zombi 2

Vpis
Napovedujemo:

Mag. Bine Kovačič, akademski slikar in restavrator ter prejemnik Steletove nagrade za življenjsko delo

Foto: Barbara Lečnik Foto: Barbara Lečnik

Mag. Bine Kovačič, akademski slikar in restavrator, konservatorsko- restavratorski svetnik, je prejel Steletovo nagrado za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju konservatorstva in restavratorstva, ki na Sveti Trojici živi že 37 let in pravi da je Trojičan, in je na to ponosen.

Prejeli ste Steletovo nagrado za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju konservatorstva in restavratorstva. Kaj vam to pomeni?

Sem zelo počaščen. Meni je največ vredno, da so moje delo in dosežke prepoznali sodelavci. Restavratorsko delo je timsko interdisciplinarno delo. Prav zaradi dobrih odnosov v timu so rezultati zelo dobri. Sama narava dela, ki ga opravljamo restavratorji in konservatorji, lahko vzbuja pri ljudeh konflikte, saj je naša naloga in dolžnost, da lastnike objektov, ki imajo status kulturne dediščine ali spomenika, opozarjamo na upoštevanje predpisov pri obnovah in vzdrževanju teh objektov.

Svojo mladost ste preživeli v Mariboru, kjer ste se rodili, hodili v šolo in kjer tudi službujete. Danes zase pravite, da ste Trojičan. Kaj vas je prineslo na Sveto Trojico?

Ljubezen na prvi poglej (smeh). Kot študent Akademije za likovno umetnost sem prišel na likovno akademijo v Cerkvenjak. Radovednost odkrivanja Slovenskih goric me je zanesla tudi na Sveto Trojico. Takrat sem se enostavno zaljubil v kraj. Velikokrat me je službena pot vodila prek Svete Trojice, kjer sem se srečeval z znanci. Ponudila se je priložnost za nakup parcele in tako sedaj živim tukaj že 37 let. Nikoli mi ni bilo žal. Vedno znova uživam, ko se vozim proti naši Sveti Trojici in že od daleč zagledam čudovito veduto trojiške cerkve.

V času, ko je Trojica postala samostojna občina, ste bili povabljeni k sodelovanju pri zasnovi in izbiri občinskega grba. Tudi izbira primernega grba ima zelo pomembno vlogo pri ohranjanju identitete in kulturne dediščine.

Ko je Trojica postala samostojna občina, sem bil na povabilo takratnega župana g. Darka Frasa v komisiji za izdelavo grba. K sodelovanju sem pritegnil akademskega slikarja Franca Mesariča. Z njegovo pomočjo je občina dobila heraldično čisti znak. To je znak in ne risba, nima klerikalnega predznaka in predstavlja najprepoznavnejšo veduto, baročno cerkev s tremi zvoniki.

Sveta Trojica – nekoč blišč in pomembno romarsko središče, danes pa je kraj na svoji novi razvojni poti. Trojica dobiva novo podobo, novo identiteto, a hkrati ohranja bogato kulturno dediščino. Kaj menite o trenutnem stanju v občini?

V kraju imamo biser baročne arhitekture – cerkev, ki je nekoč predstavljala eno pomembnejših romarskih središč v tem delu Slovenije. Notranjost cerkve krasijo baročni oltarji, vrhunska polihromirana dela (polihromirana lesena plastika so kipi, oltarji itd., površinsko obdelani z nanosi podloge, barvne plasti, zlatom ali srebrom), delo vrhunskih mojstrov. Gre za kakovosten barok.
Sveti Trojici je treba vrniti veljavo dominantnega kraja in veljavo, ki ga je kraj zasluženo imel v preteklosti. Trško jedro je še avtentično in prav je, da se to ohrani. Menim, da je treba pri revitalizaciji trškega jedra upoštevati, da so na Sveti Trojici delovali Ivan Cankar, Maks Kavčič, Alojz Kraigher, Rajko Slapernik. Ti ljudje si zaslužijo spomenike in častno mesto na njihovem kakovostnem nivoju, zato je izvedbo le-teh treba zaupati uveljavljenim ustvarjalcem. Naj se naredi natečaj, naj se povabi strokovnjake, umetnike, v Sloveniji jih imamo dovolj.
Koncept, ki ga je zasnoval župan in povabil k sodelovanju strokovni kader, ki pokriva cel spekter pri revitalizaciji trškega jedra, je edina pravilna pot, da ohranimo prvobitno zasnovo. Sicer pa menim, da ne bodo potrebni veliki posegi, bolj kozmetični popravki.

Pred nedavnim je kraj dobil Zavod za turizem. Pomemben del nalog le-tega je tudi skrb za ohranjanje kulturne dediščine. Kako to ocenjujete?

Izredno pomembno je, da ima naš kraj Zavod za turizem, prav zaradi že prej omenjene strateške pozicije kraja in njegove veljave v preteklosti. Strateški in usmerjen razvoj kraja je odgovorna naloga, ki ponovno zahteva strokovno usposobljen kader, ki bo to delo lahko kakovostno opravljal. Društva, ki so v Trojici in delujejo prostovoljno, so zelo dragocena, ne morejo pa posegati v vsa strokovna področja in vplivati na strateški razvoj.
Sam sem skeptičen do množičnega turizma, bolj privoščim našemu kraju butični turizem, ki bo temeljil na kakovostnih, pristnih, lokalnih doživetjih. Kraj ima vse pogoje za to: jezero, naravo, infrastrukturo. Dogodkov, ki jih organizirata Občina in Zavod, se z veseljem udeležujem. Zelo pomembno je, da so nam omogočena druženja, kjer se znanstva obnovijo in prevladuje sproščeno prijetno vzdušje.
Na splošno pa z veseljem ugotavljam in opažam, da ljudje od blizu in daleč, kadar obiščejo naš kraj, znajo o Trojici povedati samo najlepše. To me resnično veseli. Še bolj pa sem ponosen, da tukaj živim.

„Ljudje od blizu in daleč, kadar obiščejo naš kraj, znajo o Trojici povedati samo najlepše“

Kakšno je vaše sporočilo sokrajanom?

Ljudje naj se zavedajo pomembnosti kraja, v katerem živimo, bodimo ponosni nanj. Skupaj pomagajmo ohranjati to, kar imamo in kar nam je bilo predano v upravljanje. Sicer pa uživajmo lepoto, tako kot to počnejo obiskovalci. Apeliram na vse, da besede dober dan, hvala, prosim, oprosti itd. delajo čudeže in so bistvene za pozitivno »štimungo« kraja.

Nazadnje urejeno: sobota, 25 september 2021 15:43
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar