zombi 2

Vpis
Napovedujemo:

Igranje videoiger ima tudi pozitivne učinke!

Če smo nekoč otroke »vlekli« stran od računalnikov, se je to popolnoma spremenilo v zadnjem letu. Ves svet se je za normalno funkcioniranje obrnil v digitalni svet. Med pandemijo novega koronavirusa se je prodaja videoiger precej povečala. Kljub prepričanju nekaterih, da je igranje videoiger za človeka škodljivo, pa številne raziskave iz uglednih univerz dokazujejo ravno nasprotno: na ljudi imajo lahko tudi pozitiven učinek!

Videoigre igra 54 odstotkov Evropejcev, starih od 6 do 64 let. Kljub množičnosti se igranje videoiger še ni povsem otreslo negativnih stereotipov, saj so ga mediji v preteklosti pogosto zavajajoče povezovali predvsem s povečanim nasiljem in zasvojenostjo. Igranje videoiger dokazano krepi kognitivno, motivacijsko, zdravstveno in čustveno dobrobit otrok ter spodbuja prosocialno vedenje. Med te lastnosti spadajo na primer logično razmišljanje in reševanje problemov, zmanjševanje stresa in širjenje socialnega kroga, saj se igralci pogovarjajo z vrstniki in skupinsko rešujejo izzive. Učinkovitost finomotoričnih gibov pomembno vpliva na kakovost, natančnost in hitrost izvajanja različnih opravil, saj se pri igranju uporabljajo konzole, volani itd. V videoigrah razne prepreke igralca prisilijo k opravljanju več različnih nalog hkrati, kar med drugim povečuje osredotočenost. Številne raziskave so prav tako potrdile eno izmed bolj očitnih prednosti, in sicer da igranje videoiger krepi pomnjenje, spodbujanje ustvarjalnosti in vztrajnost. Učenje novih besed je pogosto nujno za razumevanje vsebine in uspešno igranje, zato je učenje tujih jezikov še ena izmed pozitivnih lastnosti.

Ko je govora o igranju videoiger, je sicer treba razumeti tudi širši vidik. Priložnosti, ki jih odpira igranje videoigre, namreč lahko ob pomanjkanju ustreznih usmeritev vodijo v čezmerno igranje in zasvojenost. Mladi lahko na spletu – v virtualnih skupnostih, videoigrah – iščejo veliko stvari: informacije, vzornike, sprejemanje, razumevanje, odnose, partnerje. Igranje videoiger je v očeh širše javnosti pogosto zmotno videno le kot sprostitev ali celo »zapravljanje časa«. Čas je, da poskusiš tudi ti, zato obišči Zombi.si ?!

Nazadnje urejeno: petek, 07 maj 2021 11:02
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar