zombi 2

Vpis
Napovedujemo:

Glazarjeva nagrada občanu občine Lenart Ediju Dežmanu

Featured Glazarjeva nagrada občanu občine Lenart Ediju Dežmanu

Nagrado za življenjsko delo na področju baletne umetnosti je prejel baletni solist, pedagog in koreograf Edi Dežman, ki je »v različnih vlogah baletnega solista, baletnega pedagoga, koreografa ter umetniškega vodje mariborskega in ljubljanskega baleta dal ključni prispevek k dvigu profesionalne ravni slovenske baletne umetnosti, ki je tako postala mednarodno primerljiva«!.
Rojeni Mariborčan, ki ga je divja življenjska pot vodila iz Maribora v Ljubljano, Sankt Peterburg in Maastricht, se je pred nekaj leti ustalil v Lenartu, v prelepih Slovenskih goricah.
»Kot solist je odplesal kar 45 najvidnejših vlog klasičnega baleta: Franz (Coppélia), James (La sylphide) – gre za prvo jugoslovansko produkcijo omenjenega baleta, Princ Albrecht (Giselle), Mercutio (Romeo in Julija), Toreador (Don Kihot), Nurali (Bahčisarajska fontana), Hrestač (Hrestač), Peter Klepec (Peter Klepec), Adam (Stvarjenje sveta), Fokinova koreografija Le Spectre de la rose, idr. S svojo osebnostjo in zakladnico baletnega znanja pa je postavil mejnike in poustvarjalne standarde, ki niso neposredno vplivali zgolj na repertoarni razvoj mariborskega baleta, ampak tudi na razvoj slovenske plesne umetnosti nasploh,« piše v utemeljitvi nagrade.
Poleg nagrade za življenjsko delo v Mariboru vsako leto podelijo do tri Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh letih ali za posebej uspešno večletno delo pri posredovanju splošnih kulturnih vrednot občanom Maribora. »Nagrado in listine bodo dobitnikom podelili na prireditvi, ki je načrtovana na začetku junija v Minoritski cerkvi,« je na novinarski konferenci povedal predsednik občinskega odbora za podelitev Glazerjevih nagrad Miran Štuhec.

Nazadnje urejeno: petek, 30 april 2021 17:48
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar