zombi 2

Vpis
Napovedujemo:

V rožnatem oktobru za večjo ozaveščenost o raku dojk

V rožnatem oktobru za večjo ozaveščenost o raku dojk Foto: arhiv občine

Z mesecem oktobrom se je začel mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, rožnati oktober. Podobno kot v večini razvitih držav je rak dojk tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. V letošnjem letu je v ospredju slogan »Bodi in ostani zdrava!« s poudarkom, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog. Glede na podatke Registra raka Republike Slovenije je v Sloveniji leta 2018 za rakom dojke zbolelo 1526 oseb, približno en odstotek teh predstavljajo moški. Pojavnost glede na podatke v zadnjih letih na žalost narašča pri obeh spolih.

V skrbi za občanke in občane se je Občina Sv. Jurij v Slov. Goricah letos odločila pridružiti akciji rožnati oktober z virtualnim dogodkom Race for the Cure, ki je potekal med 26. septembrom in 10. oktobrom 2021. Na prvi oktobrski dan sta predstavnici Zdravstvenega doma Lenart s krajšim predavanjem predstavili pomen samopregledovanja dojk, zgodnjega odkrivanja raka dojk, zdravega načina življenja in odgovornosti do svojega zdravja. Kakšne trende zaznavajo pa nam je Katja Domadenik, diplomirana babica iz ZD Lenart pojasnila:

“Ženske so vse bolj ozaveščene o samopregledovanju, ki je učinkovit način za zgodnje odkrivanje sprememb na dojkah. Velikokrat pa zaznamo, da ženske samopregledovanje poznajo, zatakne pa se pri rednem izvajanju le tega. Je pa tudi res, da so ženske bolj dosledne pri udeležbi na preventivnih pregledih dojk. Preventivna mamografija dojk pripada vsem ženskam po 50. letu starosti, udeležijo pa se je lahko vsaki dve leti preko preventivnega programa DORA.”

Na vprašanje kaj storiti, če zaznamo v dojki spremembo pa nam Domadenikova svetuje:

“O vseh novonastalih spremembah v dojkah je potrebno obvestiti ginekologa ali izbranega zdravnika in se naročiti na pregled. Zdravnik oceni resnost situacije in po potrebi osebo napoti na nadaljnje preiskave.”

Po končanem predavanju so s krajšim pohodom ob Globovnici obeležili rožnati oktober. Lepo je bilo vedeti, da se znanje in druženje prenaša tudi na mlajše generacije. Zbranim se je pridružil tudi župan Peter Škrlec, ki take dogodke podpira, saj pozitivno vplivajo na dobrobit njihovih občank in občanov.

foto3

Nazadnje urejeno: torek, 12 oktober 2021 18:34
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar