banner fiskars2

Vpis

Slovesno blagoslovili obnovljeno kapelo v Ločiču

Slovesno sveto mašo darovali kar trije duhovniki. Slovesno sveto mašo darovali kar trije duhovniki.

V Ločiču so v nedeljo, 9. julija, pripravili slovesno sveto mašo in blagoslov obnovljene Benkove kapele ter kužnega znamenja ob njej. Kapela in znamenje se nahajata na dvorišču družine Benko, ki je po blagoslovu pripravila tudi druženje ob pogostitvi.

Kapelica, posvečena Mariji, je zaprtega tipa, pokrita z opečno kritino, obnovljenim lesenim zvonikom na strehi ter obnovljeno fasado. Prav tako na novo urejeno električno napeljavo ter obnovljenimi okni in vrati. Družina Benko se je obnove z vso odgovornostjo do svojih prednikov lotila celovito in bila pri tem postavljena pred več izzivov kot so jih sprva načrtovali.

Kapelica je bila postavljena v prvi polovici 20. stoletja in se nahaja na dvorišču družine župana Občine Trnovska vas, Alojza Benka. V njej je tudi kip Marije, ki je nameščen pred z oblaki poslikano steno. Poslikava je delo umetnice Jasmine Skurjeni. K obnovi je, po besedah Alojza Benka, pripomoglo tudi več občanov, med njimi posebej Janko Krajnc in Miran Brumen.

papez kapelica 2 Notranjost obnovljene kapelice.

Ob kapeli se nahaja kamnito znamenje kvadratne oblike. Na vrhu je kip Matere Božje, na strehi nad njim pa kip sedečega Jezusa, ki nas opominja na našo človečnost, na to, da se je kdaj potrebno tudi ustaviti v vsakdanji naglici, kakor je po blagoslovu dejal prof. dr. Slavko Krajnc. Znamenje naj bi bilo postavljeno v 16. stoletju.

Slovesno sveto mašo so darovali prof. dr. Slavko Krajnc, domači župnik, Jože Škofič in nekdanji tukajšnji župnik, Jože Rajnar. Zapeli so člani mešanega cerkvenega pevskega zbora pod vodstvom organista Ludvika Krajnca. Pri prepevanju Marijinih pesmi pa so jim z veseljem pritegnili vsi zbrani. Blagoslova se, zaradi obveznosti v svoji župniji, ni mogel udeležiti prav tako nekdanji župnik pri sv. Bolfenku, Franc Mlakar.

»Smo Marijin narod, smo narod znamenj in eno takih je tudi tukaj v Ločiču, znamenje žive vere.« je med pridigo poudaril Škofič.

Alojz Benko se je po blagoslovu zahvalil vsem, ki so se dogodka udeležili, vsem, ki so k obnovi pripomogli ter jim izročil domače dobrote v zahvalo. Zbralo se je več kot 70 domačinov, ki so preživeli prijeten popoldan ob pogostitvi, ki jo je pripravila družina Benko.

Nazadnje urejeno: ponedeljek, 10 julij 2023 08:44