zombi 2

Vpis

Občina Lenart obnovila Račji gaj

Foto: Nina Zorman Foto: Nina Zorman

V četrtek, 21. aprila, je v Račjem gaju v Lenartu potekala slovesnost ob 20-obletnici nastanka Račjega gaja. Po dvajsetih letih je Občina Lenart zamenjala dotrajane klopi in mostičke ter park ponovno uredila. V Račji gaj, majhen idilični park, ki je nastal pod okriljem idejnega vodje, pokojnega doktorja veterine, Franca Breznika, je ob 20-letnici obstoja obiskal minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak. V sklopu svojega obiska v Lenartu si je ogledal še nastajanje nove čistilne naprave Lenart. S slednjim bo reka Globovnica končno očiščena fekalij in tako bo Račji gaj končno zaživel. Gre za močno simbolno noto, saj bo lahko sin pokojnega veterinarja, poslanec Franc Breznik, s svojim prizadevanjem in sodelovanjem z Občino Lenart in pristojnim Ministrstvom za okolje, izpolnil očetovo življenjsko vizijo.

“Varstvo narave, okolja in tudi takšnih detajlov, kot je Račji gaj, je pohvale vredno. Vesel sem, da je pokojni veterinar Franc Breznik uredil neke vrste mini park, ki ga je zdaj občina obnovila. Gre za naravo, za zanimiv ekosistem, kombinacijo vode, rastlin in rečnega življa, kjer ljudje najdejo svoj mir, gredo na sprehod, uživajo v naravi, posedajo. To potrebuje vsak človek, tako v mestu kot na podeželju,” je med drugim poudaril minister mag. Andrej Vizjak.

Račji gaj je čudovit mini park, ki zaključuje sprehajalno pot po Lenartu in ponuja ogled na ribnik, preko potoka povezan z reko Globovnico, kjer so svoj dom našle številne race, kot tudi druge ptice.

»Njegova ideja je bila, da uredimo park, v katerem bo novo življenj; življenje družin rac mlakaric. Sam jih je naselil, zanje skrbel, jih hranil, skratka z njimi zaživel in jih vzljubil. Sam je dal temu parku tudi ime: Račji gaj. Člani smo pomagali pri nastanku velikega skalnjaka v gaju kot pri izvedbi mostičkov in samem urejanju gaja. Posebej angažirali sta se takrat v bližini stanujoči družini Rozin in Lorbek. Tudi na občini je imel projekt veliko posluha in je bil finančno podprt,« se dogodkov izpred 20 let živo spominja nečakinja pokojnega Breznika in nekdanja predsednica Turističnega društva Lenart Tatjana Kraner.

Nazadnje urejeno: petek, 22 april 2022 21:10