banner fiskars2

Vpis

Pazljivo do mladeži srnjadi

Žalostni prizor pokošenih srnskih mladiev iz Slovenskih goric. Foto: Marjan Toš. Žalostni prizor pokošenih srnskih mladiev iz Slovenskih goric. Foto: Marjan Toš.

Obzirneje pred košnjami travnikov in pse na povodce
Lovska zveza Slovenije (LZS) je tudi letos pripravila javno kampanjo z opozorili najširši javnosti, da naj bodo ljudje v času, ko srne polegajo mladiče, pozorni do mladeži te najštevilčnejše divjadi v Sloveniji. Kot so sporočili iz strokovne službe LZS, srne praviloma polegajo mladiče v maju in v začetku junija, večinoma na travnikih. Ko iščejo hrano, mladiče odložijo v visoko travo oziroma kritje in jih poiščejo le ob dojenju. Čeprav morda mladič deluje izgubljeno in nebogljeno, je njegova mama v bližini. Mladičev se ne dotikajte, sploh pa ne z golimi rokami, saj tako prenesete svoj vonj na mladiča in s tem povzročite nepopravljivo škodo. Srna takšnega mladiča zaradi vonja po ljudeh ne sprejme več.
Lovci prav tako opozarjajo na velike izgube srnskih mladičev zaradi košenj in prosijo kmetovalce, da so tudi oni obzirnejši, ko kosijo travnike in upoštevajo navodila glede načina košenj. Še najbolj priporočljivo je, da bi pred košnjo travnike prehodili in tako srne z mladiči pregnali na varnejše mesto in s tem tudi nebogljene mladiče rešili pred hudimi poškodbami, zaradi katerih jih večina pogine. To je v tujini preizkušena metoda, ki jo že marsikje uporabljajo tudi slovenski kmetje. Lovci tako kot že vrsto let vnovič prosijo lastnike štirinožnih prijateljev, da jih imajo na povodcih in pod nadzorom, saj niso redki primeri, ko mladiče srnjadi poškodujejo ali celo usmrtijo tudi potepuški psi. Doslej je ta kampanja LZS, kateri se priključujejo tudi vse območne Lovske zveze in vse slovenske Lovske družine, v javnosti vedno naletela na ugoden odziv.

psi

Nazadnje urejeno: petek, 05 maj 2023 11:22