banner fiskars2

Vpis

Tudi v Trnovski vasi kurenti že odganjajo zimo in zlo

Kurenti iz Trnovske vasi na kurentovem skoku. Foto: arhiv društva Kurenti iz Trnovske vasi na kurentovem skoku. Foto: arhiv društva

Kakor je v navadi, kurenti takoj po prazniku svečnice pričnejo s preganjanjem zime, odganjanjem zla in prinašanjem sreče. Tudi letos so se člani Društva kurentov Trnovska vas udeležili enega izmed kurentovih skokov, do danes pa že obiskali nekaj domov in podjetij.

Zvonci članov Društva kurentov Trnovska vas so letos prvič zazveneli v noči iz 2. na 3. februar, po polnoči.

»Tako je v navadi, gre za tradicijo. Kurentov skok pa je tudi letos potekal na več mestih v okolici Ptuja, mi smo se ga udeležili v Budini.«

pove Valerija Breznik, članica društva kurentov iz Trnovske vasi. Med skokom si kurenti okoli pasu nadenejo samo zvonce in z glasnim zvonjenjem pričnejo preganjati zimo in vse slabo.

»Društvo kurentov Trnovska vas, je bilo ustanovljeno leta 2016. Je pa moj tast že pred 27 leti v Trnovski vasi s sovaščanom izoblikoval skupino kurentov. Sedaj nas je okoli 20 aktivnih članov društva, kurentov, med njimi smo 4 kurentke in 2 hudički, prihajamo pa iz celih Slovenskih goric. Lahko bi rekli, da je vsako leto ena punca več v ekipi kurentov, čeprav je v preteklosti veljalo, da so si lahko kurentovo opremo nadeli le mladi, neporočeni fantje. Danes pa si kurentije nadenejo kar cele družine.« je še povedala Valerija, ki je leta 2016 dala pobudo, da bi tovrstno društvo ustanovili tudi v Trnovski vasi in odtlej tudi sama vsako leto obleče kurentovo obleko in si nadene zvonce, za katere pravi, da ji niso pretežki.

Vse od skoka pa kurenti ne počivajo – obiskali so že nekaj lokalnih podjetij in domov v okolici, načrtujejo udeležbo na povorki v Lenartu, pustni torek pa bodo preživeli v Mostu na Soči ter v Dolenji Trebuši, kjer bodo v družbi osnovnošolcev zaključili pustni čas. Tekom let so kurenti iz Trnovske vasi nanizali več gostovanj, tudi izven meja naše države.

 

Nazadnje urejeno: ponedeljek, 06 februar 2023 12:38