zombi 2

Vpis

Otroci vrtca OŠ Sveta Ana so obiskali župana

Otroci Zelene igralnice vrtca OŠ Sveta Ana so v okviru  projekta Trajnostna mobilnost v vrtcu obiskali občino Sveta Ana in župana g. Silva Slačka. Predali so mu samostojno izdelani kartografski prikaz okolice vrtca, kjer so označili in podali nekaj predlogov za izboljšave, ki se tičejo prometne in splošne varnosti otrok.

V mesecu aprilu in maju so otroci Zelene igralnice ter vseh drugih vrtčevskih skupin zavzeto izvajali dejavnosti, s katerimi so spodbujali okoljsko ozaveščenost, predstavljali problematiko gostega prometa in negativne vplive le-tega na okolje. V vrtcu smo izvajali gibalne aktivnosti na prostem, spoznavali kraj in predstavljali nove oblike gibanja – vožnja z vlakom, avtobusom ter spodbujali otroke in starše, da prihajajo v vrtec peš. Otroci Oranžne igralnice so izdelali maketo Svete Ane, otroci Zelene igralnice pa podroben zemljevid okolice vrtca, kjer so zapisali svoje predloge za boljšo prometno varnost. Otroci so te predloge izrazili sami, saj so se na opazovalnih sprehodih prelevili v prave prometne inšpektorje.

Dejavnost je potekala v okviru projekta Trajnostna mobilnost v vrtcih, ki predlaga tudi seznanitev lokalne skupnosti z opažanji otrok. Tako so otroci Zelene igralnice v juniju obiskali tudi župana in mu predložili kartografski prikaz, na katerem so označili predloge za varnostne izboljšave v okolici vrtca. Župan g. Silvo Slaček je bil nad predlogi navdušen in povedal, da se bo potrudil, da uresniči čim več otroških idej. 

In kaj sploh je trajnostna mobilnost? Trajnostna mobilnost pomeni možnost premikanja na enega od razpoložljivih potovalnih načinov, ki imajo majhen negativen vpliv na okolje, kot so: hoja, kolesarjenje, javni potniški promet, odgovorna uporaba avtomobila in uporaba okolju prijaznih vozil.  S samim projektom Trajnostna mobilnost v vrtcih želimo prispevati k spreminjanju potovalnih navad na način, da se poveča število prihodov v vrtec na trajnosten način (npr. peš, s kolesi, skirojem, z avtobusom ali več družin s skupnim prevozom).

Projekt Trajnostna mobilnost v vrtcih se je izvajala več mesecev. Pričela se je z akcijo Belega zajčka v mesecu aprilu 2021, ko je vrtec starše pozval, da v vrtec prihajajo in odhajajo na trajnostni način. Tako so otroci skozi ves teden prihajali v vrtec peš, s kolesi, skiroji, tisti najbolj od daleč pa so prihajali z avtomobili, ki so jih starši parkirali vsaj 200 m od vrtca in so vsaj del poti prehodili peš. V predhodnih in nadaljnjih mesecih pa so otroci vseh skupin vrtca izvajali številne zanimive in raznolike dejavnosti, s katerimi so vzgojitelji želeli približati nov pogled na problematiko onesnaževanje zemlje, voda in zraka.

Projekt je bil med otroci in starši zelo dobro sprejet in prav gotovo bomo z izvajanjem podobnih dejavnosti tudi v prihodnjih letih še nadaljevali. Otroci so naše največje bogastvo in prav je, da jim zagotovimo svetlo prihodnost in zdrav ter čist planet ustvarjen za nadaljnje rodove.

Metka Jančar, koordinatorica projekta Trajnostna v vrtcu OŠ Sveta Ana 

Last modified ončetrtek, 15 julij 2021 16:54
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar