in hruškina vilijamovka, je namreč presenetil dehidriran domač kiblflajš Kmetije Pukšič.

Nazadnje urejeno: sobota, 26 marec 2022 14:20