banner fiskars2

Vpis

NK Jurovski Dol: Ekipa U11 igrala na mednarodnem turnirju v Umagu

Foto: arhiv kluba Foto: arhiv kluba

11-letni nogometaši so minuli vikend imeli svoje nogometne veščine priložnost pokazati v hrvaškem Umagu. Tam je konec tedna potekal tako imenovan Umag Trophy 2023, ki se ga je udeležila tudi selekcija U11 nogometne šole NK Jurovski Dol. Osvojili so zlato sredino, s katero pa so v klubu, glede na ostale sodelujoče klube »zvenečih« imen, zelo zadovoljni.

Mednarodni turnir za mlajše kategorije od U8 do U13 v Umagu poteka vsako leto, letošnji je že osmi. Gre za velik nogometni pokal, kjer se srečajo mali nogometaši (tudi velikih) klubov iz Hrvaške, Slovenije, Italije, Avstrije, Srbije in drugot. Visoka raven organizacije tekmovanja, igrišč, namestitvenih pogojev in čudovita narava so tisti dejavniki, ki v razponu treh vikendov v Umag na petnajst igrišč privabijo več kot 250 ekip iz več kot desetih držav. Vikend prej so se pomerile ekipe U8 in U10, minuli vikend so torej tekmovale ekipe U9 in U11, naslednji vikend pa sledi še turnir ekip U12 in U13.

jurij umag skupinska vrsta

»Gre za kvaliteten, mednarodni turnir,« pove Luka Sambolec, vodja nogometne šole v Jurovskem Dolu, »Sodelujejo skoraj vsi prvoligaški klubi Slovenije. Od tujih lahko izpostavimo še A.C. Milan, Inter Milan, Juventus F.C., FK Crvena zvezda, RFK Novi Sad 1921, nekaj je bilo avstrijskih klubov …« Otroci iz Jurovskega Dola so se turnirja udeležili drugič, prvič so v Umagu zaigrali leta 2019.

V četrtek, 16. marca, je ob odhodu kombijev iz Jurovskega dola eden od navijačev zapisal takole:

»Za marsikoga na turnirju neznani NK Jurovski Dol bo kot vedno spet poskrbel za presenečenje. Dobro delo celotne ekipe in seveda podpora staršev sta dokaz, da se lahko kosamo z velikimi ... ker smo le JURIJ.«

Prav starši so bili tisti, ki so idejo o udeležbi podprli že pred meseci, sedaj pa so udeležbo tudi finančno omogočili. Svoj del je prispeval tudi klub, nekaj so uspeli pridobiti še sponzorskih sredstev. Ni pa denar tisti, ki šteje – otrokom je ogromno pomenila prisotnost staršev, ki so jih tekom turnirja v lepem številu spodbujali in navijali zanje.

jurij umag 11 starsi

Turnir je zastavljen tako, da se 64 ekip razporedi v osem skupin, znotraj katerih vsaka ekipa igra z vsako. Nato se, glede na mesto v skupini, določijo tekme za naprej; pri čemer prvi dve ekipi iz vsake skupine igrata za prvih 16 mest, tretja in četrta ekipa za naslednjih 16 in tako naprej.

jurij umag 11 punca Foto: Umag Trophy 2023

Ekipa iz Jurovskega Dola, ki jo sestavljata dve punci – kateri se zelo borita in z lahkoto kosata s fanti - in štirinajst fantov, je v petek, na prvi tekmovalni dan, odigrala štiri tekme.

  • 1. tekma - NK Jurovski Dol 0 : 2 NŠ Slatina Sparta
  • 2. tekma - NK Jurovski Dol 2 : 1 NK Celje
  • 3. tekma - NK Jurovski Dol 0 : 2 NK Sava Kranj
  • 4. tekma - NK Jurovski Dol 2 : 3 NK Kočevje

Drugi, najbolj naporen, dan so jih čakale tri tekme z ekipami iz vrha skupine. Nekoliko so jim zagodle tudi poškodbe igralcev, za katere so poskrbeli z bandažami. Garanje in trud sta jim prinesla 6. mesto v skupini - uvrstili so se nad ekipi iz Celja in Kranja.

  • 5. tekma - NK Jurovski Dol 1 : 3 NK Olimpija Ljubljana
  • 6. tekma - NK Jurovski Dol 0 : 2 FC Slovácko
  • 7. tekma - NK Jurovski Dol 1: 3 FC DERBY

V nedeljo so imeli še razigravanje od 33. do 41. mesta – premagali so NK Krka in se proti NK Rudar Velenje uspešno borili za 33. mesto od 64 ekip.

  • 8. tekma - NK Jurovski Dol 3 : 2 NK Krka
  • 9. tekma - NK Jurovski Dol 1 : 0 NK Rudar Velenje

»Če nam igra prejšnje dni nekako ni stekla čisto, kot bi si želeli, smo zato toliko boljše zaključili. Na koncu smo bili zelo zadovoljni, da smo v zlati sredini. Če se primerjamo malo po velikost klubov smo med najmanjšimi - iz okolice sta se turnirja udeležila še NK Slivnica in ONŠ Golgeter Hajdina, vse ostalo pa so bolj kot ne prvoligaški in drugoligaški klubi. Iskreno je tudi tokrat bilo najpomembnejše, da so mladi športniki nabrali dragocene mednarodne izkušnje. Želeli smo, da se vsi preizkusijo in doživijo nogomet na tem nivoju,« razloži vodja nogometne šole.

Ob njem je otroke spremljal še njihov trener Boštjan Žnuderl. Oba izpostavita, da gre resnično za posebno doživetje pravega nogometnega sveta. Tudi sama, kot bivša igralca nogometa – Boštjan Žnuderl je igral celo za NK Maribor, kot majhna tega nista doživela. Posebej omenita otvoritev, ki je bila na visokem nivoju, uradno so predstavili ekipe in kapetane, mlade nogometaše in nogometašice pa so dodatno razveselili še z ognjemetom.

jurij umag skupinska1

Športne lekcije se niso zvrstile le na igrišču, otroci so pomembna znanja pridobivali tudi v hotelu. Med druženjem ob družabnih igrah in ob bazenu so se bolje spoznavali, povezovali, in gradili ekipni duh, med obroki pa sta jim trenerja poskusila približati znanja o prehrani športnikov.

»Devet tekem v treh dneh predstavlja naporne priprave. V teh dneh jim lahko daš res veliko. Čeprav je šlo za naporno izkušnjo – v nedeljo smo še komaj govorili, a na igrišču iztisnili svoj maksimum - upamo, da jim bodo ostali le najlepši spomini,« zaključi Luka Sambolec.

Pri tem velja omeniti še, da ne gre zgolj za dobro izkušnjo otrok, temveč udeležba na turnirju pomembno prispeva k poznanstvom v nogometnem svetu pa tudi pri promociji kluba in kraja.

Nazadnje urejeno: četrtek, 23 marec 2023 12:47