zombi 2

Vpis
Nina Zorman

Nina Zorman

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam eleifend eleifend adipiscing. Quisque purus tellus, volutpat ut luctus eu, egestas quis nibh. In molestie dignissim lacinia. Website URL: http://www.gavick.com

Kolesarska dirka po Sloveniji: navijaška srca so utripala za slovenske kolesarje!

Kolesarska dirka po Sloveniji ima dolgoletno tradicijo in letos poteka med 15. in 19. junijem. V čast si lahko štejemo, da tudi letos poteka skozi naše Slovenske gorice! Malo čez 11 uro so kolesarji prispeli tudi v center Lenarta, kjer jih je pričakala naša ekipa in številni navijači, ki so jih pospremili z bučnim aplavzom. V Lenartu so izkoristili tudi sekunde na direktnem prenosu na TV Eurosport, ki ga spremlja več kot 35 milijonov gledalcev – tokrat so otroci v mestnem parku dr. Jožeta Pučnika v Lenartu pripravili vizualno predstavitev – gibajoča se kolesa.

lenart naslovnaFoto: arhiv občine

Danes so kolesarji startali na Ptuju, v ciljno ravnino pa se bodo pognali 174 km kasneje – v Rogaški Slatini. Kolesarji so že zapeljali skozi Slovenske gorice, navijači so jih pričakali v Trnovski vasi, Sveti Trojici, Lenartu, Šentilju, Zgornji Kungoti, Pesnici in pot nadaljujejo proti Ponikvi, Šentjurju, Grobelnemu in Šmarjah pri Jelšah. Ciljno ravnino 2. etape bodo prevozili približno ob 15. uri v Rogaški Slatini.

V sredo, 15. junija, se je 28. mednarodna kolesarska dirka po Sloveniji – Tour of Slovenia pričela s startom prve etape v Novi Gorici, ki se je zaključila v Postojni, kjer je slavil Poljak Rafal Majka, za njim sta ciljno črto prečkala Domen Novak in Tadej Pogačar.

tour9Foto: Nina Zorman

Skupaj se je na petdnevno karavano podalo 21 ekip in 144 kolesarjev. Do nedelje bodo prevozili skoraj 800 kilometrov, čakajo pa jih zelo raznolike etape. Organizira jo Kolesarski klub Adria Mobil in je že vrsto let največji in najodmevnejši kolesarski dogodek v Sloveniji. Z uvrstitvijo na program Eurosporta ter s prenosi na RTV Slovenija je dirka izjemno pridobila na gledanosti.

Kolesarska dirka Po Sloveniji je tudi v mednarodnem okolju utrdila svojo prepoznavnost, saj je gostila že številne kolesarje in ekipe svetovnega razreda. Skozi svojo bogato zgodovino se je dirka razvila v edinstven športni projekt, ki z razgibanimi trasami etap povezuje celotno Slovenijo, pritegne številne gledalce tako ob cesti kot ob ekranih in kot tak predstavlja odlično promocijo Slovenije kot butične turistične destinacije.

Otroci spoznavali ovčjo volno in si ustvarili nakit

Vedno večjo vlogo v današnjem življenju igrajo naravni materiali, ki so še pred nekaj leti padli v pozabo. Danes je stik z naravo in stremljenje k vedno bolj naravnemu sobivanju postalo del vsakdana, saj nas k tem napeljujejo tako rekoč iz vseh možnih medijev. V Občini Sveta Ana so povabili otroke iz vrtca pri Sveti Ani, da spoznajo in pridejo v stik z naravnim materialom – ovčjo volno, ki sta jo predstavila Franc in Frida Ruhitel iz Ekološke in učne kmetije Pri Fridi. Gre za izkustveno učenje, ki izhaja iz neposrednega rokovanja z materialom in ima pomembno vlogo na več področjih razvoja. »Zakonca Ruhitel sta nam danes predstavila kako pridemo do ovčje volne, otrokom sta tudi pokazala izdelke iz ovčje volne kot so na primer ovitek za mobitel, copati, brezrokavnik in veliko ostalih stvari. Na sami predstavitvi so lahko potem otroci izdelali svoj izdelek in se tako pobližje spoznali z ovčjo volno,« je povedal ravnatelj OŠ Sveta Ana Aleksander Šijanec.

sveta ana vasica2Foto: arhiv občine

Otroci Zelene skupine so si na koncu predstavitve ob pomoči mentorja Aleja Kopa in pomočnice iz kosov volne, z malo potrpežljivosti in veliko veselja, izdelali svoje "kroglice", ki so se nato spremenile v obeske. Predšolsko obdobje je najustreznejši čas za pridobivanje izkušenj, spoznavanje materialov in grajenje pozitivnega odnosa do žive in nežive narave.

»Za otroke je bila to zanimiva izkušnja, saj se jih je kar nekaj prvič spoznalo z ovčjo volno in postopkom kako nastane izdelek iz ovčje volne. Na koncu so obiskali še miniaturno vasico, ki vedno navduši naše otroke, najbolj pa jih navduši cerkvica, v kateri lahko tudi pozvonijo z zvončkom,« je zaključil ravnatelj Šijanec.

sveta ana vasica3Foto: arhiv občine

 

Obnova cestišč v Gasteraju

Občinska uprava si prizadeva, da uredi in modernizira čim več cestnih obsegov, kjer je seveda to potrebno. Lani jeseni so tako izvedli javno naročilo za obnovo ceste Zg. Žerjavci–Gasteraj–Zg. Velka, ki jo bo do konca septembra uredilo podjetje Kokol in Kokol, d. o. o. Vrednost celotne investicije znaša slabih 200.000 EUR.  

V letošnjem letu želi občina tudi rekonstruirati lokalno cesto Sr. Gasteraj–Farazin–Grager. Najugodnejši ponudnik na razpisu je bilo podjetje Pomgrad, d. d., s katerim je Občina podpisala pogodbo v skupni vrednosti več kot 57.000 evrov. Skrajni rok dokončanja te rekonstrukcije je 30. september 2022.

Kmetijska zadruga Ptuj odprla novo trgovino v Lenartu

Danes dopoldne je potekala slavnostna otvoritev nove trgovine Kmetijske zadruge Ptuj (KZ Ptuj) v Lenartu (prostori bivše trgovine Frama). V trgovini lahko kupci na slabih tisoč kvadratnih metrih najdejo vse za vrtičkarstvo (od sadik, rož do vrtnega programa), kmetijstva in prodaje fitofarmacevtskih sredstev, najdejo pa tudi izdelke lokalnih ponudnikov. Na otvoritvi ni manjkal niti srečelov, zbrane pa je pričakala pogostitev, ki so jo pripravili lokalni ponudniki (Kmetija Kocbek, Društvo kmečkih žena in deklet Lenart in Vina Kramberger) in zaposleni KZ Ptuj. Otvoritev sta hudomušno povezovala gasilec Sašo in Samo Tuš, ansambel Pomlad pa je poskrbel za zabavno glasbeno vzdušje.

trgovina

Marjan Kramberger, predsednik upravnega odbora Kmetijske zadruge Ptuj je zbrane najprej prijazno pozdravil in izpostavil, da je KZ Ptuj zanesljiv in dober partner, saj so dogovori z dobavitelji poravnani v rokih. »V zadnjem obdobju med epidemije in vojno v Ukrajini smo vse člane in kmetovalce dobro oskrbeli z repromaterialom. Zadnje čase se tudi kmetje vse bolj zavedamo, da bolj smo povezani, bolj smo lahko uspešni. Smo v času, ko je zadružništvo postalo nuja, da lahko pariramo na trgu,« je povedal predsednik Kramberger in se zahvalil za lep sprejem v Lenartu.

»Poslovno prodajni center Lenart bo združeval dve stvari in sicer svetovanje in prodajo: v tej stavbi se nahajajo tudi svetovalci za odkup živine, mleka in drugih kmetijskih pridelkov. Druga zelo pomembna stvar je prodajni prostor na veliki površini, kjer se ponuja vse, kar se potrebuje za profesionalno kmetijstvo, repromateriala in vsega ostalega, kar se potrebuje na kmetijah, poseben poudarek pa je tudi ponudba vse za dom in vrt. Tu bo vršil tudi glavni del prodaje majhne kmetijske mehanizacije in skupaj s servisom Frama, ki se nahaja v sosednjih prostorih, bomo lahko kupcem zagotovili kompletno ponudbo,« je v svojem nagovoru povedal mag. Branko Valenko, direktor Kmetijske zadruge Ptuj.

Dobrodošlico je novim poslovnim partnerjem izrekel tudi župan Občine Lenart, mag. Janez Kramberger: »Občina Lenart je občina, kjer je še vedno poglavitna dejavnost kmetijstvo: sadjarstvo, živinoreja, poljedelstvo. Kmetijski proizvajalci potrebujemo dober servis, v smislu nabave repromateriala in prodaje svojih pridelkov in izdelkov. KZ Ptuj ima v tem severovzhodnem delu Slovenije velik potencial, veliko izkušenj in dolgo tradicijo, zato pričakujemo, da bo tudi na tem našem območju dober servis kmetom, torej kmetijskim proizvajalcem.«

drustvo dekletPogostitev so pripravile tudi članice Društva kmečkih žena in deklet Lenart.

Kmetijsko zadružništvo ima v naših krajih več kot stoletno tradicijo

Kmetijska zadruga Ptuj z.o.o. je zadružna organizacija, ki ima 1.040 članov in 124 zaposlenih. Glavni namen zadruge je pospeševanje gospodarskih koristi članov zadruge, predvsem z ugodno oskrbo kmetijskih gospodarstev z repromaterialom in drugo kmetijsko opremo.

Skupino Kmetijska zadruga Ptuj tvorijo Kmetijska zadruga Ptuj z.o.o., Oljarna Fram d.o.o. in Zadružna oskrba d.o.o.

Delo Kmetijske zadruge Ptuj temelji na tradiciji razvoja, dvigu strokovnosti, povezovanju kmetov, pospeševanju kmetijske stroke in gospodarskih koristi svojih članov ter povezovanju z ostalimi zadrugami. Pri svojem delu stremijo za tem, da s kvalitetno in celovito ponudbo, predvsem pa s strokovnim in odgovornim pristopom do svojih strank ohranjajo pozicijo prepoznavnega trgovca ter zanesljivega poslovnega partnerja.

Ponudba Kmetijske zadruge Ptuj na področju zaščitnih sredstev obsega široko paleto izdelkov, namenjenih varstvu rastlin, živali in ljudi. V poslovalnicah KZ Ptuj je kupcem na voljo strokovno svetovanje glede nakupa in uporabe sredstev za varstvo rastlin, ki ga izvajajo odgovorne osebe za promet s fitofarmacevtskimi sredstvi.

Naročite se na RSS