zombi 2

Vpis

V poplavi montažnih hiš: »Pretehtal sem razmerje med ceno in kvaliteto in to podjetje je bilo najbolj primerno«

Hiša Luke Pirherja v Murski Soboti, avtor Luka Pirher Hiša Luke Pirherja v Murski Soboti, avtor Luka Pirher

Luka Pirher iz Murske Sobote, vodja prodaje v podjetju MIR Mesna industrija Radgona d.d., se je že nekaj časa spogledoval z idejo o gradnji hiše. A ker si nanjo ni želel predolgo čakati, hkrati pa si je želel, da za vse detajle do zadnje gradbene faze poskrbi en izvajalec, se je odločil za montažno hišo. Potem se je znašel pred najtežjim vprašanjem: koga izbrati?

Potem sem pretehtal razmerje med ceno in kvaliteto in Stela Haus so bili najbolj primerni. Prav tako je pri odločitvi odtehtala njihova odlična odzivnost in fleksibilnost,«

Po dolgem izboru je štirim izvajalcem montažnih hiš poslal ponudbo in se po tehtnem premisleku naposled odločil za podjetje Stela Haus, ki trenutno na 700 m2 veliki parceli zanj gradi atrijsko hišo v velikosti 138 m2. »Ker se sam na gradbeništvo ne spoznam, sem se obrnil tudi na prijatelje, ki se spoznajo na to področje. Potem sem pretehtal razmerje med ceno in kvaliteto in Stela Haus so bili najbolj primerni. Prav tako je pri odločitvi odtehtala njihova odlična odzivnost in fleksibilnost,« je poudaril Pirher, pri čimer cilja tudi na dejstvo, da podjetje ne razpolaga s tipkskimi hišami, ampak je njihova ponudba povsem prilagojena kupcu ali lokalni skupnosti.

Stela_Haus_render.jpg

FOTO: Stela Haus

Kupca vodi skozi vse faze in poskrbi tudi za najmanjše detalje

Njihov arhitekt kupca vodi čez vse faze, od idejnega načta, pridobitve gradbenega dovoljenja pa vse do uporabnega dovoljenja. Podjetje Stela Haus je naročniku tako v veliko pomoč od idejne zasnove do realizacije: »Ko smo podjetje Stela Haus izbrali za izvajalca gradnje, so nas napotili k njihovi projektantki. Odločili smo se za osnovo njihovega predloga zasnove hiše, ki smo jo prilagodili našim potrebam. S strokovnimi kadri, s katerimi razpolagajo, so nam z vsemi detajli pomagali od vsega začetka. Izbral sem hišo na ključ, kar pomeni, da oni poskrbijo za vse, razen temeljne plošče in nakupa parcele, ki sem ga opravil sam. Sicer pa imam svojega nadzornega, kateremu popolnoma zaupam, zato se sam tudi ne vmešavam v njihovo delo in verjamem, da bo vse opravljeno, kot mora biti,« sklene Pirher.

V podjetju Stela Haus so izjemno pozorni na detajle. Prav slednje jih dela nekoliko drugačne od konkurence. »Čeprav smo mlado podjetje, pa so vsi sodelavci ljudje z dolgoletnimi izkušnjami v montažni gradnji. S pozornostjo na detajle pa želimo stati za kvaliteto, kar je tudi naš moto,« pojasnjuje vodja prodaje Mitja Žlajpah.

»Čeprav smo mlado podjetje, pa so vsi sodelavci ljudje z dolgoletnimi izkušnjami v montažni gradnji. S pozornostjo na detajle pa želimo stati za kvaliteto, kar je tudi naš moto.«

Kaj je v osnovni ponudbi hiše na ključ?

»Podjetje stranki ponudi nek sortiman materialov, med katerimi lahko izbirajo. Želel sem recimo okna, ki so navznoter antracitne barve,« pojasnjuje Pirher.

Hiša_Stela_Haus_Murska_S.jpg.JPEG

FOTO: Stela Haus

Stranka z nakupom hiše podjetja Stela Haus dobi 43 centimetrov debelo steno. Po novem razpisu Eko sklada lahko dobi stranka povrnjenih 60 eurov na kvadratni meter. V ceni so tudi troslojna PVC okna, ki so na zunanji strani obarvana po želji kupca, na notranji pa bela. Na voljo so zunanje žaluzije ali rolete na električni pogon po izbrani barvi naročnika. V tej ceni sta tudi kvalitetna parket in keramika srednje-visokega razreda, sanitarna oprema, toplotna črpalka zrak-voda in centralna rekuperacija znamke Vaillant ter aluminijasta vhodna vrata. V osnovni ponudbi kot izolativni material ponujajo grafitni stiropor, ki ima za približno tretjino večjo izolativnost kot bel stiropor. V osnovni ponudbi je prav tako talno ogrevanje po vsej hiši. Stranka lahko izbira med betonsko streho (proizvajalca Terran) ali opečnato streho (proizvajalca Creaton). Osnovna cena kvadratnega metra trenutno šteje med 1500 in 1600 evri, kar je tudi posledica podražitve materialov. V tej ceni je tudi že izračun PHPP, ki je temelj za pridobitev subvencije Eko sklada.

»Ponujamo kvalitetno storitev in materiale, a slednje pomeni, da seveda nismo najcenejši, a nikdar ne bomo niti najdražji. Upam se trditi, da kar dobijo kupci, je tudi največ, kar se da dobiti za ta denar,« pojasnjuje vodja prodaje.

Hiša na ključ le v štirih do petih mesecih

Usklajevanja glede gradnje so se med Pirherjem in podjetjem Stela Haus pričela že v januarju 2021, ker pa takrat naročnik ni imel niti parcele, se je vse skupaj malenkost zavleklo. »A že takrat sem se odločil za izbranega izvajalca in tako plačal aro, da si zagotovim fiksno ceno. Po nakupu parcele in postavitvi temeljne plošče je podjetje februarja letos pričelo z gradnjo. Hiša je sedaj že pod streho, čakamo še na vgradnjo estrihov,« sklene Pirher. Ker gre za suhomontažno gradnjo, so estrihi dejansko edina faza gradnje, pri kateri se čaka na sušenje. »Zunaj sledi še fasada, potem pa talne obloge. Hiša bo končana predvidoma že meseca maja, torej bo hiša na ključ končana v dobrih 4 mesecih.«

»Hiša bo končana predvidoma že meseca maja, torej bo hiša na ključ končana v dobrih 4 mesecih.«

Montaža hiše že v proizvodni hali

Podjetje Stela Haus prične z montažo hiš že v sami proizvodni hali, velikostenska proizvodnja pa poteka do deset delovnih dni. Tako gre za precej bolj kontrolirane pogoje delovnega procesa, kar pomeni, da je kvaliteta vselej enaka. Enakega ne bi mogli zatrditi za hiše, ki se od vsega začetka montirajo na gradbišču. Ko v hali napravljeno ogrodje prenesejo na gradbišče, se jo do strehe postavi v dveh dnevih, sicer pa je v štirih do petih mesecih hiša primerna za vselitev. Ko hišo postavijo, jo je treba najprej primerno sidrati v temeljno ploščo, sledijo še vgradnje vseh inštalacij.

Izjemno energetsko varčne hiše, z minimalno porabo

Kot pojasnjuje direktor prodaje Mitja Žlajpah, podjetje Stela Haus trenutno intenzivno sodeluje pri razvoju pasivne hiše z Univerzo v Mariboru. Kmalu bodo na Češki ulici v Mariboru, postavili vzorčno, pasivno-certificirano, pametno hišo. Njihove hiše zadovoljijo potrebam pasivne gradnje in v enem letu v povprečju porabijo med 15 in 16 kW letno. Zaradi načina gradnje, tlorisa in umeščenosti glede na osončenost zemljišča bo hiša Luke Pirherja na leto porabila še manj, in sicer 12,6 kW.

Stela_Haus_Pirher_hiša.jpeg

FOTO: Stela Haus

Hiše Stela Haus s 50-letno garancijo

»Po enem letu se ponavadi oglasimo pri hiši, da preverimo, če so kje kakšne razpoke in tisto potem popravimo in prebelimo,« pojasnjuje Žlajpah. Hiše Stela Haus oz. njihova konstrukcija imajo sicer 50-letno garancijo, vse ostale komponente drugih proizvajalcev, ki so vgrajene v hiši, recimo stavbno pohištvo, steklene površine, toplotna črpalka ipd. pa imajo garancijo s strani proizvajalca. Kupci ob primopredaji prejmejo vso dokumentacijo na enem mestu, kjer so razvidne tudi vse garancije in računi.

Cenjeni in iskani zlasti v tujini

Podjetje Stela Haus na slovenskem trgu pokriva le 20 odstotkov vseh hiš po naročilu. Četudi proizvodnja poteka v Lenartu, je glavnina naročnikov iz tujine, in sicer Nemčije, Avstrije, Luksemburga in Švice. Za leto 2022 so njihove kapacitete naročil v bistvu že zapolnjene, za dodatno gradnjo pa bi potrebovali tudi dodaten kader. »Našega kadra nočemo obremenjevati, bolj kot je to potrebno. Ob dodatnih kadrih bi lahko seveda izvajali še več projektov, hkrati pa potrebujemo dodaten prostor za naš know-how,« pojasnjuje Žlajpah, ki je že v preteklosti napovedal gradnjo večje proizvodne hale v Lenartu, kjer bo veliko prostora tudi za pisarne. Kvalitetne kadre sicer vseskozi vabijo v svojo sredino, zanje ponujajo tudi edinstvene delovne pogoje. Iščejo tako proizvodne delavce, ki med 6. in 14. uro delajo v proizvodni hali v Lenartu, kot tudi tudi terenske monterje. Za delo v proizvodnji so primerne prav tako ženske.

Več o podjetju Stela Haus si lahko preberete tukaj.

Poznate prednosti montažnih hiš?

Marsikdo bi zmotno pomislil, da je gradnja montažne hiše tudi požarno bolj nevarna, a slednje nikakor ne drži. »Ravno nasprotno«, pojasnjuje direktor prodaje Žlajpah, »če primerjamo požar v klasični ali montažni hiši, les kot konstrukcijski material kasneje izgubi statično trdnost, kar pomeni, da se pri požaru klasične hiše iz zidakov hitreje znajdeš v nevarnosti zaradi večje možnosti kolapsa tovrstne hiše.« Prav tako raba negorljivih izolacijskih materialov v montažnih hišah zagotavlja dobro požarno varnost; stene so namreč prevlečene z negorljivimi mavčnimi ploščami, leseni elementi pa prebarvani z negorljivimi materiali.

Enkratna prednost kvalitetno grajenih montažnih hiš so tudi do 50 odstotkov nižji stroški ogrevanja v primerjavi s klasično zidanimi hišami.

Uporaba lesa v ogrodju hiše se obrestuje na več načinov. Gre za naravni, ekološko neoporečni material, ki je zračen in zdravju prijazen. Omogoča lažje dihanje, prinaša čistejši zrak, hkrati pa je veliko boljši izolacijski material kot beton ali opeka.

Če se odločate za montažno hišo na potresnem območju, je montažna hiša modra izbira, saj so potresno varnejše od klasičnih hiš iz zidakov. Les je namreč bolj elastičen kot beton ali opeka, kvalitetni spoji med stenami pa še dodatno ublažijo potresne sunke.

Nazadnje urejeno: petek, 08 april 2022 15:12