banner fiskars2

Vpis

Klavdija Dvoršak: »Če ti je v veselje delati tisto, kar delaš, gre to nekako z lažjim srcem.«

Ob današnjem mednarodnem dnevu medicinskih sester čestitam vsem sodelavkam in sodelavcem v Zdravstvenem domu Lenart. Ob tej priložnosti se jim zahvaljujem za njihovo delo in upam na tako požrtvovalno in uspešno delo še naprej. Foto: Tadej Regent Ob današnjem mednarodnem dnevu medicinskih sester čestitam vsem sodelavkam in sodelavcem v Zdravstvenem domu Lenart. Ob tej priložnosti se jim zahvaljujem za njihovo delo in upam na tako požrtvovalno in uspešno delo še naprej. Foto: Tadej Regent

Danes obeležujemo Mednarodni dan medicinskih sester, ki so v zadnjih dveh letih pokazale in dokazale kako pomembna je njihova vloga v zdravstvenem sistemu. Praznik vseh strokovnjakov zdravstvene in babiške nege bo tokrat odmeval pod geslom: »Moč za spremembe - Vpliv na izboljšanje (prožnost) zdravstvenega sistema«, zato smo k pogovoru povabili Klavdijo Dvoršak, 37 letno diplomirano medicinsko sestro, ki je letos postala namestnica direktorja za nego v Zdravstvenem domu Lenart in ko bo še do letošnjega poletja v rokah držala magistrsko delo iz področja managment zdravstva.

Kako lahko medicinske sestra vplivajo na spremembo zdravstvenega sistema?

Vsekakor lahko vsi zdravstveni delavci pomembno vplivamo na spremembe zdravstvenega sistema predvsem s svojim doprinosom z delom, s požrtvovalnostjo, z empatijo, dobrimi odnosi z uporabniki in pacienti in nenazadnje s sodelavci, najbolj pa z doprinosom s svojimi znanji.

V lenarški zdravstveni dom ste se pred 17. leti zaposlila kot zdravstveni tehnik. S časom ste napredovali v vodjo Centra za krepitev zdravja (CKZ), nato v namestnico glavne medicinske sestre, letos pa ste postali namestnica direktorja za zdravstveno nego. Tako resnično poznate prav vsako delo v zdravstvenem domu.

Moja karierna pot je bila zelo zanimiva. Sem predvsem človek, ki sledi svojim ciljem. Drži, po srednji zdravstveni šoli sem se zaposlila v Zdravstvenem domu Lenart. Ob delu sem doštudirala zdravstveno nego v Mariboru, potem pa sem se pred tremi leti vpisala na podiplomski študij Management v zdravstvenih in socialnih organizacijah. Vedno sem si rekla, da se po diplomi več ne bom šolala, ampak pridejo novi izzivi, pridejo novi časi za doseganje novih ciljev. Tako sem lahko ob delu pridobivala in nadgrajevala tudi teoretično znanje, kar pa je predpogoj za kvalitetno delo v naši stroki. V vseh teh letih sem tako spoznala prav vsak področja dela in tako lažje svetujem in pomagam svojim sodelavcem.

Ob današnjem mednarodnem dnevu medicinskih sester čestitam vsem sodelavkam in sodelavcem v Zdravstvenem domu Lenart. Ob tej priložnosti se jim zahvaljujem za njihovo delo in upam na tako požrtvovalno in uspešno delo še naprej.

zd lenart klavdija2Dvoršakova pravi, da če imaš dobre sodelavce ni problem organizirati dela. Foto: Tadej Regent

Kako uspete balansirati službo, kariero in družino?

Pri mojem magistrskem študiju je imela velik vpliv korona - v tem delu dober. Moja družina ni bila toliko zapostavljena, saj smo imeli vsa predavanja preko spleta. Tako da sem lahko več časa preživela z družino, saj nisem bila odsotna od doma. Brez podpore moža in moje mame, ne bi šlo.

Kako izgleda vaš delavnik v primerjavi z vašimi začetki v zdravstvenem domu?

Kot zdravstveni tehnik sem začela na zobozdravstvenem področju in v ortodontiji. Leta 2014, ko sem diplomirala, sem presedlala v preventivne vode in pričela delati v referenčni preventivni ambulanti, leta 2018 pa sem pričela z delom v Centru za krepitev zdravja (CKZ). Do takrat je naš delavnik potekal dokaj normalno, večinoma 8 ur + prostovoljna dežurstva v urgentni ambulanti. S prevzemom CKZ-ja pa se je moje in delo mojih sodelavk spremenilo, saj so bila tu celodnevna izobraževanja v Ljubljani, razni seminarji, obiski lokalne skupnosti čez vikend … Vse to se izvaja še danes. Če ti je v veselje delati tisto kar delaš, gre to nekako z lažjim srcem. Če znaš to doma predstaviti na pravi način tudi tvoji domači vidijo, da to rad delaš. Mogoče si zaradi tega odsoten od doma kak vikend več. Kot vsepovsod je tudi v našem delu nekaj slabosti in tudi nekaj dobrih strani. Kot glavna medicinska sestra pa lahko rečem, da pridejo dnevi, kot rečemo po domače, da moramo »potegniti«. Pridejo razne inšpekcijske službe, popravki, in je delo kot tudi odgovornost precej večja. A kot že rečeno, ko delaš to s srcem in ni problema. Seveda pa mora za tabo stati vodstvo, celoten kolektiv in v prvi vrsti tudi družina.

V teh 17 letih je prišlo do sprememb pri opravljanju tega poklica – je več birokracije, je težje delati s pacienti?

Sigurno. Vsako leto prinese neke spremembe. V prvi vrsti je pri delu veliko računalniške pismenosti (vmes smo prišli iz navadnih, papirnatih receptov na e- recepte in e-napotnice). Te novitete moramo najprej sprejeti mi, zaposleni v zdravstvu, da jih lahko predstavimo pacientom, da jih tudi oni lažje sprejmejo in razumejo. Večinoma se uporablja računalniški sistem za zapisovanje pacientovih zdravstvenih težav, papirnate zdravstvene kartoteke so uporabljajo bistveno manj. Naročanje poteka elektronsko ali preko telefona, včasih so hodili osebno v zdravstveni dom. Tako da ja, spremembe so velike, ampak meni, da so boljše tako za nas, kot tudi za uporabnike.

zd lenart klavdija3Foto: Tadej Regent

Kaj so vaše delovne naloge? V katerih primerih se lahko pacienti obrnejo na vas, kot namestnico direktorja za nego?

Moje delo je, da skrbim za organizacijo zdravstvene nege v zdravstvenem domu. Prvotno je moja skrb za zaposlene, seveda pa se uporabniki lahko name obrnejo tudi v primeru, če pride do pritožbe, seveda pa smo veseli tudi pohvale in tudi teh imamo kar nekaj. Delo opravljam tudi v splošni ambulanti, tako da sem tam na voljo pacientom za vse informacije kot diplomirana medicinska sestra.

Ekipa ZD Lenart šteje preko 100 zaposlenih. Kakšen izziv je sodelovati in organizirati tako veliko ekipo ljudi, da delo poteka gladko in nemoteno?

Če imaš dobre sodelavce ni problem organizirati dela. Smo mlad tim in je morda zato tudi lažje organizirati delo, kot pri starejšem timu, ki se načelom težje prilagaja na spremembe. Vsak zaposleni v zdravstvenem domu ima vodjo, kateremu javljajo spremembe in bolniške staleže, da se potem lahko uskladimo, da delo poteka kar se da normalno. Moram reči, da veliko k temu doprinese, da se dobro razumemo in upam, da bo tako tudi ostalo.

Kakšna je vizija medicinskih sester in posledično kakšne so pričakovane spremembe v zdravstvenem domu Lenart?

Zaenkrat smo z delovanjem v ZD Lenart zadovoljni. Upam, da bomo še naprej delovali v tej smeri in seveda da sledimo trendom na našem področju. Seveda si želimo določene spremembe, vendar vse ni odvisno od nas, ampak nasploh od državnih institucij. V kolikor Zbornica in Zveza stoji za nami in našim delom in nas spodbuja k izobraževanju, k pridobivanju novih kompetenc bomo tudi mi veseli in bomo našo dobro voljo prenašali na uporabnike.

Imate dva otroka, ki spremljata vaše delo, osebni razvoj in karierno pot. Ali se je že kateri izmed njiju navdušil na tem poklicom?

Ne, (smeh). Ravno v času korone se je pojavljajo to vprašanje in sta oba soglasno povedala, da onadva pa res ne bosta cepila in testirala ljudi, to kar dela mami. Mogoče še počakajmo par let.

zd lenart klavdija4V času epidemije so se soočali s številnimi izzivi. Z dobro in uigrano ekipo je možno doseči vse. Foto: arhiv ZD Lenart

Nazadnje urejeno: petek, 13 maj 2022 15:37