banner fiskars2

Vpis
Marjan Toš

Marjan Toš

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam eleifend eleifend adipiscing. Quisque purus tellus, volutpat ut luctus eu, egestas quis nibh. In molestie dignissim lacinia.

Website URL: http://www.gavick.com

Novi most čez Velko (končno) zabetoniran

Zastoji zaradi izmeničnega enosmernega prometa bodo še jezili voznike

Gradnja novega mostu čez reko Velko pred lenarško industrijsko cono in novim trgovskim centrom se po začetnih zamudah zdaj nadaljuje. Po koncu obilnih padavin, ki so Velko dodobra napolnile in zaustavile dela, je delavcem Nivala uspelo dokončati pripravo železne konstrukcije in most minuli petek zabetonirati. Zdaj bo najbrž lažje s finalizacijo del, ki naj bi bila po spremenjeni časovnici končana do junija letos, kar pa se zagotovo ne bo zgodilo in se bodo dela še nekoliko zavlekla.

Naj ponovimo, da zaradi gradnje novega mostu poteka promet preko začasnega mostu izmenično enosmerno s pomočjo prometno neodvisnih semaforjev. Občasno nastajajo zastoji, zaradi katerih je ob prometnih konicah že nekaj slabe volje voznikov, zlasti zaradi dovoza do trgovine Hofer in do prodajalne KZ Ptuj. Treba bo še malo potrpeti, da bo vsega tega konec in da bo novi most, ki bo zgrajen v skladu z veljavnimi normativi in standardi, končno odprt za promet. Preko mostu bo možen tudi promet za kolesarje in pešce. Pogodbena vrednost gradnje mosta znaša 1,4 milijone evrov, a bo po vsej verjetnosti presežena.

Vlado Steinfelser iz Dobrave bazenski prvak 2023

Prvenstvo lenarškega LGB v lovski kombinaciji

V organizaciji Lovske družine (LD) Lenart v Slovenskih goricah je bilo na strelišču Strelskega društva Osek tradicionalno prvenstvo v lovski kombinaciji za pokale Lovsko-gojitvenega bazena (LGB ) Lenart za leto 2023. V posamični in ekipni konkurenci so se pomerili lovski strelci iz LD Benedikt, Dobrava v Slovenskih goricah, Lenart, Sv. Ana, Sv. Jurij in Voličina. Vse udeležence zelo dobro pripravljene strelske prireditve je nagovoril in pozdravil namestnik starešine LD Lenart Drago Korošec in jim zaželel mirno roko in oster pogled.

V ekipni konkurenci najboljša LD Benedikt pred LD Dobrava in LD Lenart

V ekipni konkurenci je zmagala LD Benedikt (Branko Lončarič, Marjan Perko, David Trojner, Emil Walner in Samo Harl) pred ekipo LD Dobrava v Slovenskih goricah (Vlado Steinfelser, Ivan Turčin, Dominik Slekovec, Jure Toš in Ivan Bezjak) in LD Lenart (Žan Ornik, Jože Perko, Drago Korošec, Matej Bračič in Vili Peserl). Četrto mesto je osvojila LD Sv. Jurij ( bila je med favoriti za zmago), peto mesto so osvojili strelci LD Voličina in šesto mesto ekipa LD Sv. Ana.

V posamični konkurenci je po pričakovanju slavil večkratni prvak lenarškega LGB v lovski kombinaciji Vlado Steinfelser iz LD Dobrava in osvojil novi naslov prvaka LGB Lenart za leto 2023. Na drugo mesto se je uvrstil mladi in obetavni strelec Žan Ornik iz LD Lenart in na tretje mesto izkušeni tekmovalec Marjan Perko iz LD Benedikt. Četrti je bil Matej Bračič iz LD Lenart in peti Milan Bauman iz LD Sv. Jurij. Kot na vseh tekovanjih je nekaterim favoritom letos v Oseku nekoliko spodletelo, a so bili na koncu tekmovanja vsi zadovoljni.

bazen prvaki 2 Leva: Prvak lenarškega LGB za leto 2023 Vlado Steinfelser (v sredini) iz LD Dobrava; in desna fotografija: Najboljši trije na prvenstvu LGB Lenart v Oseku.

Pokale najboljšim je v imenu organizatorja prvenstva podelil namestnik starešine LD Lenart Drago Korošec in se jim zahvalil za športno merjenje moči. Prireditev je privabila tudi lepo število gledalcev, ki so uživali v spremljanju napetih bojev zlasti pri streljanju na glinaste golobe. V tej disciplini so se najbolje odrezali Žan Ornik, Marjan Perko, Milan Bauman, Jure Toš, Ivan Turčin in Branko Lončarič, ki so vsi zadeli po 18 globov od 20.

 

Razlite vode po poljih in travnikih spremenile krajinski videz

Trojiško jezero se je razlilo po Čreti, skozi katero je cesta zaradi povodnji Velke zaprta – Se nam narava res maščuje za vse grehe, ki smo jih storili z nepremišljenimi posegi vanjo?

Današnja podoba srednjega dela Pesniške doline in dolin njenih pritokov Velke, Globovnice in Drvanje je dobesedno klavrna. Polja so pod vodo pri Radehovi in pred Gočovo, vode so se razlile tudi po poljih v Spodnjih Verjanah in pod Čagono. Globovnica se je razlila pod Redehovo, kjer je polja na meji z Zg. Senarsko poplavila še Velka, ki teče iz Trojiškega jezera. Slednje je polno do vrha in se je včeraj proti večeru že izlilo po Čreti. Kot nam je povedala Marjana Zemljič iz Sv. Trojice, je voda iz ure v uro naraščala in se nato razlila preko nasipa. Tolikšne količine vode ne pomni, je še dejala, kar nam je potrdilo še več Trojičanov, ki so sicer visokih vodostajev jezera ob dolgotrajnih padavinah vajeni, a toliko vode naenkrat niti najstarejši ne pomnijo. Izredno je narasla tudi Drvanja v Zg. Verjanah s pritoki, ki so marsikje poplavili travnike. Velka je poplavila tudi cesto in polja pod podjetem Saubermacher Slovenija, kjer so se na polje izlile velike količine vode.

poplave tos 2 Velka je poplavila polja med Radehovo in Zg. Senarsko. Foto: Marjan Toš

Skratka, kot da bi bil vesoljni potop, nam je med terenskim ogledom povedala starejša ženica in se samo prekrižala.

»Narava ima svoje zakone in nam brez milosti vrača za vse, kar z njo počnemo. To je njeno maščevanje«, je dodala.

Dopoldne so bili na vstopu v Čreto in pred krožišem Sv. Trojica v Zg. Senarski tudi delavci VGP Drava s Ptuja, ki spremljajo dogajanje. Prav tako pri mostu čez Pesnico pred Gočovo. Vsi samo upajo, da bo dež končno ponehal in da se bodo visoke vode začele umikati ter odtekati.

 

Uredili okolico bolnice Cafa

Bunker z bolnišnico pri Kocbekovih ostaja kot spomenik humanosti med vojno
Lenarško območno združenje za vrednote NOB namenja posebno skrb obnovi in ohranjanju spominskih plošč, spomenikov in drugih spominskih znamenj iz tega časa v osrednjih Slovenskih goricah. Pred dnevi so se na veliko lotili urejanja okolice partizanske bolnice Cafa v Voličini. Pri kmetu Francu Smrdelju je od leta 1944 delovala zasilna partizanska bolnišnica, zato je bil pod listnjakom gospodarskega poslopja urejen skrivni bunker. Na gospodarsko poslopje je bila 1953 nameščena spominska plošča. Skrivni bunker je pod gospodarskim poslopjem zdajšnje kmetije Kocbek, spominska plošča pa na gospodarskem poslopju. S prostovoljnim delom in z obilico dobre volje so uredili levo brežino z škarpniki pred vstopom v objekt in del zunanje okolice, katero bodo zasadili s trajnicami. Bunker s partizansko bolnišnico pri Kocbekovih, ki ni bila nikoli izdana, ostaja velik spomenik humanosti v težkih časih nemške okupacije 1941– 1945 in narodnoosvobodilnega gibanja, v katerega so se na območju Voličine vključevali številni domačini. Mnogi so uporništvo plačali z življenjem.

Naročite se na RSS