banner fiskars2

Vpis

V SVZ Hrastovec obeležili Veseli dan prostovoljstva

Foto: arhiv zavoda Foto: arhiv zavoda

V Socialno varstvenem zavodu Hrastovec so ob podpori prostovoljk in prostovoljcev organizirali dogodek Veseli dan prostovoljstva. Zavod je s tem dogodkom obeležil tradicionalni oz. nacionalni teden prostovoljstva, ki ga organizira Slovenska filantropija. Izvedli sta se dve akciji in sicer: Pohod po Agatini poti in Čistilna akcija v okolici zavoda. Obe akciji sta bili planirani že v mesec aprilu kot Dan za spremembe, ki ga je Slovenska filantropija promovirala pod sloganom »premagajmo osamljenost«, vendar je potem dogodek zaradi epidemioloških razmer odpadel. Ekipa strokovnih delavcev in sodelavcev, ki v zavodu skrbi za promocijo prostovoljstva je bila vztrajna, da se bo ta dogodek vendarle izpeljal. Ob prilagajanju na epidemiološke razmere in ugodni vremenski situaciji, smo tako združili oba dogodka v enega in tako na en mah obeležili vseslovenski 22. Nacionalni teden prostovoljstva in 12. Dan za spremembe.

Akcije sta se udeležili dve prostovoljki, gospa Angelca in gospa Duržica. Vsi sodelujoči pa smo bili veseli, da sta podarili svoj čas in skupaj z nami praznovali Veseli dan prostovoljstva ter tako okrepili naše vezi.

Pohodniki so se zbrali na grajskem dvorišču, kjer so napolnili svoje nahrbtnike z vodo in sendviči ter se odpravili na pot. Pot jih je vodila po Agatini poti, katera poteka po nasipu ob reki Pesnici do jezera Komarnik. Ob jezeru so naredili pavzo za okrepčila in prijetno kramljali o zgodovini teh krajev in običajev. Po prijetnem druženju so nadaljevali pot proti kraju, kjer stoji znameniti »Črni križ pri Hrastovcu« in ob katerem so slišali zgodbo o Agati in časih, ko so še vladali grofje Herberstein. Po počitku in zgodovinskih dejstvih, so se vrnili do jezera Komarnik in ob Pesnici nazaj v zavod, kamor so se vrnili prijetno utrujeni in polni novih doživetij.

Sodelujoči v čistilni akciji pa so se zbrali v parku zavoda, kjer so si nadeli rokavice in se po skupinah odpravili čistit okrog parkirišč, po sprehajalnih poteh, ožji okolici zavoda, vse do Zamarkove in okrog ribnikov. Čistilne akcije se je udeležilo okrog 20 udeležencev. Po končani akciji so se vsi zadovoljni zbrali v parku zavoda, kjer so se okrepčali s sendviči in vodo.

»Prepričani smo, da smo z akcijama dosegli zastavljen namen in pozitivne spremembe, s katerimi smo udeležence spodbudili k skrbi za zdrav življenjski slog in skrbi za čisto okolje ter ob tem okrepili medsebojne vezi,« je povedala Tadeja Bohak, strokovna vodja SVZ Hrastovec.  

Nazadnje urejeno: sreda, 09 junij 2021 19:37