zombi 2

Vpis

Franc Kangler, kot ga ne poznamo: lovec in zapriseženi kinolog z dušo

Franc Kangler s svojim zvestim štirinožnim spremljevalcem. Foto: osebni arhiv. Franc Kangler s svojim zvestim štirinožnim spremljevalcem. Foto: osebni arhiv.

NARAVI PREVEČ JEMLJEMO IN JI PREMALO VRAČAMO ...
Franc Kangler slovenski javnosti ne neznan, saj ga pozna kot politika, manj pa ga ljudje poznajo kot vnetega lovca ter zapriseženega kinologa. Že polnih 30 let je član slovenske zelene bratovščine, lovec v LD Duplek in Gaj nad Mariborom, vedno enak med enakimi, najraje v pogonu na divje prašiče, ki tudi njemu »
dvignejo pritisk«. Ker je vztrajen, je tudi uspešen in pogosto deležen lovskega blagra. Na članstvo v zeleni bratovščini je izjemno ponosen in se tega nikoli ne sramuje. Zanj je lov tudi način dojemanja narave in njenih zakonitosti, pa tudi prvinske povezanosti človeka z vsem živim stvarstvom. Od otroštva živi v naravi in z naravo, ve, kaj lahko narava človeku da, če je do nje pošten in hkrati razume, da se mu lahko tudi maščuje, ko je do nje preveč pohlepen.

»Obzirneje bi morali ravnati z naravo in njenimi dobrinami, to, kar se zdaj dogaja, je nesprejemljivo. Preveč ji jemljemo in nič ji ne vračamo«, je kritičen Franc Kangler, ki takoj doda, da ni samo lovec, pač pa tudi kinolog in da bi bil njegov lov brez zvestih spremljevalcev špringer - španjelov osiromašen.

Za lovišče kljub obilici dela najde čas

Franc kljub obilici delovnih obveznosti vedno najde čas za sprostitev v lovišču. Ne zgolj za lov, pač pa tudi za delo. Zadnja leta v LD Gaj nad Mariborom na Kozjaku, včasih pa tudi v matični LD Duplek, kjer je opravil lovsko pripravništvo med uglednimi lovci, ki so po znanju in po praktičnih izkušnjah sloveli daleč naokoli. Spominja se jih z veliko hvaležnostjo, saj so pomagali tlakovati njegovo lovsko pot. Od leta 2020 je državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve v Vladi R Slovenije. To delo zahteva veliko angažiranja in časa, ki ga je zaradi tega za lov manj, a še vedno se najde. Tisti, ki Franca poznamo dalj časa in nekoliko pobližje, lahko o njem odkrito povemo, da je čisto zares lovec z dušo in da še kako ceni 114-letno tradicijo slovenskega lovstva. Pozna dogajanje v lovstvu in v okviru možnosti je v preteklosti tudi kot politik pomagal predstavljati skupna lovska načela in stališča do aktualnih problemov v Državnem zboru in Državnem svetu. Lovsko »funkcionarstvo« ga ni nikoli preveč zanimalo ali vleklo, a mu je kljub temu treba izreči priznanje za njegov osebni prispevek, zlasti še pri nastajanju nove lovske zakonodaje. Takrat se je kot poslanec zelo potrudil.

Tudi med lovci je mož beseda

Franc je mož beseda, vedo povedati njegovi lovski tovariši in prijatelji. Na lov in lovska doživetja ima nadvse lepe spomine.

Rad bi ob tem povedal, da kot dolgoletni lovec pogrešam več iskrenega, pravega lovskega tovarištva in prijateljstva. Tudi medsebojnega spoštovanja je danes premalo, sploh mlajših lovcev do starejših. Dolga leta prijateljujem z lovcem Milanom Krajncem z LD Duplek, ki ni samo dober lovec, pač pa tudi velik kinolog. Kinologija tudi mene od nekdaj zanima, saj sem vodnik psov špringer španjelov. Zagovarjam namreč načelo, da mora pravi lovec po duši in po lovsko-etičnih dejanjih imeti šolanega in uporabnega lovskega psa, če mu le dovoljujejo razmere. Pred leti sem imel zanimiv pasji dvojec - špringer španjela, prečudovitega »Dolenjčka«, polnega kondicije in volje do dela, in nekoliko starejšo kratkodlako jazbečarko, ki mi je bila v njenih mlajših letih, pravo veselje. Bila je moja hrabra in zvesta spremljevalka. Zdaj je moj spremljevalec Zen, saj brez psov preprosto ne morem biti; veliko mi pomenijo, tako kot mi veliko pomenijo tudi iskreni lovski tovariši in prijatelji, s katerimi v okviru možnosti zelo rad poklepetam in prisluhnem njihovi lovski latovščini. Sploh po lovih na divje prašiče, ki so mi izredno pri srcu in moji lovski duši povzročajo večni nemir«, je sklenil kratko razmišljanje o lovu in kinologiji Franc Kangler.

Nazadnje urejeno: ponedeljek, 21 marec 2022 09:37