zombi 2

Vpis

Lev Rogi (ponovno) premaguje ovire – tokrat v Lutkovnem gledališču Maribor

FOTO: Arhiv avtorja FOTO: Arhiv avtorja

V soboto, 14. maja ob 16. uri bo v Lutkovnem gledališču Maribor potekala predstavitev slikanice o Levčku Rogiju. Kot razloži avtor Igor Plohl, gre za že peto knjigo v seriji slikanic o Levčku Rogiju, ki za gibanje po svetu uporablja invalidski voziček.

Lev Rogi avtorjev alter ego

Lenartčan, sicer učitelj na mariborski Osnovni šoli Bojana Ilicha, se je namreč pred leti hudo ponesrečil in pristal na vozičku. Tudi Lev Rogi je invalid, a življenjske ovire pogumno premaguje. Kljub vozičku uspešno opravlja svoj poklic, kolesari, vozi avtomobil in celo potuje.

»Ideja o slikanici, ki bi otroke in njihove starše osveščala o arhitektonskih in drugih ovirah, s katerimi se srečujemo gibalno ovirani invalidi, je v meni počasi zorela že od nastanka slikanice Lev Rogi najde srečo. Prvič sem se tega projekta resno lotil pred potovanjem na safari v Tanzanijo, potem pa sem se zaradi aktualnosti raje posvetil slikanicama Lev Rogi v Afriki in Brezzobi tiger,« nam je zaupal avtor slikanic.

Že peta v seriji slikanic o Levu Rogiju

V soboto bo v Lutkovnem gledališču tako predstavljena že peta v seriji slikanic, z naslovom Lev Rogi premaguje ovire. Tokrat govori o svojih resničnih izkušnjah v povezavi z mobilnostjo, besedilo in ilustracije Urške Stropnik Šonc pa so nadgrajene z videoposnetki in fotografijami.

»Tokrat se je odpravil na izlet v družbi volkov Petra in Pavle, ki sta vedno pripravljena na dobro avanturo. A nesrečne okoliščine jim jo prav pošteno zagodejo: nekje na pločniku ni znižanja, drugje so ob stopnicah zgradili prestrmo klančino, in ker nesreča redko pride sama, ravno tisti dan Rogi ne more v svoj avto, čeprav je parkiral na jasno označenem parkirnem mestu, rezerviranem za invalide! Koliko težav naenkrat! Ali je res tako tudi v resnicitematiko pete slikanice opisujejo v matični Založbi Pivec.

Lev_Rogi_vmesna.jpg

Foto: Založba Pivec

Hodeči se ponavadi ne zavedajo, kakšne ovire rešujejo invalidi

Kot nam zaupa Plohl, je namen slikanice Lev Rogi premaguje ovire precej očiten; namreč osveščati javnost o mobilnosti paraplegikov in vseh drugih gibalno oviranih invalidih.

»Hodeči se običajno ne zavedajo, kakšno oviro pomeni za nekoga na vozičku odsotnost znižanja na pločniku, čemu so namenjene rumene poševne črte na parkirnih mestih rezerviranih za invalide in kakšen napor je presedanje v avto.«

Lev Rogi ima tudi svoj youtube kanal

Z avtorjem se bo pogovarjala urednica Zala Stanonik, sodelovalo bo več gostov: ilustratorka Urška Stropnik Šonc, predsednik podravskega društva invalidov Boris Klep, Tanja Kovačič z Zveze paraplegikov in glasbena gostja Neža Ožinger. Iz slikanice bo brala Milena Pivec, na dogodku pa si bodo ogledali tudi posnetke mobilnosti invalidov. Slednji prikazujejo težave na področju gibalno oviranih invalidov; npr. presedanje invalida v avto, težave pri prakiranju na parkirnih mestih za invalide, premagovanje stopnic z invalidskim vozičkom in podobno. Poučni videoposnetki so javno dostopni na youtube kanalu Lev Rogi.  

Nazadnje urejeno: petek, 13 maj 2022 08:49