banner fiskars2

Vpis
Aleksandra Papež

Aleksandra Papež

16. mednarodna likovna kolonija za mlade tudi letos vabi na Krk

Tudi letos se bodo mladi likovniki in likovnice iz Slovenskih goric odpravili na Krk. Že 16. leto zapored bodo ustvarjali in razstavljali ob morju.

Kolonija bo letos potekala od 9. do 15. julija, ko jo bodo zaključili z odprtjem likovne razstave na Krku. Gre za nadgradnjo likovne šole, ki poteka v sklopu lenarške Galerije Krajnc, katero vodi znani umetnik Konrad Krajnc.

»Na morju spoznavajo impresije vremenskih in svetlobnih pojavov, žarečo kamnito morsko obalo, stare hiše, obdane s pinijami in cipresami in ribiške barke, na katerih se veselo družijo galebi.« je opisal Konrad.

Iz Lenarta se bo letos na Krk odpravilo 8 udeležencev, na morju pa se jim bodo pridružile še štiri lokalne likovnice. Mentorja udeležencev bosta že prej omenjeni slikar, Konrad Krajnc in likovna pedagoginja Talia Posel. Da pa med ustvarjanjem ne bodo lačni bo poskrbela mama Monika.

kolonija papez 2

Na pot po Srednji Ameriki z le dvema nahrbtnikoma!

Mag. Danijel Zorko, ki ga dobro poznamo preko dela na Razvojni agenciji Slovenske gorice in ga večina kliče kar Dani, se je letos 18. podal po svetu. Z le dvema nahrbtnikoma po Srednji Ameriki! Podrobnosti svoje štiritedenske dogodivščine je razkril v domačem Cerkvenjaku in prejšnji teden v Knjižnici Lenart.

Vseslovenski pobudi Tednov vseživljenjskega učenja so se pridružili tudi v Lenartu. Izobraževalni center Slovenske gorice, ki deluje pri prej omenjeni razvojni agenciji, je v sodelovanju s Knjižnico Lenart pripravil predstavitev dejavnosti in možnosti vseživljenjskega učenja v knjižnici ter potopisno predavanja z naslovom Yucatan in Srednja Amerika.

Dani Zorko se je letos že 18. odpravil po svetu, pred leti je potoval z Jernejem Rajhom, letos se je na drugi konec sveta odpravil sam.

»Štirje tedni, dva nahrbtnika, šestnajst različnih nastanitev in ena noč na avtobusu.« je potopisno predavanje v Knjižnici Lenart pričel Zorko, ki je pristal v Cancunu, mestu v jugovzhodni Mehiki.

dani amerika 2

»V Mehiki vidimo veliko modelov avtomobilske znamke Volkswagen, saj je tam tovarna, vendar gre za na novo izdelane starejše modele. Ogledal sem si tudi muzej tekile, pa njihovo znamenitost – podzemne jame z vodo, v obalnem mestecu Tulumu pa veliko majevsko arheološko najdišče.« Zorko je izpostavil tudi dvojne cene, ki se razlikujejo za tujce in domačine.

»Če domačina vstopnina stane recimo 3 evre, tujca zagotovo trikrat več. Cene sob pa so se gibale med 7 in 20 dolarji na noč.«

Dani je na svoji poti obiskal tudi veliko tržnic, saj se prav tam največ dogaja, na meji z Gvatemalo pa se ob vstopu v državo znajdeš naravnost sredi nje. Na vprašanje, kaj je najpogosteje jedel, pa je odgovoril, da prav gotovo fižolovo omako, ki jo postrežejo k tortijam, takosom, k vsemu skorajda za zajtrk, kosilo in večerjo. V mestu Flores se je, kakor pred časom v Aziji, prevažal s tuk tuki, sicer pa predvsem s kombiji in avtobusi. »Težava nastane, ko na postajališčih avtobusov ni točno določenih voznih redov in tako se moraš v zvezi z odhodi in prihodi pozanimati kar pri voznikih, ki pred odhodom enostavno zakličejo kdo gre kam in tako samo upaš, da si na pravem avtobusu.« Ogledal si je tudi plantaže kave, tobaka, kjer delajo tudi za priznana podjetja kot sta Starbucks, Nestle ter se v Chamuli udeležil pustnega festivala.

»Tudi v teh deželah, kakor pri nas, iščejo delavce v hotelih, gostinstvu in trgovinah.« Kljub vsemu, da imajo v Mehiki ohranjenih še 60 starih majevskih in indijanskih jezikov, pa težav s sporazumevanjem ni imel. V mislih pa že snuje načrte za naslednjo pot po svetu!

dani amerika 3

V lenarškem VDC Polž uspešni v bralnem projektu!

»Če vi ne morete v knjižnico, pride knjižnica k vam!«

smo poudarili v torek, 16. maja, ko smo namesto v prostorih Knjižnice Lenart zaključek bralnega projekta Objem besed izvedli v prostorih VDC Polž, enota Lenart, saj bi pot uporabnikov k nam otežilo močno deževje.

Letos smo tako zaključili že drugo sezono projekta, ki smo ga s pomočjo bralnega kovčka ter tamkajšnje koordinatorke Gordane Mešić od oktobra do marca izvajali v enoti VDC v Lenartu.

Z nami je bralo 16 oseb, ki sta jim direktorica Knjižnice Lenart, Petra Kranvogel Korošec in vodja VDC Polž, enota Lenart, Gordana Kosanič na zaključku podelili bralna priznanja in nagrade. Za uspešno osvojeno značko je bilo potrebno prebrati najmanj dve knjigi iz bralnega kovčka in izpolniti zgibanko. Trije, ki so prebrali več od zahtevanega, pa so bili posebej nagrajeni še s knjižnim presenečenjem.

vdc polz 3

Dogodek je povezovala Nina Polanec, Aleksandra Papež, pravljičarka Knjižnice Lenart, pa je zbrane, primerno vremenu, skozi zgodbo popeljala na pravljično ladjo.

Za veselo vzdušje na zaključku je poskrbel Miran Vogrinec, harmonikar, ki je zbrane presenetil z dejstvom, da svoje ljubice (harmonike) ne vidi, pa vendar po njej spretno ubira hitre in počasne melodije. Skupaj z njim smo ob koncu dogodka zapeli vsi. Direktorica Knjižnice Lenart in vodja VDC pa sta simbolično predali tudi bralni kovček, ki ga bodo v knjižnici oktobra z novo vsebino vrnili nazaj v zavod.

vdsc polz 2

V Trnovski vasi izpeljali 18. Prvomajski turnir v streljanju s serijsko zračno puško

Tudi letos so strelci v začetku maja izpeljali zelo uspešen 18. Prvomajski turnir v streljanju s serijsko zračno puško, na strelišču v Trnovski vasi. Tekmovanje je potekalo v članski kategoriji, do 12 let z naslonom in v kategoriji od 12–18 let. Na turnirju so poleg SD Trnovska vas nastopala še naslednja društva: ŠSD Murska Sobota, SD Ptuj, SD Cerkvenjak, SD Osek, SD Vitomarci in predstavniki SD Benediški vrh. Skupno je tako nastopilo 10 ekip in pa 37 posameznikov.

V članski konkurenci med sedmimi ekipami je zmagala ekipa ŠSD Murska Sobota s skupno 525 zadetimi krogi v postavi Igor Makari, Blaž Makari in Mišo Hari. Na drugo mesto se je uvrstila ekipa SD Cerkvenjak (Grega Šeruga, Stanko Vršič, Branko Peklar) s 521 krogi. Tretje mesto je zasedla ekipa SD Osek (Franc Kurnik, Borut Koler, Izidor Gungl) s 518 krogi. Četrta je bila ekipa SD Trnovska vas A (Roman Maguša, S rečko Poštrak, Marko) s 510 krogi. Peto mesto s 495 krogi je bila ekipa SD Benediški vrh (Danilo Huber, Maja Mihelak, Vlado Golob). Šesto in sedmo mesto sta zasedli ekipi Trnovske B (Damjan Prajndl, Miha Petrič, Tamara Rola) in Trnovske C (Nejc Grajf, Miran Kuzminski) s 495 oz. 425 zadetimi krogi.

Ekipno do 12 let z naslonom so tekmovale tri ekipe in vse so bile iz društva, ki je tekmovanje gostilo. Zmagala je tako ekipa SD Trnovska vas A (Kevin Prajndl, Vita Maguša, Evelin Zorko) z 432 zadetimi krogi. Druga je bila ekipa SD Trnovska B (Nino Štumberger, Lan Pučko Lajh, Isabel Maroh) z 289 zadetimi krogi. Tretja pa ekipa Trnovska C (Matevž Maguša, Nik Zorko) s 261 zadetimi krogi.

V posamezni konkurenci med člani je bilo prijavljenih 24 tekmovalcev. Zmagal je Franc Kurnik iz SD Osek s 181 krogi. Na drugo mesto se je z istim rezultatom uvrstil Grega Šeruga iz SD Cerkvenjak, vendar s slabšo zadnjo serijo. Tretji je bil Igor Makari (ŠSD Murska Sobota) s 180 zadetimi krogi. Četrto in peto mesto sta zasedla tekmovalca Danilo Huber (SD Benediški vrh) in Ferdo Majer (SD Vitomarci) s 177 krogi, vendar je imel Ferdo Majer slabšo zadnjo serijo, zato je zasedel pet mesto.

Posamezno do 12 let z naslonom se je tekmovanja udeležilo skupno devet tekmovalcev, od tega je bilo kar osem predstavnikov SD Trnovska vas. Zmagal je Jure Kocuvan (SD Cerkvenjak) s 159 krogi pred Kevinom Prajndl (156) in Evelin Zorko (148). Četrta je bila Vita Maguša (128), peti pa Lan Pučko Lajh (128). Vsi so zastopali SD Trnovska vas.

V konkurenci posamezno od 12–18 let je zmagal Martin Karlo s 147 krogi pred Rokom Domanjko s 142 krogi. Oba sta predstavnika SD Cerkvenjak. Tretji je bil Julijan Malek (SD Trnovska vas) s 128 krogi. 

Naročite se na RSS