Vpis
Nina Zorman

Nina Zorman

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam eleifend eleifend adipiscing. Quisque purus tellus, volutpat ut luctus eu, egestas quis nibh. In molestie dignissim lacinia. Website URL: http://www.gavick.com

Do nedelje si lahko ogledate razstavo malih živali na Poleni

Ta vikend io lahko na pokritem delu ŠRC Polena ogledate razstavo malih živalih, ki jo pripravljata Združenje ljubiteljev in gojiteljev žival Maribor in Občina Lenart. Razstavo si je možno v soboto ogledati do 18. ure, v nedeljo pa med 9. in 13. uro. Vstop je prost.

razstava 2

Najbolj so nad razstavo navdušeni najmlajši, saj si lahko od blizu ogledajo (ne pa tudi dotikajo) kar nekaj vrst zajčkov, kur, ptičev in morskih prašičkov. Precej obiskovalce je izkoristilo lepo vreme in se podalo na nedeljski izlet, ki so ga izkoristili še za spoznavanje živali. Organizatorji so pripravili tudi srečelov.

razstava 3

razstava 1Foto: Anja Hadela

 

Pernica dobila obnovljeno kulturno dvorano

Včeraj, 22. septembra, je v kulturnem domu v Pernici potekala otvoritev projekta Pernica poje. Z zaključitvijo tega projekta so občani pridobili obnovljeno kulturno dvorano in s tem ureditev novega prireditvenega prostora za družabna srečanja in prireditve. Zbrane je na otvoritvi nagovori župan mag. Gregor Žmak, za kulturni program so poskrbela domača društva.

Občina Pesnica in Kulturno umetniško društvo Pernica sta skupaj kandidirali na 4. javni poziv LAS Ovtar Slovenskih goric, sklad ESRR. Projekt je zajemal investicijska dela v dvorani kulturnega doma v Pernici in nakup opreme. Kot je povedal župan mag. Gregor Žmak, so v sklopu projekta uredili balkon s sedeži (statična ureditev balkona in namestitev preklopnih stolov) in dvorano opremili z avdio vizualno tehniko (reflektorji, LCD projektor, platno in ozvočenje). »Zaradi nove opreme smo delno obnovili in na novo razporedili tudi električne inštalacije. Dvorana takšna kot je, namreč ni omogočala izvajanja željenih kulturnih prireditev (koncertov in predstav), ker ni imela ustrezne infrastrukture,« je obrazložil župan zakaj so se odločili za obnovo.

pernica 1

Na otvoritvi so kulturni program pripravili: Mažoretne in twirling skupine občine Pesnica, MPZ Canticum Pernica, otroci Vrtca Pernica, Miha Fras na harmoniki, za zakusko po sami otvoritvi pa je poskrbel Primož Kramberger s. p. z izdelki lokalnih ponudnikov.

»Prenovljeni prostor bo namenjen širši javnosti. Ciljne skupine za koriščenje prostora so občani, šolarji, društva, lokalni prebivalci z območja LAS Ovtar Slovenskih goric z enakovredno vključenostjo mladih, starejših in drugih ranljivih skupin. Obnova je izrednega pomena, saj bo le z obnovljenim prostorom in izboljšano avdio video tehniko mogoče izvajati kvaliteten kulturni program,« so zapisali na občini.

Vrednost investicije je 94.625,82 EUR, od tega znaša višina sofinanciranja iz Evropskega sklada za regionalni razvoj 31.912,12 EUR. Investitor je bila Občina Pesnica, ki je tudi lastnik objekta. Partnerja projekta sta Kulturno društvo Pernica in podjetje Primož Kramberger s.p.

pernica 2

Dijaki in študenti iz občine Pesnica lahko prejmejo od 150 do 250€ žepnine!

V pesniški občini so objavili Javni razpis za dodelitev žepnin dijakom in študentom za preteklo šolsko leto 2021/2022. Glede na dober odziv preteklih let so razpis odprli tudi letos, saj želijo tudi z žepnino pokazati vrednost učenja in izobrazbe za vsakega dijaka in študenta.

Občina Pesnica letos že tretje leto podeljuje žepnine dijakom in študentom iz občine Pesnica v enkratnem znesku v višini 150 evrov za dijake in 250 evrov za študente. Razpis je odprt do 30. septembra 2022 za žepnine dijakov, oktobra pa sledi še razpis za žepnine študentov. Iz občinske uprave so nam sporočili, da »smo v tem mandatu vložili veliko sredstev v obnovo osnovnih šol, igrišč, nakup didaktičnih predmetov, zato želimo tudi z žepninami vsem našim dijakom in študentom oddati priznanje in spodbudo za šolanje. Tudi tako sledimo našemu cilju razvoju mladim prijazne in perspektivne občine.«

Na občini verjamejo, da bo tudi letos dober odziv. V letu 2020 se je na razpis odzvalo 222 dijakov in 98 študentov, lani pa 196 dijakov in 98 študentov.

V Pesnici vabijo k vpisu v gledališki abonma

Kulturno - umetniško društvo Marice Kerenčič Pesnica tudi letos vabi k vpisu v gledališki abonma ljubiteljskih gledališč! V društvu so prepričani, da so izbrali šest zanimivih, vznemirljivih in kvalitetnih predstav, ki si jih boste lahko ogledali ob nedeljah ob 18. uri. Cena za abonma ostaja nespremenjena in sicer 30,00 €.

OBSTOJEČI ABONENTI, ki so imeli abonma že v pretekli sezoni, ga lahko obnovite v:
• petek, 16. 9. 2022, 17.00-18.00
• petek, 23. 9. 2022, 17.00-18.00
• četrtek, 29. 9. 2022, 17.00-18.00

Vpis za NOVE ABONENTE bo v petek, 30. 9. 2022 med 17. in 18. uro. Vpis se bo vršil pred oziroma v prostorih Večnamenskega KTP centra Pesnica.

Kaj vam ponujajo?

9. oktober 2022, 18.00

Vokalna skupina 7 de'ci
Jure Godler
VAJE ZA ŠANKOM
pevsko-gledališka predstava
Režija: Vid Palčnik
Zaradi korone ukradeni dve leti sta pustili pečat tudi na delovanju kulturnih društev, ki zaradi epidemioloških ukrepov niso mogla ne vaditi ne nastopati. Isto usodo so delili tudi fantje Vokalne skupine 7 de'ci, ki so komaj čakali, da se znova srečajo. A plemeniti kulturno-umetniški cilji se hitro sfižijo, saj jih po dolgotrajni izolaciji in izostanku druženja bolj vleče v lokalno gostilno kot na prave pevske vaje, kar pa svojim boljšim polovicam seveda modro zamolčijo. Večkrat ko vince najde pot v kozarce, bolj so fantje sproščeni. V prepletu zabavnih dialogov, obujanju življenjskih izkušenj iz časa koronskega zaprtja, ki jih pevci spretno zavijejo s petjem, se marsikaj pripeti. Da je s pevskimi vajami nekaj narobe, kmalu posumijo tudi njihove žene.

27. november 2022, 18.00

Kulturno društvo Delavec Lenart
Agatha Christie
MIŠELOVKA
kriminalka
Režija: Viktor Meglič Hrvatin
Besedilo, ki je bilo sprva napisano kot radijska igra in premierno uprizorjeno leta 1952 v Londonu, je ena najbolj uspešnih gledaliških kriminalk na svetu. Zgodba se odvija v idiličnem angleškem gostišču, ki ga upravlja mlad zakonski par. V hotel prihajajo prvi gostje. Zunaj močno sneži. Odrezani so od sveta. Telefon ne dela. Ker se je v bližini zgodil umor, policija sumi vse prisotne, ki so se zaradi nemogočih vremenskih razmer zatekli pod isto streho. Vsi so osumljeni, nihče ne zaupa nikomur. Maske padajo, nihče ni tisto, za kogar se predstavi. Je morilec res med njimi? Na 60. regijskem Linhartovem srečanju na Ptuju je Luka Hrvatin Meglič prejel nagrado za najboljšo glavno moško vlogo, Nina Šulin pa posebno nagrado za kostumografijo in scenografijo.

8. januar 2023, 18.00

KD Pavza
Ray Cooney
SKOČIVA POD ODEJO
komedija
Režija: Aleksandra Blagojević
V stanovanju Filipa in Ivane Markl je zelo živahno. Ker se odpravljata na službeno večerjo, njuno odsotnost in prazno stanovanje želijo izkoristiti njuni prijatelji in znanci – Filipov prijatelj in partner Hinko, ki venomer vara svojo ženo, Ivanina prijateljica in Hinkova žena Lina, ki hoče možu vrniti milo za drago, prav tako pa njun notranji opremljevalec Ali Pen, ki se skrivaj sestaja s postavno varuško Silvijo. Situacija se zaplete, ko se začnejo vsi pari hkrati zbirati v stanovanju. Hišni zvonec se spet oglasi. Zaradi nenapovedane gostje postane v stanovanju še bolj vroče. Koga torej namerava spustiti pod odejo gospa Markl? V slovenskih gledališčih smo lahko že videli Cooneyjev Denar z neba, To imamo v družini, Minister v škripcih ter njegovo največjo uspešnico z West Enda, Zbeži od žene.

12. februar 2023, 18.00

Gledališče Velenje
Fran Milčinski
BUTALCI
satira
Režija: Romeo Grebenšek
Literarno delo Butalci, verjetno najbolj ikonično delo Frana Milčinskega, ki je v obliki kratkih humoresk izhajalo v različnih časopisih, je kot celota izšlo šele po njegovi smrti. Svoje mesto si je pojem »butalski« prislužil tudi v Slovarju slovenskega knjižnega jezika. Slavni Butalci bodo v dramatizaciji Jaše Jamnika posejali najbolj ostro sol na svetu, preganjali Turke, širili stene vaške cerkve in ušpičili nam marsikaj nedoumljivega. Igralska zasedba ljubiteljskega Gledališča Velenje bo oživela najbolj znane prigode iz Butal, ki se jim bodo poleg Tepanjčanov čudili tudi Pesničani in okoličani.

12. marec 2023, 18.00

Kulturno - umetniško društvo Marice Kerenčič Pesnica
Tone Partljič
ČAJ ZA DVE
komedija
Režija: Jože Kašman
Domači gledališčniki bodo ponovno posegli po delu domačina Toneta Partljiča, tokrat po komediografski uspešnici z ljubiteljskih in profesionalnih odrov, Čaj za dve. Zgodba govori o ostareli igralki, ki pristane v domu upokojencev. Osamljena obuja spomine in noč za nočjo ponavlja ter preigrava vloge, ki si jih je želela igrati, a ji to ni bilo namenjeno. »Njene« vloge je dobivala igralka, ki je po njenem mnenju režiserjem dajala še kaj več kot le gledališko igro. Igralkino monotono životarjenje nekega dne na glavo obrne preprosta kmečka ženica, ki naj bi v njeni sobi prevedrila le nekaj dni, dokler se ne sprosti druga soba. A ostarela kmetica z zdravorazumskim, »kmečkim« pogledom na svet nepričakovano spremeni življenje nesojene dive, kar pa se pri Partljiču, seveda, ne more zgoditi brez komičnih zapletov in razpletov.

16. april 2023, 18.00

Prosvetno Društvo Štandrež-Circolo Culturale Sant'Andrea
Carlo Goldoni
PAMELA
komedija
Režija: Andrej Zalesjak
Pri Pameli gre za pripoved, ki se je v Goldonijevih časih (napisal jo je leta 1750) kar pogosto pojavljala na odrih in v gosposkih salonih takratne buržoazije. Zgodba se dogaja v Londonu, v hiši Lorda Binninga, kjer Pamela dela kot služkinja. Vanjo se zagleda sam Lord, ona pa se na vse kriplje otepa njegovega vsiljivega dvorjenja. Ker je dekle revnega stanu, Binningu ljubezenske namere odsvetujejo tudi prijatelji, češ da mu bo z morebitno poroko s služkinjo upadel ugled. A kot je to v komedijah osemnajstega stoletja običajno, ni nič tako, kot je videti – akterje in gledalce na koncu čaka presenetljiv obrat. Zamejski gledališčniki so na regijskem Linhartovem srečanju severne Primorske prejeli nagradi za glavno žensko (Mojca Dolinšek) ter glavno moško vlogo (Matej Klanjšček), predstava pa se je uvrstila na 60. Linhartovo srečanje – festival gledaliških skupin Slovenije 2022.

Naročite se na RSS