zombi 2

Vpis
Napovedujemo:
Marjan Toš

Marjan Toš

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam eleifend eleifend adipiscing. Quisque purus tellus, volutpat ut luctus eu, egestas quis nibh. In molestie dignissim lacinia.

Website URL: http://www.gavick.com

Na razstavi »Eno z naravo« (»One With Nature«) sodeluje tudi Slovenije, ki je lovsko in ribiško nadvse zanimiva destinacija

SVETOVNA LOVSKA RAZSTAVA V BUDIMPEŠTI OD 24.SEPTEMBRA DO 14. OKTOBRA

Z organizacijo svetovne razstave lovstva in narave (World of Hunting and Nature Exhibition) na Madžarskem želijo predstaviti pomen ohranitve narave ter spodbuditi k razumevanju vloge lovstva, ribištva in gozdarstva pri njenem trajnostnem upravljanju. Na več kot 75.000 kvadratnih metrih, to je v vseh osmih razstavnih halah, bodo poleg sejma potekale številne konference, predavanja, predstavitve tradicionalnih metod lova, razstava trofej in razstava najnovejših tehnologij. Obiskovalci bodo lahko poskušali tudi izbrane jedi, pripravljene z madžarske divjačine in rib.

Glavna zanimivost dogodka bo osrednja madžarska razstava na 5.650 kvadratnih metrih, ki bo prikazala lovstvo kot sestavni del več kot 1.000 letne madžarske zgodovine. Večja zanimivost dogodka bo tudi razstava trofej, na kateri si bodo obiskovalci lahko ogledali divjad karpatskega bazena in divjad sveta v aktivnih dioramah, ki bodo nudile poučno vizualno izkušnjo. Organizatorji pripravljajo zunanje in notranje predstavitve tradicionalnih lovskih metod, kot so lov z lokom, sokolarstvo ter lov s konji in psi. Bogastvo madžarskih voda bo predstavljeno na več kot 700 kvadratnih metrih, z 2.000 ribami 50 različnih vrst.

Kot so sporočili iz Lovske zveze Slovenije, se bo LZS predstavila na skupnem razstavnem prostoru Slovenije, v hali A, skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavodom za gozdove Slovenije in Ribiško zvezo Slovenije. Slovenija se bo še posebej predstavila na slovenskem dnevu, ki bo v nedeljo, 26. septembra. Na njem bodo s krajšim kulturnim programom sodelovali tudi slovenski lovski rogisti in lovski pevski zbor. V okviru razstave bo 25. septembra potekala tudi evropska konferenca Združenja zvez za lov in varstvo divjadi v EU (FACE). Osrednja tema konference bo o bruseljskem vplivu na odločanje o lovu in ohranjanju narave. Potekale bodo panelne razprave o karnivorih (mesojedih živalih), pticah selivkah ter o mednarodnih medijih in političnih vprašanjih, povezanih z lovom in ohranjanjem. 24. septembra pa bo FACE predstavil prenovljeni Manifest o biotski raznovrstnosti, ki dokazuje povezavo med lovom in ohranjanjem v Evropi.

7. oktobra v mariborskem Narodnem domu lovska akademija

NA STOLETNICI LOVSKE ZVEZE MARIBOR BO GOVORIL IGOR ZORČIČ, PREDSEDNIK DRŽAVNEGA ZBORA
Častni pokrovitelj praznovanja je slovenski predsednik Borut Pahor

Na zadnji seji Upravnega odbora Lovske zveze Maribor so dokončno potrdili program osrednje slovesnosti ob stoletnici ustanovitve Podružnice Slovenskega lovskega društva v Mariboru. Njen naslednik je Lovska zveza, ki povezuje 45 lovskih družin z Pohorja, dela Dravske doline, iz Kozjaka, Dravinjske doline, dela Boča in iz Slovenskih goric. Na tem območju je v lovskih vrstah nekaj več kot 2100 članov, tako da je mariborska Lovska zveza največja območna lovka zveza v Sloveniji.

Praznična akademija z zborovanjem lovcev bo 7. oktobra 2021 ob 17.00 v Maistrovi dvorani v Narodnem domu. Tam bodo lovce in njihove goste iz domovine in tujine pozdravili in nagovorili Marjan Gselman, predsednik LZ Maribor;Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Sloveije in Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor. Slavnostni govornik bo predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Igor Zorčič. V kulturnem programu bodo nastopili lovski rogisti iz Maribora, vokalna skupina Cantare in dramski igralec Bojan Maroševič. Ta bo premierno predstavil monokomedijo z naslovom Naj ostane med nami, avtorja Toneta Partljiča. Častni pokrovitelj praznovanja stoletnice LZ Maribor je slovenski predsednik Borut Pahor.

Pobudnik za ustanovitev Podružnice SLD v Mariboru je bil bančnik in bančni ravnatelj Dragotin Klobučar. Podružnica je predložila Pravila, ki so datirana na 18. november 1921, v potrditev oddelku za notranje zadeve Pokrajinske uprave v Ljubljani. Pokrajinska uprava jih je odobrila 14. decembra 1921. S tem aktom je podružnica tudi formalnopravno uradno začela delovati. Njen prvi načelnik (predsednik) je postal Dragotin Klobučar, ki je bil hkrati tudi član osrednjega odbora SLD v Ljubljani. Podružnico je dobro vodil in utrdil sloves velike lovske avtoritete na Štajerskem. Dragotin Klobučar je bil tudi ustanovni član Slovenskega lovskega kluba leta 1907 in Društva ljubiteljev ptičarjev. Od leta 1913 je bil vzoren kinološki sodnik in se je uveljavil tudi kot rejec psov ptičarjev. Leta 1925 se je zavzel za decentralizacijo lovske organizacije in dosegel, da so podružnice SLD dobile večjo samostojnost in veljavo pri odločanju. Leta 1955 je prejel odlikovanje LZS, in sicer red za lovske zasluge II. stopnje in leta 1957 še zlati znak Kinološke zveze Slovenije. Bil je tudi častni član Društva ljubiteljev ptičarjev. Umrl je leta 1960. Pokopan je na pobreškem pokopališču v Mariboru.

Mariborska podružnica SLD je kmalu postala »lepa lovska postojanka na Štajerskem« in je opravila tudi pomembno narodno-politično poslanstvo ob severni meji med obema svetovnima vojnama.

 

Fotografija:

Kasaške dirke v Ljutomeru spet navdušile

CIARA TP DRŽAVNA PRVAKINJA TRILETNIH KASAČEV

Zmagovalka  državnega prvenstva za 3-letne kasače je CIARA TP iz znanega Pirčevega rejskega in tekmovanega hleva na Krimu. Na vajetih umirjenega voznika Mirka Gregorca je na zahtevni 2100 metrski tekmovalni stezi zmagala s kilometrskim časom 1:19,1 pred ANABELLO na vajetih Marka Slaviča iz Ljutomera in LUXURY ICE na vajetih Milana Žana iz Komende. Trojico najboljših slovenskih triletnih kasačev je vozila trojica izjemno izkušenih tekmovalcev, ki se lahko pohvalijo s številnimi zmagami v mnogih prestižnih tekmovanjih, tako doma kot tudi v tujini. 

Nedeljske kasaške dirke z državnim prvenstvom za triletne slovenske kasače je ljutomerski klub pripravil v sodelovanju z občino Križevci, ki je praznovala občinski praznik. Ta je tudi v znamenju kasaškega športa in konjereje, saj praznujejo praznik v spomin na dogodek izpred 147 let, ko so trmasti in gospodarni Prleki prvič zapregli svoje hitre konje in se 12. septembra 1874. leta pomerili v konjskih dirkah. To je bil začetek kasaštva v slovenskih deželah, na kar so vsi Prleki neizmerno ponosni.

  • Published in Šport
  • 0

Planinsko društvo Hakl iz Svete Trojice v akciji »Slovenija planinari«

PLEZANJE PO HAKLOVI UMETNI STENI PRI JEZERU IN OGLED FILMA O GORSKIH PAŠNIKIH
Športno plezanje po umetnih stenah je ta čas športna panoga, ki je postala zelo zanimiva in moderna. Naši športni plezalci so s to dejavnostjo »zastrupili« mlado generacijo. Umetne plezalne stene rastejo, kot gobe po dežju v šolskih telovadnicah v športnih centrih, pa tudi v naravnem okolju, kjer postajajo dodatni rekvizit za vse, ki se vsaj za nekaj časa na dan ali teden umaknejo v naravo na rekreacijo. Tako je tudi HAKLOVA umetna stena , ki so jo postavili ob Trojiškem jezeru, v letu 2019 obogatila trojiško obalo jezera. Kljub temu, da še ni v celoti dokončana, že omogoča uporabo in užitke v plezanju.

Kot je sporočil
Drago Lipič iz PD Hakl, so planinci v želji, da se z njenimi plezalnimi smermi spozna čim več uporabnikov, pripravili »dan odprtih vrat« vodenega plezanja, ki bo v četrtek, 23. septembra, od 15.00 dalje.

»Poskrbeli bomo, da vam ne do dol čas. Izvedeli boste kako se varno uporablja stena, kakšno opremo potrebujete. Morda se nam priključite pri delih, ki jih za ta dan načrtujemo na steni. Ko se bo dovolj stemnilo (predvideno okoli 19.00 ure), pa vas vabimo na ogled filma, ki ga je posnel naš član Robi Kranfogel. Zgodba filma nam predstavi življenje in delo v gorskih pašnih skupnostih na Gorenjskem ob tem pa boste uživali v čudoviti gorski naravi naših planin, po katerih ste morda nekateri že pretegovali noge«, je še povedal Drago Lipič iz PD Hakl iz Svete Trojice v Slovenskih goricah.

  • Published in Šport
  • 0
Naročite se na RSS
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar