banner fiskars2

Vpis

Ljubiteljska slikarka, ki je v Lenartu našla svojo ustvarjalno oazo

Jerneja Doler ob svoji sliki v gradu Rače. Foto: osebni arhiv Jerneja Doler ob svoji sliki v gradu Rače. Foto: osebni arhiv

Jerneja Doler si je oktobra lani uresničila sanje – pripravila je prvo samostojno razstavo. V beli dvorani gradu Rače je razstavila 20 slik. »To so bile moje sanje od otroštva, še sedaj zbiram občutke.« A želja, da bi enkrat samostojno razstavljala v Lenartu ostaja. »Za prihodnost!« pravi Dolerjeva.

Jerneja Doler je ljubiteljska slikarka, ki prihaja iz Koroške, kjer ji je domači kraj, Sveti Danijel, ponujal čudovite razglede nad dravsko dolino. »Že v osnovni šoli je bila risba nekako moja sopotnica, vendar pa sem se nato odločila za srednjo ekonomsko šolo in kasneje za študij ekonomije. A likovno ustvarjanje je ostalo, navsezadnje je bila umetnost pri nas doma – mama je izdala dve pesniški zbirki, oče je glasbenik.« razloži Jerneja, ki je prav od staršev črpala umetniški navdih. Pri iskanju kraja za družinski dom pa sta s partnerjem izbrala Lenart, kjer se zelo dobro počutijo in tukaj Jerneja tudi z veseljem nadaljuje z ustvarjanjem.

jerneja doler 2p Jerneja Doler ter Mario Berdič Codella po odprtju razstave in Jerneja Doler ob svojih slikah na gradu Rače. Foto: osebni arhiv

»Na moji likovni poti se mi poleg zgleda staršev zdi pomembno znanstvo z lenarškim slikarjem Konradom Krajncem, pri katerem sem se udeležila prvih likovnih delavnic, kasneje sem opravila še več delavnic na likovnem področju, nazadnje pri Niku Anikisu.« opiše Dolerjeva, ki se ji nabiranje novih izkušenj in znanj na vseh področjih zdi ključno.

»Prav tako se mi zdi pomembna kritika, trudim se iz nje potegniti najboljše in napredovati na njeni podlagi.«

Leta 2018 je Jerneja prejela priznanje za v Ormožu razstavljeno delo Vrata v svet. Leta 2020 je v Lenartu na razstavi Moja krajina prejela nagrado žirije za umetniško delo Meglice. Istega leta je na regijski razstavi Ponovno prosto sodelovala z delom Lepotec. Leta 2021 je na tematski razstavi Moja krajina – Moja veduta prejela priznanje za deli Moje mesto Lenart in Moje sanje – moj pogled. Na Mežanovih dneh pa je leta 2021 prejela priznanje za razstavljeno delo Življenje. Letos je na regijski tematski razstavi v Beli dvorani Grajske pristave Ormož za delo Življenje – Vidim te prav tako prejela priznanje.

jerneja doler razstava p Razstava slik Jerneje Doler v beli dvorani gradu Rače. Foto: osebni arhiv

Jerneja še zmeraj tu in tam riše, a njena najljubša tehnika je akril na platnu. To je bilo vidno tudi na njeni prvi samostojni razstavi jeseni lani, ki jo je poimenovala kar Življenje in je bila ves november, december 2022 in januar letos na ogled v beli dvorani gradu Rače. Posebej ponosna je bila na to, da je prisotne po razstavi ob njenem odprtju strokovno popeljal likovni kritik, kustos in recenzent Mario Berdič Codella. Vidno je bilo tudi, da je rdeča barva tista, ki ji je najbolj pri srcu, barva moči in ljubezni.

»Skromna, močna, preprosta, tako bi se opisala v nekaj besedah.«

nam razkrije Jerneja, ki je posebej vesela in počaščena tudi, da več njenih slik krasi domove njenih prijateljev in znancev.

O samostojni razstavi je Jerneja zmeraj rada sanjala, a kot sama pravi, je bilo potrebno mnogo, da je sanje uresničila. »Posebej sem hvaležna vodji JSKD, OI Lenart, Bredi Slavinec, da sem imela možnost sodelovali na več tematskih razstavah v Slovenskih goricah, za pomoč in podporo. Tudi brez spodbude župana Občine Rače, Branka Ledineka ne bi šlo. Da lahko hranim zloženko svoje prve samostojne razstave, pa gre zasluga Romeu Štraklu.« Ob odprtju razstave je nastopila njena hči, Manca Lihtenvalner, ki se uči solo petja, ob klavirski spremljavi prijateljice Miše Mlaj.

»Vsak trenutek življenja je dragocen, cenite in užijte ga!« pa je njen moto in morda postane tudi naš!

Nazadnje urejeno: sreda, 01 februar 2023 08:40