zombi 2

Vpis
Aleksandra Papež

Aleksandra Papež

Nova pridobitev Knjižnice Lenart

V Knjižnici Lenart bo gradivo odslej mogoče vrniti vsak dan v tednu, 24 ur dan, tudi ob koncih tedna in praznikih. V ta namen so pred knjižnico namestili t.i. vračalnik gradiva. Zaboj za vračanje gradiva je namenjen uporabi izven delovnega časa Knjižnice Lenart. Vanj je mogoče vrniti knjige, revije in avdio gradivo. Skozi loputo gradivo preprosto položite v vračalnik. Obvezno pa naslednji dan, po 12. uri, preverite stanje izposojenega gradiva na Vaši članski izkaznici in zaposlene obvestite o morebitnih nepravilnostih preko telefona ali elektronske pošte.

»Vračalnik gradiva ni namenjen vračilu izposojenih igrač in bralnih nahrbtnikov,« opozarjajo v Knjižnici Lenart.

Vračalnik, novi "pomočnik" naših knjižničark, dobrodošel v Lenartu!

Osrednja slovesnost Knjižnice Lenart napolnila dvorano!

»60 let tkanja družine bralk in bralcev v Slovenskih goricah. 60 let utripov informacij in domišljije v našem mestu. 60 let Knjižnice Lenart! Na poti razvoja, na poti do človeka.« smo ob jubileju napovedovali in vabili v Knjižnici Lenart.

knjiznica2

Praznovanje jubileja smo otvorili z osrednjim dogodkom, ki se je odvil v sredo, 8. junija, v večnamenski dvorani v Knjižnici Lenart. V goste smo povabili s. Nikolino Rop, častno občanko Občine Lenart, priznano slovensko kuharico in domačinko ter v njeni družbi spomnili na vrednost domače hrane. Naši gostji pa smo segli do srca z melodijami, ki jih je med dogodkom ubiral Harmonikarski orkester Siniše Čeha ob plesnih korakih Folklorne skupine KD Sv. Ana. Prizor rezanja domačega kruha ob zvokih harmonike pa je priklical spomine in orosil marsikatero oko.

knjiznica3

Pred nabito polno dvorano sta spregovorila direktorica Knjižnice Lenart, Petra Kranvogel Korošec in župan Občine Lenart, mag. Janez Kramberger. »Brati je pomembno!« sta si bila enotna, kakor tudi, da je potrebno v sodobnem času iskati vedno nove poti do bralcev.

knjiznica4

Tudi kolektiv knjižnice se je tega dne odel v folklorna oblačila, ki so jim jih posodile članice pevk ljudskih pesmi TD Sv. Trojica, plesalci folklore pri KD Ivana Cankarja Jurovski Dol in KD Destrnik. Na ta način smo s pristnimi domačnimi občutji do ljudi pospremili novo knjigo receptov, ki smo jih zbrali, uredili in oblikovali v Knjižnici Lenart. Knjiga Ke 'mo jeli? je združila besedo s kulinariko tudi s pomočjo vseh društev kmečkih žena in deklet v knjižnični mreži Knjižnice Lenart. Sodelovala so društva kmečkih žena in deklet ter gospodinj iz Benedikta, Cerkvenjaka, Lenarta, Svete Ane, Svetega Jurija, Svete Trojice in iz Voličine, ki so za potrebe knjige z nami delile svoje kuharske nasvete in prigode, po dogodku pa v družbi Marka Šebarta iz Društva vinogradnikov Lenart, poskrbele za pravo kulinarično doživetje.

knjiznica5

V Knjižnici Lenart bo še veselo, zato ne zamudite tudi naših prihodnjih dogodkov!

kniiznica

Foto galerija Maksimiljana Krautiča

Turistično društvo Destrnik obeležilo 40 let delovanja!

Turistično društvo Destrnik je 40 let delovanja dopolnilo v lanskem letu, a so praznovanje pripravili letos. Pa tudi sicer so člani društva ob tem letošnjem osrednjem dogodku zelo aktivni.

»Vsa leta v poletnih mesecih pripravljamo kmečki praznik, skrbimo za potomko najstarejše trte, ki se na Destrniku vzpenja pred viničarijo. Pred štirimi leti smo zasadili 80 trsov cepičev najstarejše trte, ki jih mi imenujemo kar vnuki najstarejše trte. Že nekaj let uspešno izvajamo projekt Od lanu do platna, v sklopu katerega vsako leto sejemo lan, obiskujemo sejme in pripravljamo delavnice. Naše članice prikažejo delo s kolovratom, lan tudi žanjemo in upamo, da nam uspe letos avgusta res otvoriti še t.i. lanišnico, kjer bi lan lahko sušili.« razloži Ivan Hauptman, predsednik TD Destrnik, ki trenutno šteje 115 članov.

Ob jubileju društva pa je 20 let delovanja obeležila še skupina ljudskih pevk Urbančanke, ki ustvarjajo v okviru društva. »Pojemo predvsem ljudske pesmi, posnele smo že tri kasete, a najbolj pa si želimo podmladka, da se ljudsko petje ohrani tudi v prihodnosti. Petje polni dušo veste!« nam je zaupala Ana čeh, vodja skupine ljudskih pevk.

»Turistično društvo Destrnik je primer dobre prakse v turistični društveni organizaciji.« so v obrazložitvi ob prejemu jubilejnega priznanja za 40 let delovanja o TD Destrnik zapisali s strani Turistične zveze Slovenije.

Urbančanke so ob tej priložnosti prejele pisno priznanje z bronastim znakom, prav tako Občina Destrnik, ki delovanje društva vsa leta podpira.

Člani TD DestrnikČlani TD Destrnik na sejmu, levo predsednik I. Hauptman. Foto: arhiv TD Destrnik

Utrip mesta tudi to poletje v ritmu LENart-a!

Med 2. junijem in 11. septembrom res morate obiskati Lenart. Mesto v osrčju Slovenskih goric bo letos ponovno polni meri zaživelo in zažarelo v ritmu glasbe, gledaliških nastopov, animacij za otroke in drugih kulturno obarvanih dogodkov.

LENart se je že pričel. Otvorila ga je Glasbena šola Lenart, ki deluje pod okriljem Konservatorija za glasbo in balet Maribor. V Domu kulture v Lenartu so pripravili koncert pihalnega in harmonikarskega orkestra v družbi učencev oddelka za tolkala. V sredo, 15. junija, ob 19. uri pa se bodo mladi glasbeniki in glasbenice iz vrst Zasebne glasbene šole Muziklub Lenart predstavili na ŠRC Polena.

V sklopu LENart-a, ki ga v sodelovanju z zavodi, društvi in posamezniki pripravlja Občina Lenart, bo potekalo tudi praznovanje ob 60. obletnici Knjižnice Lenart, Igor Plohl, ki biva in piše v Lenartu, bo predstavil svojo novo slikanico Lev Rogi premaguje ovire.

Julija bo Lenart gostil že tradicionalni FOLKART, ki bo tokrat v športno dvorano v Lenartu pripeljal skupino Dance Company »Parangal« iz Filipinov. Dan za tem pa bo v Mestni park dr. Jožeta Pučnika potekal koncert Eve Boto & Band.  V parku bodo to poletje nastopili tudi številni znani gostje – Žan Serčič, Kvatropirci, Tim & Špela s skupino Artistik, pa tudi ansambel Pika na I, ki bo ob tej priložnosti obeležil 5 let delovanja skupin. Na obnovljeni tržnici bomo slišali Tadeja Toša. V parku se bo v septembru odvil koncert Slovenskogoriškega pihalnega orkestra MOL KD Lenart.

Okusno bo na festivalu Umetnost rizlinga in gibance v družbi glasbenice Ditke s skupino. Društvo prijateljev mladine Slovenske gorice in Knjižnica Lenart pa pripravljata ustvarjalna in pravljična doživetja za otroke.

LENart pa bo svoje mesto našel tudi na Zavrhu, ob Štupičevi vili, kjer bo Vinko Šimek odigral kriminalno komedijo Inšpektor Jaka, koncert pa bodo v avgustu pripravili tudi Il divji. Več o bogatem poletnem kulturnem programu v Lenartu preberite na spletni in Facebook strani Občine Lenart.

Vse prireditve - KLIKNI!

Naročite se na RSS