banner fiskars2

Vpis

Odziv Zveze veteranov vojne za Slovenijo na izjavo Saše Hribarja v oddaji Radio Ga Ga

Vir: Wikipedija Vir: Wikipedija

Voditelj oddaje Radio Ga-Ga Sašo Hribar je s svojo izjavo, da osamosvojitvene vojne ni bilo, sprožil val komentarjev. Nekateri takšno izjavo obsojajo, nekateri pa odobravajo. Sašo Hribar je vojni veteran, ki je aktivno sodeloval v vojni za Slovenijo. Prvi predsednik Vlade RS Lojze Peterle ga je v svojem odzivu obtožil, da je dezerter, kar je odločno zanikal vojni poveljnik ljubljanske pokrajine Janez Lesjak kakor tudi sam Sašo Hribar. Oba sta tudi člana Zveze veteranov vojne za Slovenijo.
Prav je, da naša organizacija, ki nosi naziv Zveza veteranov vojne za Slovenijo, zavzame stališče do izjav, ki so sprožile burne odzive v slovenski javnosti. Prav pa je poznati tudi celoten kontekst, katerem so bile izjave izrečene. Za nas, ki smo na kakršen koli način sodelovali v spopadih z enotami JLA, je bila to vojna. V vojni, v kateri so bili ranjeni, v kateri so umirali ljudje, tudi civilne osebe in v kateri je bila povzročena tudi materialna škoda smo dosegli uspešno in učinkovito zmago.Vsak izmed nas pa ima pravico do svojega pogleda na tisti čas, ki je morda danes nekoliko zamegljen zaradi dogodkov v miru ter močne politizacije izvajane v minulih tridesetih letih. Vendar pa to ne daje pravico nikomur, da nekoga brez jasnih argumentov, v tem primeru pripadnika Teritorialne obrambe Sašo Hribarja obtoži dezerterstva. Pričakujemo, da bo gospod Lojze Peterle svojo trditev dokazal. Takšen odnos do posameznih veteranov pa je tudi  dober pokazatelj odnosa do nacionalne zgodovine.

Spoštovani!

V minulih tridesetih letih smo doživeli vse-od zanikanja pomena osamosvojitve do izpolnitve tisočletnih sanj Slovenk in Slovencev; od zanikanja, da je v Sloveniji vojna sploh bila do herojskih podvigov posameznikov, ki so edini zaslužni, da imamo svojo državo; od tega, da enote TO, ki so se leta usposabljale in urile, niso sodelovale v spopadih z enotami JLA, ampak so bile to enote neke druge, novo ustanovljene TO. Tovrstni očitki ostajajo na ravni ideoloških razprtij, globoke politizacije, ustvarjenega razdvajanja med nami  in tisti, ki to počno, ne zmorejo razumeti, da gre za bistveno več. Gre za nacijo in državo, za kontinuiteto slovenske državnosti, ki se je vzpostavljala počasi, tudi z dejanji mnogih generacij pred nami.Upam, da bodo netilci razdora končno spoznali, da s svojimi razdiralnimi akcijskimi načrti kažejo tudi svoj odnos do nacionalne zgodovine. In ta jih bo prej ali slej postavila na mesta, ki jim pripadajo.

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo
Ladislav Lipič

Nazadnje urejeno: ponedeljek, 08 maj 2023 19:06