banner fiskars2

Vpis

Po sinočnem neurju: najhuje je v Vitomarcih, Trnovski in Vinički vasi ter Voličini

Slovenske gorice je včerajšnje neurje zalilo z vodo, ponekod je ponovno klestila toča. V Trnovski vasi je poplava povzročila škodo v telovadnici, kulturni dvorani in zdravstvenem domu: v Vitomarcih je pod glavno cesto zdrsnil plaz, mnogi so ostali brez elektrike in vode; hudourniške vode so preplavile infrastukturo in zalile mnoge objekte v Gočovi; v Spodnji in Zgornji Voličini ter Vinički vasi je toča sklestila veliko kmetijskih površin. Gasilci so delali vse do poznih nočnih ur, da bi sanirali najnujnejše. Ocena celotne škode zaradi neurja še ni znana, a zaradi obsežnosti mnogi že pogledujejo in upajo na pomoč države pri sanaciji prizadetih območij.

Benediški in cerkvenjaški teren: Večje škode niso zabeležili

Benediškega župana Milana Repiča smo ujeli ravno med jutranjim ogledom terena. »K sreči smo spet šli dobro skozi neurje. Ravno sem namenjen proti Ihovi, tam še nisem bil, zaenkrat pa nisem niti videl niti bil obveščen o čem drastičnem,« je dejal.

Z Občine Cerkvenjak so sporočili, da je voda sicer zalila nekaj objektov, a (zaenkrat) prav tako niso bili obveščeni o večji škodi.

Trnovska vas: "Voda je tekla skozi zaprte strehe"

Eno najbolj prizadetih območij je Trnovska vas. Župan Alojz Benko situacijo opisuje kot katastrofalno:

»Prejšnje neurje je bolj prizadelo smer Ločič, včeraj pa je "udarilo" po Pesniški dolini - naselji Biš in Trnovska vas. Če tega ne vidiš na lastne oči, ne moreš verjeti. Voda je tekla skozi zaprte strehe - dejansko ni odkrilo strehe telovadnice in kulturne dvorane, a je notri voda. Voda je udarila tudi v klet zdravstvenega doma. Največ težav je na (gramoznih) cestah, pojavili so se tudi plazovi."

bis Naselje Biš v Pesniški dolini. Foto: Dušanka Škamlec (levo) in Drago Pukšič (desno)

Prebivalcem so na pomoč takoj priskočili gasilci, sedaj pa so na delu režijski obrat in dva zasebnika, ki so ju poprosili za pomoč, saj je sanacija preobsežna za standardne zmožnosti občine in pristojnih organov.

trnovska telovadnica Voda, ki je preko stene vdrla v telovadnico v Trnovski vasi. Foto: Alojz Benko

Izredne razmere v Vitomarcih: »Brez elektrike smo tudi brez vode«

Miran Čeh, direktor občinske uprave v Občini Sveti Andraž je včerajšnje neurje s točo in njegove posledice opisal s slišno grozo v glasu:

»Bilo je presenetljivo in strašno. Prišlo je iz nenada, trajalo zgolj kakšnih 20 minut in za seboj pustilo neverjetno škodo. Kot so poročali tudi iz Trnovski vasi, je zgolj v nekaj minutah padlo več kot 50 litrov/m2. To so količine vode, ki jih je nemogoče opisati, nemogoče je bilo sproti reševati situacijo in preprečevati še hujšo škodo.

Na terenu so tri ekipe gasicev s tremi vozili delale do poznih nočnih ur, poskušali so sanirati vsaj najnujnejše zadeve. Skupaj z javno službo smo uredili zasilno prevoznost cest. Danes rešujemo naprej ob čemer se bojimo, da nas bo danes doletel nov val.«

S poveljnikom gasilskega društva so se že dogovorili za sestanek, na katerem bodo poskusili pripraviti čim več dodatne opreme. Po sinočnih pogovorih sicer ugotavljajo, da bodo gasilska društva morali bolje opremiti za primere naravnih nesreč, teh je namreč zmeraj več.

Se pa v Občini Sveti Andraž ob neurjih in izpadih elektrike soočajo še z dodatno težavo. Čeh pojasnjuje:

»Naš celoten vodovodni sistem deluje na črpalkah, tako, da je za vodo potrebno najprej zagotavljati elektriko. Komunalno podjetje se je ponovno potrudilo zagotovit čimveč agregatov, da imajo ljudje torej tako elektriko kot vodo. Pri nas so namreč brez elektrike ljudje takoj tudi brez vode.«

Občina je ob prejšnjih neurjih že porabili vsa rezervna sredstava, tudi tista, ki so jih dobili po majskem neurju. Oceno nastale škode si direktor občinske uprave še ni upal podati, je pa dejal, da je »na infrastrukturi za kakšnih 100.000 evrov škode samo nekih drobnih stvari, katere bo potrebno urediti, da se uredi funkcionalnost. O konkretnih sanacijah sploh ne upamo razmišljati, ker bodo cene res visoke. Tudi škode na njivah še nismo uspeli pregledati in oceniti.« Ob tem že pogledujejo proti Centru za zaščito in reševanje in upajo, da bo le-ta skupaj z vlado zagotovil kakšna interventa sredstva za prvo pomoč.

Pri Sveti Trojici je nahuje v naselju Gočova

Občinska uprava Občine Sveta Trojica se je ravno odpravljala na teren – skupaj s predstavniki civilne zaščite so se namenili v Gočovo, kjer je bilo najhuje. Hudourniške vode so preplavile infrastukturo in zalile mnoge stanovanjske in gospodarske objekte. Nekaj vode je sicer priteklo tudi v šolo, o drugi škodi zaenkrat niso bili obveščeni, tudi opazne toče ni bilo.

gocova Foto: Matjaž Šalamun (levo) in Ivan Štebih (desno)

Lenart: Najbolj prizadeti sta Voličina in Vinička vas

vinicka vas s Posledice strašnega naliva s točo v Vinički vasi. Foto: Stanko Levačič

V lenarški občini smo govorili s podžupanom Francijem Ornikom. Včeraj, takoj po neurju, je bil na terenu v Voličini, sedaj se ponovno odpravlja preverit aktualno stanje. Strašni naliv s točo je tokrat najbolj prizadel Spodnjo in Zgornjo Voličino ter Viničko vas. Gasilci so bili aktivirani in so pomagali črpati vodo, odstranjevati drevje s cestišč, ... ponekod je odkrivalo tudi strehe (hiša v Črmljenšaku). Ocene škode zanekrat še nimajo, saj si je potrebno stanje najprej dodobra ogledati. Glede na to, da je toča klestila tudi po kmetijskih pridelkih, bo škoda zagotovo ponovno velika.

smid trnovska Kmetija Šmid v Vinički vasi

Gasilci PGD Lenart so sicer sporočili, da so včeraj opravili pet intervencij. V Hrastovcu in Zgornji Voličini so posredovali ob odkritih strehah; v Obrtni ulici v Lenartu so črpali vodo iz objekta; gasili so goreče vozilo na uvozu na avtocesto, kjer je prišlo do prometne nesreče; na Nikovi ulici v Lenartu pa je hudourniška voda poplavila klet stanovanjskega objekta.

lenart V Lenartu so bile mnoge ceste poplavljene tako močno, da se robnikov sploh ni videlo. Foto: Marija Semenski

Pri Sveti Ani in v Jurovskem Dolu zgolj obilno deževje

Župan Občine Sveta Ana Martin Breznik je povedal, da je tokratno neurje v večji meri na srečo obšlo njihovo občino. Doletel jih je sicer naliv, a po prvem ogledu terena župan zadovoljno ugotavlja, da ni nastala večja škoda.

Podobno je bilo v Občini Sveti Jurij v Slov. goricah, kjer je direktor občisnke uprave Samo Kristl dejal, da so včeraj doživeli »obilno deževje, ki pa ni povzročilo večje škode.«

Nazadnje urejeno: sobota, 22 julij 2023 18:13