zombi 2

Vpis

Pred Gostilno Eder gradijo novo teraso

Foto: arhiv podjetja Foto: arhiv podjetja

Pred Gostilno Eder v središču Svete Ane, ki ima že 70-letno tradicijo, v teh dneh potekajo gradbena dela. Kot sta nam povedala nosilka dejavnosti Natalija Eder Kramberger in njen mož Marjan Kramberger, trenutno gradijo novo teraso.

 »Gostilna je v lasti naše družine že 50 let, ko sta jo leta 1972 kupila tast in tašča. Doslej je bila že večkrat prenovljena. Prvič so jo obnovili leta 1974, drugič pa v letih od 1993 do 1998, ko so dozidali veliko večnamensko dvorano in obnovili teraso. Ob tokratni prenovi bomo prizidali del kuhinje. Porušili smo tudi staro teraso pred gostilno in gradimo novo z namenom, da bo gostilna imela teraso tudi v prvem nadstropju za bodoče sobe,« pojasnjuje Marjan Kramberger. Po njegovih besedah nameravajo enkrat v prihodnosti v prvem nadstropju urediti deset sob za prenočevanje gostov, ki bodo imele izhod na teraso.

eder
Natalija Eder Kramberger in Marijan Kramberger na gradbišču pred gostilno Eder, kjer gradijo novo teraso. Foto: Tomaž Kšela

Iz spletne strani Gostilne Eder in iz spletnega seznama projektov evropskih strukturnih skladov lahko izvemo tudi, da poleg že omenjenega izvajajo tudi operacijo energetske obnove gostilne. V okviru tega projekta bodo izvedli vrsto posodobitev in drugih ukrepov, s katerimi bodo povečali energetsko učinkovitost objekta, posledično pa bo gostilna pritegnila tudi več zahtevnih gostov, saj se bo povišala raven njenih storitev. Projekt bo prispeval k manjši rabi energije, pa tudi k manjši količini odpadkov in manjši porabi vode. S tem se projekt energetske obnove Gostilne Eder lepo vključuje v prizadevanja Občine Sveta Ana za ohranitev certifikata Slovenia Green Destination Silver, ki ga je za razvoj trajnostnega zelenega turizma na svojem območju prejela pred časom. Naložbo v energetsko obnovo gostilne sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Kot pravi Marjan Kramberger, lahko trenutno gostilna sprejme okoli 200 gostov, na terasi pa bo dovolj prostora še za sto gostov. Po njegovih besedah je bilo med gosti pred epidemijo covida-19 okoli 50 odstotkov Avstrijcev, ki so se v Sveto Ano pripeljali s kolesi, avtomobili in avtobusi. Marsikaterega tujega in domačega gosta je v Sveto Ano privabil tudi že omenjeni certifikat, s katerim se ponaša občina.

»Tuji turisti pred izbiro turistične destinacije, v katero se podajo, skrbno pregledajo, kakšne certifikate oziroma prednosti ima in kaj lahko tam pričakujejo,« pravi Kramberger.

Tako kot vse gostince v Sloveniji je epidemija covida-19 prizadela tudi Gostilno Eder, saj je bila zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa večkrat zaprta ali pa je delala pod strogimi omejitvami. Vendar pa bo, kot je prepričan Kramberger, tudi epidemije enkrat konec in takrat bodo gostinci in turistični delavci ponovno lahko delali s »polno paro«. Prepričan je, da bo njihova nova terasa, iz katere je bil in bo še vedno čudovit razgled na Pohorje in Štajersko, pritegnila številne domače in tuje goste.

Sicer pa Gostilna Eder, ki dela vse dni v tednu razen ponedeljka in torka, že od nekdaj slovi po izvrstnih vinih iz domačega vinograda. Gostom jih ponujajo šest do sedem vrst, še posebej pa slovijo po odličnem tramincu. V zadnji letih na klasičen šampanjski način proizvajajo tudi tri vrste domačih penin, ki so jih poimenovali kar po domačem kraju. Gostom nudijo tudi divjačino iz domače obore.

Kot pravi Marjan Kramberger, je za vse gostinsko-turistične ponudnike na območju občine Sveta Ana pomemben tudi razvoj turistične infrastrukture v občini. Vsaka nova turistična pot ali druga pridobitev in vsaka prireditev namreč privabita v kraj nove goste ter domače in tuje turiste. Med takšne pridobitve sodijo tudi kolesarske steze na območju ORP Slovenske gorice, ki jih bodo na območju občine Sveta Ana začeli graditi spomladi.

Nazadnje urejeno: sobota, 26 februar 2022 10:55