zombi 2

Vpis

V Benediktu delavnica o bobrih

Eno od bobrišč je tudi ob reki Velki. Foto: Marjan Toš Eno od bobrišč je tudi ob reki Velki. Foto: Marjan Toš

V okviru aktivnosti “Mladi raziskovalci narave Slovenskih goric - Benedikt“, se bodo ta konec tedna mladi naravoslovci seznanili z bobrom. Delavnica bo potekala v prostorih Večgeneracijskega centra Benedikt, kjer si bodo udeleženci ogledali značilnosti bobra (preparirana žival, posnetki iz narave) in nato izdelali plakat o bobru. Delavnica bo potekala kot del promocijske kampanje “ŽIVIM z evropskim bobrom” ob mednarodnem dnevu bobra.

Bober se je tudi v Slovenskih goricah že zelo razširil, najdemo ga na mnogih pritokih reke Pesnice in Ščavnice, na benediškem območju domuje zlasti ob rečici Drvanji, ki izvira na območju Bačkove in tečke skozi Benedikt ter nadaljuje tok proti Verjanam in v srednjo Pesniško dolino, kjer se blizu Drbetincev izliva v reko Pesnico. Bobrišča najdemo tudi ob nekaterih večjih potokih.

Mednarodni dan bobra sicer obeležujemo 7. aprila. Namenjen je predvsem ozaveščanju javnosti o pomenu bobra v naravi. V Sloveniji je bil tako kot v nekaterih drugih evropskih državah že iztrebljen, potem pa se je v letu 1998 vrnil in začel poseljevati porečja Krke, Kolpe, Save, Sotle, Drave in Mure, v Slovenskih goricah pa v porečju Ščavnice in Pesnice. Bober spet postaja ena ključnih vrst ekosistemov, saj s svojo aktivnostjo aktivnostjo podiranja dreves ter gradnjo brlogov in jezov spreminja značaj rek, potokov in obrežnih zemljišč. Tako povečuje pestrost habitatov, to pa blagodejno vpliva na številne rastlinske in živalske vrste. Aktivnosti bobra so v urbani kmetijski krajini za lastnike zemljišč pogosto konfliktne, predvsem zaradi nepoznavanja o načinih sobivanja in preventivnih ukrepi, pa tudi nerazumevanja pomena obrežnega vegetacijskega pasu.

Nazadnje urejeno: sobota, 09 april 2022 12:18