banner fiskars2

Vpis

Sejem KOS: Stroka in kmetovalci so ključnega pomena za razvoj kmetijstva v bodoče

"Ne bomo dovolili, da kdor koli posega v osnovne vrednote kmetijstva oziroma podeželja: pravice do kmetovanja, pravice za ohranjanje podeželja in pravice za kmetstvo na podeželju,« je bil kritičen Venčeslav Senekovič. "Ne bomo dovolili, da kdor koli posega v osnovne vrednote kmetijstva oziroma podeželja: pravice do kmetovanja, pravice za ohranjanje podeželja in pravice za kmetstvo na podeželju,« je bil kritičen Venčeslav Senekovič.

Danes je na lenarški Poleni potekala otvoritev 11. kmetijstvo-obrtniškega sejma v Lenartu. Sejem, ki je že vsa leta brez vstopnine in parkirnine, združuje kmetovalce in obrtnike, vedno več poudarka pa dajaje tudi lokalni kulinarični ponudbi. Slavnostni govornik na otvoritvi sejma je bil Venčeslav Senekovič, predsednik območne enote Maribor.

Na uradni otvoritvi so zbrane pozdravili župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger, Lea Bela iz Govedorejskega društva Slovenske gorice, Alojz Hrga, predsednik Območne enote KGZS Ptuj, in Venčeslav Senekovič, predsednik Območne enote KGZS Maribor. Kulturni program so pripravili učenci glasbene šole v Lenartu in ljudske pevke Društva upokojencev Lenart. Predsednik ptujske območne izpostave Alojz Hrga je povedal, da se na širšem območju Maribora in Ptujskem, vključno z Lenartom, službe trudijo in prizadevajo, da bi kmetijstvo bilo v čim boljšem položaju, da bi se lahko razvijalo in da bi še dolgo časa obstajal kmet in kmetstvo na Slovenskem.

SEJEM KOS1

»Žal nam razmere v zadnjem času tega ne omogočajo; svetovalno službo želijo prepihati v drugačno organizacijo in upam, da se to ne bo zgodilo. Želim si, da bi stroka ostala čim bližje kmetu, kakor tiste organizacije, ki so zveste kmetijstvu, tako kot je kmetijsko gozdarska zbornica, strokovne inštitucije, seveda pa so pri tem tudi zelo pomembne lokalne skupnosti, ki v okviru svojih pristojnosti pomagajo in razvijajo infrastrukturo in druge dejavnosti, da se razvija podeželje,« je izrazil Alojz Hrga.

Predsednik območne enote KGZS Maribor je čestital organizatorjem sejma KOS, za ohranjanje tradicije, »saj je Lenart iz starih časov poznan po različnih, zelo prepoznavnih živinorejskih razstavah, vključno z konji. Prav je, da se ta dejavnost in stroka razvija tudi v naprej,« je pohvalil Venčeslav Senekovič, predsednik območne enote KGZS Maribor.

»Tukaj vidimo stojnice z dobrotami slovenskih kmetij, iz naših okoliških kmetij, kar je seveda ključnega pomena za razvoj turizma in podeželja v Sloveniji. Tukaj smo strnjeni stroka in kmetovalci - kar je ključnega pomena za razvoj kmetijstva v bodoče. V zadnjem času nam ni naklonjeno pravzaprav nič: od vremenskih razmer, do draginje, na koncu pa še politika, ki ne prisluhne niti kmetu, niti stroki. Kmetje smo ponižni, trdi, trmasti in delovni ljudje. A ne bomo dovolili, da kdor koli posega v osnovne vrednote kmetijstva oziroma podeželja: pravice do kmetovanja, pravice za ohranjanje podeželja in pravice za kmetstvo na podeželju,« je bil kritičen Venčeslav Senekovič.

SEJEM KOS3Ljudske pevke iz Društva upokojencev Lenart.

Sejem KOS bo potekal od 26. do 28. maja med 9. in 19. uro na Športno-rekreacijskem centru Polena, kjer bodo obiskovalci lahko uživali v sejemskem dogajanju, prisostvovali strokovnim posvetom, izboru županovega vina, tekmovanju v kuhanju kisle župe, manjkal pa ne bo niti kulinaričen, kulturen in zabaven program. Za razigranost najmlajših obiskovalcev pa bodo poskrbela Napihljiva igrala Veverička.

SEJEM KOS2

Velja si ogledati vodenje teličkov za pokal LISKA, ki ga organizira Govedorejsko društvo Slovenske gorice Lenart. Tovrstno dogajanje je za rejce odlična priložnost za izmenjavo izkušenj; za študente in dijake lahko služi kot dopolnitev učnega programa; za obiskovalce pa je zagotovo dobrodošla zanimivost.

Ljubitelji vina bodo imeli priložnost, da se udeležijo izbora vinskega šampiona sejemske ponudbe vin, izbora županovega vina in podelitev diplom iz regijskega ocenjevanja vin.

V soboto popoldan bodo obiskovalci lahko spremljali demonstracijo traktorjev Solis s priključki ter nastop Country plesnih skupin, nedeljski popoldan pa bo popestril prihod starodobnikov in posebej pestro festivalsko dogajanje.

SEJEM KOS5

Sejem KOS Lenart je tudi priložnost, da okusite pristne štajerske okuse. Pridružite se kuhanju štajerske kisle župe in se prepustite dišečim okusom tradicionalne kuhinje na sejemskih stojnicah.

SEJEM KOS6

 

Nazadnje urejeno: petek, 26 maj 2023 16:40