zombi 2

Vpis
Zmagoslav Šalamun

Zmagoslav Šalamun

Website URL:

Župani podpisali pogodbo o rekonstrukciji tranzitnih cevovodov

V kongresni dvorani hotela Mond so v četertek, 12. maja, župani občin Benedikt, Sveta Ana, Cerkvenjak, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Pesnica, Lenart, Kungota, Maribor in občine Šentilj, ki je vodilna partnerica v projektu, z izvajalcem podpisali pogodbo o rekonstrukciji tranzitnih cevovodov na trasi med Košaki in Počehovo. S tem bodo povečali pretočnost cevi in zagotovili nemoteno oskrbo z vodo v obdobju povečane porabe.Približno 33.000 uporabnikov vodovoda na območju slovenjegoriških občin se vsako leto v času povečane porabe srečuje s pomanjkanjem vode. To težavo bo projekt, ki predvideva gradnjo novega cevovoda s trikrat večjim pretokom, zdaj odpravil. Projekt, ki je vreden cca. 2,4 milijona evrov, je sofinanciran z evropskimi kohezijskimi sredstvi in sredstvi državnega proračuna.

Tega večera v Knjižnici Lenart res ne smete zamuditi!

Ste zmeraj mislili, da so pravljice samo za otroke? Potem ste se pošteno motili! Pravljice so tudi za odrasle! Nekatere celo samo za nas, odrasle! Ker njihove globine, prikriti nauki, hudomušnost in vse, kar nam želijo predati, mlajšim enostavno ne odprejo svojih pripovednih vrat.

Zato Vas kolektiv Knjižnice Lenart prijazno vabi, da se o tem prepričate sami. V četrtek, 12. maja, bodo ob 18. uri v svojih prostorih gostili Pravljični večer za odrasle.

Knjižnica Lenart je del projekta Pravljičnih večerov za odrasle že od njegovih začetkov. Projekt koordinira Mariborska knjižnica, vanj pa so pred več kot 10 leti v Lenartu vstopili s pripovedovalko Darinko Čobec.

Ta četrtek se bodo v Lenartu mudili odlični slovenski pravljičarji. Vsekakor morate prisluhniti gorenjskemu naglasu in zelo poučni zgodbi, ki jo bo iz Mestne knjižnice Kranj prinesel Jure Bohinec. Pa narečju Agice Kovše iz Mariborske knjižnice, v katerem nas bo z izjemnim občutkom nagovorila. Iz Mariborske knjižnice bosta v svojih pravljičnih torbah svoji posebni zgodbi prinesli tudi Lea Hedl in Suzana Slavič. Kot zadnjo pa bomo slišali Aleksandro Papež, ki v projektu že nekaj let zastopa barve Knjižnice Lenart.

Beseda in melodija gresta z roko v roki, zato bodo dogodek obogatili učenci harmonike Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Podružnične šole Lenart.

Po pripovedovalskem delu pa bodo v Knjižnici Lenart vsem, ki so osvojili bralno značko za odrasle le-to slovesno podelili in jih obdarili.

V četrtek, 12. maja, ob 18. uri vsekakor morate priti v Knjižnico Lenart in odpreti svoja srca posebej čarobnemu svetu pripovedovanih zgodb!

Tradicionalni sejem KOS bo v Lenartu zadnji vikend v maju

Lenartu bo med 27. in 29. majem na Hipodromu Polena v Lenartu potekal tradicionalni in jubilejni, že deseti, Kmetijsko-obrtniški sejem Lenart. Potem, ko je zadnji dve leti prireditev zaradi razmer povezanih s covidom odpadla, želijo organizatorji znova v osrčje Slovenskih goric pritegniti čimveč razstavljavcev in obiskovalcev. Rdeča nit sejma ostaja enaka, dodatno bo potekal Festival Slovenskogoriške gibanice in Festival zelja, repe in fižola ter posvet na temo Slovensko kmetijstvo po letu 2023. Sejem bo slovesno odprl mag. Aleš Irgolič, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Direktor sejma KOS Franc Lovrenčič je prepričan, da jim bo tudi letos uspelo pripraviti kakovosten tridnevni dogodek in vabi vse, da ga obiščejo, saj sejem še vedno ostaja brez vstopnine in parkirnine.

Program bo pester in popestren z novostmi, a glavni dogodki sejma ostajajo: nastop ljudskih godcev, tekmovanje v kuhanju štajerske kisle župe, vinski dan, razstava malih živali, predstavitev treninga psov, revija otroškega vodenja telet Liska, predstavitev novih projektov, ki jih izvajata Razvojna agencija Slovenske gorice (RASG) in LAS Ovtar Slovenskih goric, prihod starodobnikov, nastop country plesnih skupin in zabava za najmlajše obiskovalce. Poskrbljeno bo tudi za raznovrstno in kakovostno gostinsko ponudbo, ki jo vedno bolj dopolnjujejo lokalni ponudniki.

Sejem organizira Konjeniško društvo Slovenske gorice Lenart v sodelovanju z Občino Lenart, ki idejo od samega začetka podpira. V zadnjih letih so se v organizacijo dogodka vključili tudi RASG, LAS Ovtar Slovenskih goric, Društvo vinogradnikov Lenart, Govedorejsko društvo Slovenske gorice Lenart, Štajerska turistična zveza, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Kmetijsko svetovalna služba Lenart (v nadaljevanju: KGZ Ptuj, KKS  Lenart), Radio Slovenske gorice, Ovtarjeve novice in ostali.

RASG v sklopu sejma v sodelovanju s KGZ Ptuj, KKS Lenart, Društvom kmečkih žena in deklet Lenart, Radiem Slovenske gorice in Izobraževalnim centrom Piramida Maribor pripravlja Festival Slovenskogoriške gibanice na katerem bo možno poskusiti gibanice, ki so prispele na ocenjevanje in jih bo strokovna komisija ocenila v sredo, 11. maja, v Centru Slovenskih goric. Izbor in ocenjevanje kraljice gibanic bo izvedla posebna strokovna komisija. Ocenjevala bo senzoriko in prezentacijo same jedi v njeni tradicionalni obliki. Najboljša gibanica bo na voljo za pokušino na sejmu KOS, kjer bo zmagovalec prevzel priznanje in imel možnost sodelovanja na okrogli mizi na temo gibanice in kulinarične dediščine Slovenskih goric. Na natečaju se bodo ocenjevale zgolj gibanice, ki so v svoji tradicionalni izvedbi in sestavi značilne za območje Slovenskih goric.

V sklopu sejma bo izveden tudi Festival zelja, repe in fižola, ki se bo pričel v petek, 27. maja, ob 13. uri s pogostitveno ponudbo Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci. Dijaki bodo skupaj s profesorico Zdenko Mesarič pripravili nabor jedi iz fižola, repe in zelja v trendu s časom (na žlico, namazi, pecivo, ...). Hkrati bodo jedi na žlico iz omenjenih zelenjadnic v ponudbi sejemskih jedi Ovtarjeve mreže ponudnikov v pokritem delu sejmišča.
Strokovni del festivala s strokovnim posvetom o zelju, repi in fižolu pa bo vodila Miša Pušenjak, svetovalka specialistka iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zavod Maribor za zelenjadarstvo in okrasne rastline. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi razstavo raznih sort fižola, ki jih je za to priložnost posodila kmetovalka in ljubiteljska zbirateljica sort fižola Nataša Šalamun iz Cerkvenjaka, ki bo tudi sodelovala na posvetu. Ob Miši Pušenjak in Nataši Šalamun bodo na posvetu sodelovali se profesorica Zdenka Mesarič in Stanislava Pažek iz KGZ Ptuj, KKS Lenart ter direktorica RASG dr. Milojka Domajnko. Na festivalu pa bo možno dobiti letake z recepti. Namen festivala je predstavitev tehnologij pridelave in predelave vrtnin v Slovenskih goricah, predstavitev kmetij, osveščanje o prednostih uživanja hrane iz naše bližine in kulinarične delavnice na temo vključenih vrtnin.

Program sejma:

Petek, 27. maja 2022
09:00   Začetek sejma
09:00   Posvet – Slovensko kmetijstvo po letu 2023 – Kulturna dvorana Lenart
10:00   Voden je teličkov za pokal LISKA  - Govedorejsko društvo Slovenske gorice Lenart
12:00   Otvoritev sejma
13:00   Festival zelja, repe in fižola s strokovnim posvetom – RASG, KGZS Maribor in KGZ Ptuj, KKS Lenart in Radio Slovenske gorice
15:00   Izbor vinskega šampiona sejemske ponudbe vin
16:00   Spet bomo vandrali z Radiem Slovenske gorice
16:00  Štajerska turistična zveza Maribor - posvet predsednikov turističnih društev in zvez ter lokalnih turističnih vodnikov za Štajersko območje v prostorih RASG v Lenartu na temo: Digitalizirajmo lokalne turistične vsebine

Sobota, 28. maja 2022
10:00   Kuhanje štajerske kisle župe
14:00   Festival slovenskogoriške gibanice – razglasitev rezultatov ocenjevanja z okroglo mizo
15:00   Predstavitev društva športnih psov Lenart in demonstracija
16:00   Demonstracija traktorjev SOLIS s priključki
17:00   Nastop Country plesnih skupin

Nedelja, 29. maja 2022
10:00   Izbor županovega vina
11:00   Podelitev diplom iz regijskega ocenjevanja vin
13:00   Prihod starodobnikov
15:00   snemanje TV oddaje Ujemi sanje (triurna oddaja z desetimi glasbenimi gosti)

Otroški kotiček na sejmu omogoča spletni medij maribor24.si.
 

Tudi letos budnica v Lenartu

Tudi letos se je praznovanje prvega maja pričelo s tradicionlano budnico po lenarških ulicah za katero so pskrbeli člani in članice Slovenskogoriškega pihalnega orkestra KD MOL Lenart.

Naročite se na RSS