zombi 2

Vpis

Hrgova domačija v Vitomarcih nas vrne v preteklost

Foto: ESCAPE Foto: ESCAPE

Hrgova domačija, ki stoji na vrhu slemenskega razloženega naselja Vitomarci, predstavlja tip stegnjenega panonskega doma iz začetka 19. stoletja. Sestavljata jo hiša in gospodarsko poslopje. Obe stavbi sta značilne cimprane gradnje z lesenim kladnim ostenjem, ki ga ščitijo ilovnati ometi, prebeljeni z apnom. Domačija odkriva značilno panonsko hišo, ki ji pod slamnato dvokapno streho sledi vinska klet. Med zanimivejše stavbne detajle sodijo mrežasta kletna vrata z letnico 1811.

Od leta 2017 ima osveženo podobo

Svojo prvo rekonstrukcijo je doživela leta 2002 (obnovljene stene, streha in okolica) ter gospodarsko poslopje. Leta 2017 je v sklopu projekta DETOX (Slovenija-Hrvaška) dobila osveženo podobo z urejenimi ilovnatimi ometi in apnenim premazom v notranjosti in zunanjosti obeh delov domačije. Domačija je dobila tudi elektrifikacijo, sanitarije in vodovod.

Hrgova domačija ni samo izjemen spomenik občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah,  ampak ponuja tudi marsikaj drugega. Če ste želeli kdaj izkusiti, kako so včasih živeli in spali na slami, vam Hrgova domačija ponuja ravno to. Ne ponuja pa le nočitev, temveč tudi degustacije, team buildinge za skupine, šole, podjetja in društva, civilne poroke, zakuske, prireditve, možnost različnih vodenih delavnic, kot so 'stara kmečka opravila' in še veliko več. Ena izmed večjih atrakcij je tudi šola, kot so jo živeli naši dedki in babice, ki pa se izvaja v učilnici v bližnji Osnovni šoli Vitomarci. »V tej šoli se naučite lepopisja, pisanja s kredo in pravim črnilom in klečanja na koruzi, če slučajno jezikate gospodu učitelju. Nepozabna izkušnja šole iz preteklosti,« so sporočili iz občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah.

Media

+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar