zombi 2

Vpis

Težave z lasiščem – ni vse prhljaj

Pomembno je, da smo pozorni na spremembe, ki se dogajajo na lasišču, in čim hitreje ukrepamo. Za blažje težave obstaja v lekarni veliko rešitev. Foto: freepik Pomembno je, da smo pozorni na spremembe, ki se dogajajo na lasišču, in čim hitreje ukrepamo. Za blažje težave obstaja v lekarni veliko rešitev. Foto: freepik

Krasijo nas lasje različnih dolžin in barv. Sijoči, gosti in zdravi lasje so želja vsakega od nas. Žal se pogosto zgodi, da s stanjem svojih las nismo zadovoljni, a pri tem pozabljamo, da je zdravo lasišče ključnega pomena za zdrave in sijoče lase. Lasišču običajno namenimo pozornost, ko se na njem že pojavijo težave.

Nekatere spremembe na lasišču se odražajo na koži kot srbečica ali izpuščaji, druge pa so posledica sprememb ali vnetja v lasnem mešičku in lahko vodijo v trajno ali začasno izgubo las.

Zakaj na lasišču nastajajo težave

Težave z lasiščem tudi podedujemo. Lahko nastanejo zaradi prebolelih okužb, nezadostnega vnosa hranil, zaradi zdravljenja z zdravili ali zaradi nekaterih kroničnih ali avtoimunskih bolezni in hormonskih sprememb. Tudi stres je dejavnik, ki lahko povzroči težave z lasiščem. V novejših raziskavah pa strokovnjaki vse bolj poudarjajo pomen mikrobiote (mikroorganizmi, ki ščitijo našo kožo in omogočajo njeno normalno delovanje) za ohranjanje zdravega lasišča.

Srbeče lasišče

Srbečica lasišča je sprememba, ki nikomur ni prijetna in močno vpliva na kakovost življenja. Pojavlja se pri 20 do 45 % ljudi. Pojavi se zaradi različnih dejavnikov, zato je odkrivanje vzroka zanjo vedno zelo zahtevno. Ko odkrijemo vzrok nastanka srbečice, jo lahko uspešno zdravimo. Če srbečica traja več kot šest tednov, jo obravnavamo kot kronično. Prizadeto je lahko celotno lasišče ali pa le posamezni predeli. Srbečico lahko spremljajo kraste ali luske na lasišču, rdečica in bolečina.

Vzroke za nastanek srbečice lahko razdelimo v štiri skupine, in sicer na dermatološke spremembe lasišča, nevropatske (poškodba živčevja zaradi herpesa zostra, poškodb …), nevrogene (zaradi kronične ledvične ali jetrne bolezni) in psihogene. Kadar vzroka ne najdemo, je lasišče lahko le občutljivo.

Dermatološke spremembe lasišča, ki povzročajo srbenje, so:

  • različna vnetja, kot so seboroični dermatitis, temenca, kontaktni dermatitis, psoriaza, piki insektov, krožno izpadanje las, atopijski dermatitis …;
  • okužbe lasišča, kot so vnetje lasnih mešičkov (folikulitis), impetigo, glivične okužbe (tinea lasišča), kožna larva migrans, garje …;
  • avtoimunske bolezni, kot je herpetiformni dermatitis;
  • neoplazme, kot so kožne oblike levkemije in limfoma.

lasje2Foto: freepik

Nevropatski vzroki, ki povzročajo srbenje, so: postherpetična bolečina, možganski tumorji, migrene, poškodbe glave …

Nevrogeni oz. sistemski vzroki, ki povzročajo srbenje, so: holestatična bolezen jeter, kronična ledvična odpoved, sladkorna bolezen, neželeni učinki nekaterih zdravil, dermatomiozitis …

Psihogeni vzroki, ki lahko povzročajo srbenje, so: anksioznost, depresija, obsesivno kompulzivna motnja, shizofrenija …

Razlogi za srbečico, kjer ne najdemo pravega vzroka v telesu, so običajno posledica občutljivega lasišča. Pri občutljivem lasišču je srbenje lahko posledica temperaturnih sprememb, sprememb vlage, onesnaženosti ali uporabe šampona. Delež občutljivosti lasišča se veča s starostjo in je značilno tako za ženske kot za moške.

Mikrobiom lasišča

Vsak kvadratni centimeter kože je poseljen z milijardo mikroorganizmov (bakterije, glive in virusi), ki tvorijo kompleksno združbo, imenovano mikrobiom. Na različnih predelih telesa ima mikrobiom različno sestavo, na katero vpliva tudi pH, temperatura in vlažnost kože ter količina sebuma (snov, ki jo izločajo lojnice) na naši koži. Na lasišču so med drugim prisotni mikroorganizmi iz rodu malasezija (Malassezija sp.), propionibakterije (Propionibacterium sp.) in stafilokoki. Dokler je njihovo število v ravnovesju z drugimi mikroorganizmi, težav ni pričakovati. V primeru porušenega ravnovesja se lahko poveča določena vrsta mikrobov. Čezmerna razrast malasezije je dejavnik za poslabšanje srbečice lasišča, ki je povezana z atopijskim dermatitisom, seboroičnim dermatitisom … Nekateri toksini, ki jih izločajo bakterije, tudi vplivajo na nastanek srbečice.

Zdravljenje in blaženje srbečega lasišča

Za težje oblike srbečice, kjer so vzroki znani, uporabljamo zdravila (lokalni kortikosteroidi, zaviralci kalcinevrina, antikonvulzivi, antidepresivi, antihistaminiki …), ki jih na recept predpiše zdravnik. Pomembno je, da odstranimo dejavnike, ki poslabšajo stanje. Za podporo zdravljenju z zdravili in za odpravljanje blažjih težav z lasiščem je zelo pomembna pravilna izbira negovalnih izdelkov.

  1. Korak – čiščenje lasišča: Uporabljamo blage terapevtske šampone, ki so hipoalergeni, ne vsebujejo dražečih snovi in dišav, s pH 4,5–6. Priporočljivo je, da šamponi vsebujejo sestavine, ki delujejo protivnetno in pomirjajo lasišče. Primerna vrednost pH šampona je pomembna, da se zavre izločanje encimov, ki povečajo možnost nastanka srbečice. Pri izbiri pravega šampona vam glede na težave pomagajo farmacevti in farmacevtski tehniki v lekarni. Lase si osušimo z električnim sušilcem.
  2. Korak – nega in zdravljenje: Lasje ovirajo nego in zdravljenje, zato je treba izbiri primernih izdelkov nameniti posebno pozornost. Izdelki v obliki krem in mazil niso primerni za nanašanje na lasišče, saj pustijo neprijeten masten občutek in se lepijo na lase. Ob takšni negi je sodelovanje uporabnikov zelo slabo. Osnovni nosilni sistemi, ki so sprejemljivejši, so losjoni, geli in pene, ki vsebujejo sestavine za pomirjanje lasišča in blažijo srbečico (dekspantenol, polidokanol …). V takšnih oblikah izdelkov učinkovine lažje dosežejo mesto delovanja, njihovo nanašanje je lažje, sprejemljivost pa boljša. Tako lažje dosežemo sodelovanje uporabnikov.
  3. Korak – zaščita pred soncem: Pogosto se pri moških v starejšem življenjskem obdobju pojavi izguba las, zato mora lasišče biti zaščiteno z visokim zaščitnim faktorjem (SPF vsaj 30), in sicer od marca do oktobra, ali pa s primernim pokrivalom.
  4. Korak – prehrana lasišča in lasnih mešičkov: Vitamini, minerali in aminokisline pomembno prispevajo k ohranjanju zdravega lasišča in proti izpadanju las. Priporoča se, da se v primeru pomanjkanja hranil te nadomeščajo v obliki prehranskih dopolnil, pri čemer je nujna vztrajnost. Zaradi življenjskega cikla posameznega lasnega mešička je nujno, da dodajanje hranil poteka redno vsaj tri mesece, nato pa je priporočljivo vzdrževanje stanja. Poleg tega je za vzdrževanje zdravega lasišča zelo pomemben zadosten vnos omega-3-maščobnih kislin, ki delujejo protivnetno in imajo ugoden vpliv na rast las.

Pomembno je, da smo pozorni na spremembe, ki se dogajajo na lasišču, in čim hitreje ukrepamo. Za blažje težave obstaja v lekarni veliko rešitev. V primeru zahtevnejših stanj je ob zdravljenju nujna pravilna nega, zato bo tudi v tem primeru bolje, da poiščete ustrezen nasvet v lekarni.

Marjeta Rak Namestnik, mag. farm., spec. lek. farm., viš. pred.
Lekarne Maribor

Nazadnje urejeno: sobota, 17 december 2022 13:42