banner fiskars2

Vpis

Terapevtska robotska mucka sedaj tudi v SVZ Hrastovec

Dr. Aleš Musar je osebno izročil donacijo stanovalkam in stanovalcem SVZ Hrastovec. Foto: Foto Askari Dr. Aleš Musar je osebno izročil donacijo stanovalkam in stanovalcem SVZ Hrastovec. Foto: Foto Askari

Ob slovnosni otvoritvi obnovljenih baročnih stopnic, ki je potekala 13. septembra, je dr. Aleš Musar, soprog predsednice države RS, oddelku za demenco v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec doniral interaktivno robotsko mucko, ki bo pomagala pri terapiji oseb z demenco.  

mucka 2

V tujini uveljavljene prakse in inovacije počasi, a vztrajno, vstopajo tudi v naš prostor. V Trubarjevem domu upokojencev Loka že nekaj časa uspešno uporabljajo dve interaktivni robotski mucki kot del terapevtskega pristopa za osebe s to boleznijo. Dr. Aleš Musarm je doniral robotsko mucko, ki je sedaj že tretja v Sloveniji, oddelku za demenco v SVZ Hrastovec in jo osebno izročil delovni terapevtki na prej omenjenem oddelku. Stanovalci so mucko, ki so ji nadeli ime Miki, sprejeli z občudovanjem in veseljem, kar jim je vrnila s predenjem in mjavkanjem.

Dr. Aleš Musar se je delovni terapevtki Andreji Ignatijev najprej zahvalil, da se zelo skrbno ukvarjajo z našimi sodržavljani in povedal, da mu je v čast, da lahko podeli terapevtsko muco, ki je kot prvi tovrsten robot v tem zavodu in da si želi, da bi stanovalcem prinesla čim več miru. Ignatijeva je ob prevzemu donacije povedala, da je

“Vsak stik s stvarmi, ki so približek domačemu, za nas velika pridobitev. K temu tudi strmimo in trudili se bomo, da bo mucek v dobrih rokah naših stanovalcev.”

mucka 3

Robotske mucke so se izkazale za izjemno koristno pri izboljšanju življenja stanovalcev in pri zagotavljanju čustvene podpore. Njen interaktivni pristop, ki vključuje gibanje, zvoke in senzorsko tehnologijo, omogoča bolnikom sproščujoče in terapevtske izkušnje ter spodbuja njihovo psihično in fizično počutje. V SVZ Hrastovec so sicer imeli tudi žive mucke, vendar so jih morali umakniti, saj so znale s svojimi krempljci tudi popraskati stanovalce.

Interaktivna robotska mucka je novost v oskrbi oseb s demenco in kaže na nenehen trud in zavezanost SVZ Hrastovec k izboljšanju kakovosti življenja njihovih stanovalcev. SVZ Hrastovec je tako postal še ena točka, kjer se novi pristopi in inovacije uspešno uvajajo in koristijo tistim, ki jih najbolj potrebujejo. V sklopu zavoda imajo sicer tudi kmetijo Rožengrunt, kjer imajo stanovalci možnost stika z domačimi živalmi.

mucka 4

Nazadnje urejeno: sreda, 13 september 2023 19:43