banner fiskars2

Vpis
Nina Zorman

Nina Zorman

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam eleifend eleifend adipiscing. Quisque purus tellus, volutpat ut luctus eu, egestas quis nibh. In molestie dignissim lacinia. Website URL: http://www.gavick.com

Na dnevu odprtih vrat voličinski gasilci pridobili nove člane

V soboto, 16. septembra, je Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Voličina pripravilo Dan odprtih vrat, s čimer je želelo predstaviti svoje najnovejše pridobitve - nov gasilski dom in gasilsko vozilo GVC-1. Poleg tega je dogodek ponudil priložnost, da zainteresirani bližje spoznajo delo in opremo lokalnih gasilcev. Ekipa PGD Voličina, ki šteje več kot 100 članov, se je zavzeto pripravila in obiskovalcem predstavila različne vidike svojega dela. Predsednik PGD Voličina, Smiljan Marin, je izrazil zadovoljstvo nad obiskom in razkril, da so med dogodkom pridobili približno 10 novih članov.

volicina gasilci 1

Med atrakcijami so bile razstavljene gasilska oprema, prva pomoč, AED defibrilator, gasilska uniforma ter več tematsko obarvanih vaj. Obiskovalci so lahko izvedeli, kako ravnati z gasilnim aparatom, kako poteka gašenje z vodo in peno, a največ pozornosti je pritegnila gasilska lestev PGD Poljčane, ki je pogumne obiskovalce popeljala 28 metrov visoko nad središčem Voličine, ponujajoč čudovit razgled. Najmlajši obiskovalci so z veseljem preizkusili novo gasilsko vozilo, ki ga je društvo pridobilo pred slabim letom, ter se pod sireno odpeljali na krajšo panoramsko vožnjo.

volicina gasilci 3

"Z Občino smo se dogovorili, da bomo v sklopu Krajevnega praznika Voličine pripravili dan odprtih vrat in tako predstavili naše nove pridobitve, saj tega nismo mogli storiti v celoti lani. Ugodno vreme je bilo na naši strani, kar se je odrazilo tudi v dobrem obisku tako domačinov kot tudi obiskovalcev od drugod. Največ zanimanja so vzbudile vožnje z našim novim gasilskim vozilom s cisterno in lestvijo, ki nam jo je za ta dan posodilo PGD Poljčane," je o samem dogodku povedal predsednik Marin.

Starši in starejši občani so s pridom izkoristili priložnost, da se seznanijo z uporabo gasilnega aparata ter izrazili veselje, da so se lahko naučili, kako ravnati z njim. Predsednik Marin meni, da je ta dogodek koristen za družbo, saj omogoča pridobitev izkušenj in znanja, ki ga bodo ljudje lahko uporabili, ko bo to potrebno.

volicina gasilci 4

Letos že več kot 70 intervencij

PGD Voličina šteje dobrih 100 članov, od katerih je ena tretjina pionirjev in mladincev, druga tretjina pa operativnih gasilcev. Preostali člani pomagajo pri administraciji ali pa na druge načine prispevajo k delovanju društva. Novo vozilo PGD Voličina je v tem letu že sodelovalo v več kot 70 intervencijah, kar je skorajda povprečje za tri leta, je zaključil predsednik PGD Voličina Smiljan Marin.

volicina gasilci 6

Pohod v spomin pokojnemu Franciju Šuta

Gasilci PGD Sveta Trojica so se danes odpravili na pohod proti Zavrhu v spomin preminulemu predsedniku PGD Sveta Trojica Franciju Šuta. Več kot 30 pohodnikov se je oglasilo tudi na Dnevu odprtih vrat PGD Voličina in jim na tak način izkazalo podporo.

ovtar gasilci trojciaFoto: arhiv PGD Sveta Trojica

Nova povezava med Lenartom in Voličino: jekleni most za kolesarje

Danes zgodaj zjutraj, ob šesti uri, ko je mesto še objemala jesenska megla, so domači obrtniki s težko mehanizacijo dostavili v Voličino 24 ton težek jekleni most, ki bo povezoval Lenart z Voličino. Ta zgodba je del projekta izgradnje kolesarskih poti in predstavlja pomemben korak k bolj trajnostni in povezani občini Lenart. Postavitev mostu je spremljal tudi župan mag. Janez Kramberger in podžupan Franci Ornik.

most volicina 2

Jekleni most, dolg 27,5 metrov in širok 4 metre, je rezultat skupnega dela lokalnih obrtnikov, predvsem pa podjetja Jekon, ki je specializirano za izdelavo jeklenih konstrukcij. Izdelava mostu je trajala približno 14 dni, mojstrom pa je uspelo postaviti konstrukcijo v zgolj štirih urah. Gre za lep dosežek lokalnih obrtniških znanj in spretnosti.

Pri dostavi in postavitvi mostu so ključno vlogo odigrali tudi zaposleni iz podjetij Skala, Majhenič in Prangel, kar poudarja pomen lokalnega sodelovanja in partnerstva pri takšnih projektih.

most volicina 3

Trenutno most še čaka namestitev betonske plošče in asfaltne prevleke, preden bo v celoti pripravljen za uporabo. Ko bo dokončan, bo ta kolesarska pot zagotovila varno in udobno povezavo med Lenartom in Voličino, ki bo koristila tako prebivalcem kot tudi kolesarjem in rekreativcem. Projekt naj bi bil zaključen v oktobru letos.

Da mojstri niso ostali lačni in žejni med zahtevnim delom, je poskrbela Valerija Pukšič iz Kmetije Pukšič, ki je pripravila okusen obrok za vse udeležence. Njihova odločnost in trdo delo so zagotovili uspešno dokončanje tega pomembnega projekta.

most volicina 5

Projekti, kot je ta, poudarjajo pomen lokalnega gospodarstva in sodelovanja pri razvoju infrastrukture, ki izboljšuje kakovost življenja in trajnost lokalne skupnosti. Jekleni most, ki je bil danes postavljen, bo v prihodnjih letih služil kot ključna povezava med Lenartom in Voličino ter prispeval k razvoju kolesarskega prometa v regiji.

most volicina 4

Uspešno in slastno: 2. Festival palačink v Zavrhu

V Zavrhu se je preteklo soboto odvijal drugi Festival palačink, ki je navdušil obiskovalce s pestrim naborom okusnih dobrot in zabavnimi trenutki. Ekipe iz različnih lokalnih društev in organizacij so skupaj pripravile nepozaben dogodek.

Društvo kmečkih žena Voličina, Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Voličina, Osnovna šola (OŠ) Voličina, Lovska družina Voličina, zeliščarice Kulturnega društva (KD) Voličina in Kulturno turistično društvo (KTD) Selce so združile moči in obiskovalce razvajale z raznolikimi vrstami palačink, ki so zadovoljile tudi najzahtevnejše brbončice.

festival palacink 3

Posebna pozornost je bila namenjena tudi tistim z dietnimi omejitvami. KTD Selce je pripravilo palačinke brez glutena, laktoze in jajc, s čimer so omogočili uživanje festivala vsem obiskovalcem. Članice Društva kmečkih žena Voličina so navdušile s svojimi domačimi marmeladami, medtem ko so pri PGD Voličina pripravili palačinke z "ognjenim nadevom", ki so prebudile čute pogumnejših okuševalcev. Zeliščarice so uporabile zelišča iz Sv. Ruperta, da so ustvarile unikatne arome in okuse. Osnovnošolci iz Voličine pa so prispevali ajdove palačinke, ki so osvojile srca ljubiteljev tradicionalnih jedi. Lovci pa so se izkazali z domačimi lovskimi palačinkami.

festival palacink 2Članice PGD Voličina so obiskovalce povabile na Dan odprtih vrat, ki ga pripravljajo 16. septembra.

Poleg kulinaričnih užitkov je bil Festival palačink v Zavrhu poln dobre volje, smeha in prijaznih srečanj. Člani ekip so izrazili zadovoljstvo z uspehom festivala in napovedali, da se zagotovo še vrnejo. Tudi mnogi obiskovalci so zapustili ploščad v Zavrhu z nasmehom na obrazu in obljubo, da se naslednje leto ponovno srečamo na tej okusni dogodivščini.

Festival palačink v Zavrhu je tako še enkrat dokazal, da se lahko dobra hrana in veselje do srečevanja združita v nepozabno izkušnjo.

festival palacink 4

KUD Vitomarci na sledi kulturni in naravni dediščini

Prvo soboto v septembru so se članice in člani Kulturno-umetniškega društva (KUD) Vitomarci odpravili na ekskurzijo v Prekmurje in Goričko v okviru projekta "Naša lepa slovenska beseda," ki ga je finančno podprla Občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah. Predsednica KUD Vitomarci mag. Valerija Ilešič Toš nam je povedala, da so se na enodnevni izlet podali z namenom, da bi raziskali naravno in kulturno dediščino tega čudovitega območja.

Najprej so obiskali Razkrižje, kjer so se popeljali nazaj v pradavne čase skozi izredno zanimiv prikaz lokalnih izvajalcev, ki jim je pričaral vtis življenja v preteklosti. Nato so se odpravili k sotočju rek Mure in Ščavnice, kjer so občudovali lepoto narave in občutili, kako se čas lahko zdi nepomemben ob zvoku tekoče vode. Sprehodili so se skozi gozd do mlina Matije Smolkoviča, ki je v času NOB deloval tudi kot kurirska postaja. Tam so oživili spomine na zgodovino. V cerkvi Sv. Janeza Nepomuka so skupaj zapeli Marijino pesem in se čudili urejenosti tega kulturnega središča. Nadaljevali so v Veliko Polano, kjer so si ogledali domačijo pisatelja Miška Kranjca in Park štorkelj, vendar štorkelj tokrat niso videli, saj so že odletele na svojo pot proti jugu. Pot jih je vodila v Grad, kjer so si ogledali grad Grad in obiskali Vulkanijo, kjer so jim predstavili zanimivosti o nekdanjem vulkanu. Ta območje je praznovalo 10 let delovanja, kar so obeležili z nastopi in lokalnimi dobrotami. Da niso potovali lačni, so se okrepčali v okrepčevalnici in piceriji Malibu v Kapci, ki jo toplo priporočajo. Izlet so zaključili s postankom v Radencih, kjer so si privoščili okusen sladoled. Vreme jim je bilo naklonjeno, uživali pa so tudi v vožnji pod vodstvom izkušenega voznika Toneta.

ovtar24 kud vitomarci2

Ekskurzija jim je omogočila dan sproščenega druženja in združevanja različnih generacij, ki so se veselo družile na poti domov. Poleg tega so okrepili prijateljske vezi in nabrali nove ideje za ljubiteljsko kulturno delo. Prekmurje in Goričko sta prava bisera naše domovine, kjer se prepletata narava in kultura ter kjer jih gostoljubni prebivalci navdušujejo s svojo delavnostjo in okusno hrano. Zagotovo se bodo tja vrnili, morda že naslednje leto.

Naročite se na RSS