zombi 2

Vpis

Ob 30. obletnici slovenske države bodo v Lenartu postavili Steber slovenske državnosti, slavnostni govornik Peter Svetina

Vizualizacija stebra slovenske državnosti Vizualizacija stebra slovenske državnosti

Letos praznujemo tridesetletnico naše samostojnosti in neodvisnosti. V Lenartu bodo ob tej priložnosti postavili steber slovenske državnosti, ki bo dobil svoje mesto na zelenici med Rotovžem in večstanovanjskih objektom na Kraigherjevi ulici 1.

»S postavitvijo stebra državnosti želimo vzpodbuditi pozitivno razmišljanje in odnos do naše države in njene zgodovine. Želim, da bi nas ta simbol povezal, nam dal upanje in spodbudil odgovornost slehernega v naši skupnosti. Znanje in izkušnje, ki jih imamo moramo uporabiti za delo v dobro in naš razvoj. Na demokratičnih osnovah nas mora povezovati ljubezen do domovine ob upoštevanju naših korenin in različnosti. Svobodni in zdravi se bomo lahko veselili razvoja in z upanjem šli v prihodnost. Prav je, da se spomnimo vsega kar smo v času samostojnosti dosegli. Morda se moramo prej vprašati kaj vse imamo in nato česar še nimamo," je v obrazložitvi zapisal lenarški župan mag. Janez Kramberger.

Avtor stebra je Andrej Gabrovec Gaberi, ki se je honorarju odpovedal, stroške postavitve pa bi naj pokrili s sponzorskimi sredstvi, manjša dela pa bo opravil režijski obrat občine. Steber z umetniškim delom bo lepo dopolnil prostor na zelenici, kjer je bila ob osamosvojitvi pred tridesetimi leti posajena lipa, kot simbol rojstva države. S postavitvijo soglašajo tudi lastniki zemljišča na Kraigherjevi ulici 1.

Ob stebru državnosti je je umetnostni zgodovinar dr. Damjan Prelovšek zapisal:

"Steber državnosti kiparja Andreja Gabrovca-Gaberija, namenjen za mesto Lenart ima vse odlike preprostega, vendar dostojnega zgodovinskega obeležja. Živimo v času, ki ni naklonjen spomeniški plastiki in je le redko kdo sposoben likovnega presežka na tem področju. Gabrovcev osnutek obeliska z manjšo simetrično zaključeno plastiko je vsekakor dobrodošla izjema. Gre za kontrast med strogim, spodaj delno profiliranim podstavkom, na katerem je predviden napis z manjšo razgibano plastično dopolnitvijo. Kaj ta predstavlja, je težko reci, pa tudi ni pomembno če gre za del ženskega telesa, s katerim se kipar ves čas zavzeto peča ali za ptico svobode ali kaj drugega. Njeno edino sporočilo sta veselje in lepota, ki spremljata našo narodno osamosvojitev. Gaberijev spomenik bo vsekakor dobrodošlo estetsko dopolnilo v prostoru med hišami ob glavni ulici v mestu Lenart. Opozoril bi rad, da se je kipar doslej že izkazal z mnogimi spomeniki tudi izven naše domovine."

Spominsko obeležje ob 30. obletnici slovenske države bo izdelano iz umetnega kamna in brona, visoko 5,5 metra. Obeležje pod naslovom "Slovenski steber državnosti" bo sestavljeno iz plošče na vrčih, stebra in skulpture odlite v bron. Steber bo simboliziral državo kot civilizacijsko pridobitev, skulptura Slovenske muze pesmi pa bo spominjala na pesmi, kot tihe priče zgodovine slovenskega naroda.

Slovesno odkritje Stebra slovenske državnosti bo po proslavi ob dnevu državnosti v Mestnem parku dr. Jožeta Pučnika, ki bo potekala v sredo, 23. junija, ob 18. uri. Pred proslavo bo v cerkvi sv. Lenarta potekala maša za domovino, ki jo bo daroval lenarški župnik Marjan Pučko.

Na proslavi bosta zbrane pozdravila župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger in poslanec DZ RS Franc Breznik. Slavnostni govornik na prireditvi bo Peter Svetina, varuh človekovih pravic Republike Slovenije.

V kulturnem programu bodo nastopili člani in članice Slovenskogoriškega pihalnega orkestra MOL Lenart, Eva Kurnik in Matic Lorbek, Il Divji, Špela Brumen, Aleksander Živko in Tadej Postružnik ter učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Podružnične glasbene šole Lenart.

Last modified onsobota, 19 junij 2021 10:56
+27
°
C
H: +29°
L: +15°
Lenart v Slov. goricah
Sunday, 27 June
Poglej 7-dnevno napoved
Mon Tue Wed Thu Fri Sat
+33° +34° +32° +26° +19° +24°
+17° +17° +18° +14° +15° +13°

oglas ovtar