banner fiskars2

Vpis

Opozorilni shod kmetovalcev: "Svojih gruntov ne damo!"

Slovenjegoriške kmetovalce je z obiskom podprl tudi Evropski poslanec Franc Bogovič. Foto: Nina Zorman Slovenjegoriške kmetovalce je z obiskom podprl tudi Evropski poslanec Franc Bogovič. Foto: Nina Zorman

Evropski poslanec odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja je podprl slovenjegoriške kmetovalce, ki so se zbrali na današnjem protestu.

Danes, 24. marca, so se kmetovalci ob 11. uri najprej zbrali pred Hramom demokracije, kjer so prebrali svoje zahteve, nato pa so se s traktorji zbrali po številnih – načrtovanih je bilo kar 33 - lokacijah po Sloveniji.

Kmetovalci iz UE Lenart so se na opozorilnem shodu sestali na travniku, oddaljenem približno 100 m od krožnega križišča pred vhodom na avtocesto v Senarski. Shoda se je udeležil tudi Evropski poslanec Franc Bogovič, s katerim so se pogovarjali kmetovalci; Bogovič je kmetovalce podprl in med drugim dejal, da sta se enega izmed shodov v Sloveniji udeležila tudi njegov sin in nečak, ki se prav tako borita za ustrezne kmetijske pogoje na slovenskih tleh.

protest 1p

»SLOVENSKI KMETJE SVOJIH GRUNTOV NE DAMO,« so besede zaskrbljenih kmetovalcev, ki jim trenutni kmetijski pogoji otežujejo opravljanje pridelave kvalitetnih kmetijskih pridelkov. Povezali so se kmetje različnih panog. V medsebojnih pogovorih je bilo slišati, da se trudijo za pogoje vseh, pri čemer je posebej pomembno, da se na tak dan ne ločujejo na sadjarje, poljedelce, živinorejce ... temveč stojijo skupaj – za ugodne pogoje vseh.

Kmetovalci opozarjajo, da se morajo ustaviti zahteve zelenega dogovora, ki peljejo Slovenijo v lakoto; visoko na tem seznamu je tudi uredba o trajnostni rabi FSS oz. fitofarmacevtskih sredstev. Kmetje se sprašujejo, zakaj so v Sloveniji pogoji še slabši, kot jih predpisuje Evropska unija in sporočajo, da tudi samooskrba zaskrbljujoče pada. Dejstvo je, da če bo politika nadaljevala kot do sedaj, bomo v Sloveniji imeli najstrožje predpise glede pridelave hrane (ki jo kasneje izvozimo), jedli pa bomo najslabše, zaradi visokega uvoza. 

Franc Bogovič: »Nemogoče omejitve so delno povzročene v Bruslju, delno pa v Ljubljani.«

protest 2p

Pogovor s poslancem je tekel tudi o višjih stroških za obdelavo na hribovitih območjih, kot so na primer Slovenske gorice. Kmetovalci so na shodu poudarili, da za pošteno delo zahtevajo pošteno plačilo, ki mora zagotavljati za obstoj in razvoj družinskih kmetij; dejali so, da zahtevajo primeren kos pogače v razrezu končne cene.

Opozarjajo tudi na dvig obrestnih mer, kjer bodo potrebne subvencije vsaj dokler se stanje ne normalizira, saj so se zvišale za kar 300%. Če želimo ohraniti slovenske kmetije pa bo potrebna tudi pomoč mladim prevzemnikom, ki imajo interes za delo, a zaradi odnosa države in Evropske unije izgubljajo motivacijo odhajajo na delo izven kmetijstva; v naših krajih, kjer je blizu Avstrija pa predvsem tja. Kmetijstvo pa omejuje tudi birokracija, ki ji težko sledijo predvsem starejši, vsi pa opozarjajo, da jim ukvarjanje z dokumentacijo jemlje dragocen čas, ki bi ga sicer lahko namenili dejanskemu delu na njihovih kmetijah.

protest 4p

Evropski poslanec Franc Bogovič stanje razume in poudarja, da so protestne zahteve identične temu, za kar se zadnja leta trudi in opozarja v Evropskem parlamentu; dejal je, da gre okoljska politika na področju kmetijstva predaleč in da postaja ovira za normalno kmetovanje ter grožnja za prehransko varnost. Izpostavil je, da se ne borijo le za položaj in pravice kmetovalcev, temveč tudi za potrošnike, ki si zaslužijo zdrave pridelke lokalnih ponudnikov po dostopnih cenah. Kmetovalce je Bogovič spodbudil k vztrajnosti, saj bodo le tako uslišani.

Slovenski kmetovalci so dogovorjeni, da se dobijo še enkrat. Če še ne bodo slišani, se bodo v tretje zbrali v prestolnici države in vztrajali za pravice in normalne kmetijske pogoje.

Nazadnje urejeno: sobota, 25 marec 2023 13:57