banner fiskars2

Vpis

V Trnovski vasi postavili več majskih dreves

Postavitev majskega drevesa v Sovjaku. Foto: arhiv družine Kuhar. Postavitev majskega drevesa v Sovjaku. Foto: arhiv družine Kuhar.

Občino z le nekaj več kot 1300 prebivalci, v teh dneh krasi več majskih dreves, ki so jih okrasili in postavili prizadevni domačini v središču občine ter v naseljih Bišečki Vrh, Ločič in Sovjak.
Nekateri viri pravijo, da so majsko drevo oz. cvetje in veje pripravljali že Rimljani, v čast boginji Flori. Po letu 1919 so ga postavljali v zahvalo, ker so se živi vrnili iz vojske. Danes pa velja za simbol svobode in delavskih pravic, krasijo pa ga obroč z zelenjem pod vrhom, kjer smreki ohranijo njene veje ter pisani trakovi in slovenska zastava. Že iz preteklosti pa je postavitvi sledilo druženje in obed. Majsko drevo neposredno ob občinski stavbi je v Trnovski vasi del tradicije. Drevo zanj je prispeval Franc Belec, pri sami postavitvi pa je sodeloval tudi župan, Alojz Benko.

majsko2 Majsko drevo mimovozeče pospremi na poti skozi občino. Foto: Aleksandra Papež.

Na svoje majsko drevo pa so letos posebej ponosni v Sovjaku, saj ga v njihovem naselju zadnjih 25 let niso postavljali. »Pobudo za postavitev je podal Domen Kuhar, iz družinskega gozda katerega smo dobili tudi smreko, ki je služila kot osnova za naše skoraj 17 metrov visoko majsko drevo, domačini pa smo stopili skupaj, drevo očistili, okrasili in postavili, domačinke pa so pripravile dobrote za druženje po postavitvi.« je povedal Sandi Ornik. »Ne gre samo za pomen drevesa, obenem na ta način vaška skupnost sodeluje in se povezuje. Več kot 30 se nas je zbralo tekom popoldneva. Veseli smo, da se je ob našem majskem drevesu ustavil tudi naš župan.«

majsko3 Vaška skupnost po 25. letih ponovno postavila majsko drevo. Foto: Domen Kuhar.

V Ločiču so majsko drevo postavili že petnajstič, zadnja leta ob lepo urejenem vaškem domu, kjer se člani vaške skupnosti zberejo ob raznih dogodkih in dejavnostih. Drevo je prispeval domačin Franc Belec, v svojem domačem naselju pa je pri postavitvi seveda sodeloval tudi župan. Pod majskim drevesom pa so se ponosno postavili otroci, ki jih je v Ločiču zares veliko in bodo tradicijo postavljanja majpana ponesli naprej v prihodnost. Za nadaljevanje pa so poskrbele vaščanke s pripravljenimi dobrotami, otroke pa je bilo slišati z vaškega igrišča, kjer so posebej zanje postavili napihljivo igralo, na katerem so se z veseljem preizkusili tudi odrasli.

majsko4 Za podmladek se v Ločiču ni bati. Foto: Aleksandra Papež.

Prav tako so majsko drevo postavili v naselju Bišečki Vrh, kjer so ga pripravili in okrasili ter postavili v družinskem, sosedskem in prijateljskem krogu.

 majsko5 Tradicijo postavljanja majskega drevesa ohranjajo tudi v Bišečkem Vrhu. Foto: Lucija Vršič.

Ponekod bodo druženje nadaljevali tudi ob kresu, kakor veleva navada.

Nazadnje urejeno: torek, 02 maj 2023 14:17